Likekjønnet bryllup? Her er de beste tipsene og rådene fra bryllupsekspertene

Humanistisk vielse i et likekjønnet bryllup, i Wales i England

Det dukker gjerne opp noen spørsmål om hvordan likekjønnede par gifter seg. Er det helt likt som et heterofilt bryllup? Har begge på dress eller kjole? Hvem er de beste leverandørene, og hvor er de beste bryllupsdestinasjonene? Her deler bryllupsplanleggere Nina Andersen og Ronnie Ottem Fjære sine erfaringer, sine og beste tips og råd til et likekjønnet bryllup.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Getty Images

Gratulerer med forlovelse!

Planlegging av bryllup byr som oftest alltid på en lang rekke spørsmål som krever svar – og helst så kjapt som mulig.

I 2022 er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. I vår kommende artikkelserie skal vi forsøke å svare på alt dere måtte lure på om likekjønnet bryllup.

Skal du og din kjære planlegge et likekjønnet bryllup, sitter dere kanskje på spørsmål som: Er helt likt som et heterofilt bryllup? Skal begge to skal gå ned midtgangen? Skal dere skal ha på dere dress eller kjole?

Her deler bryllupsplanleggere Nina Andersen og Ronnie Ottem Fjære noen av sine erfaringer, beste tips og råd til likekjønnet bryllup, så dere får en fantastisk dag å se tilbake på.

Kjole eller dress – hva skal dere ha på dere?

– Verden har heldigvis de siste årene klart å fjerne de flest A4-bokser, noe jeg har jobbet for og med hele livet, sier Ronnie Ottem Fjære.

Han er eier og idé- og konseptutvikler i Personlige Opplevelser, som han startet i 2010 sammen med Eirik Fjære.

– Den unge generasjonen har ropt, krevd og bestemt seg for at det ikke lenger er noe som er «mest vanlig». Jeg støtter og applauderer akkurat dette.

Jeg sier alltid til mine brudepar og jubilanter «kle dere i det som gjør dere glade og det dere føler dere vakre og sexy i.

— Ronnie Ottem Fjære

Det er ingen andre som skal legge føringer for deg som brud eller brudgom, mener han.

– Vi har ventet så lenge på å få disse rettighetene og friheten til å få lov til å elske hvem man vil, så den tradisjonelle kleskoden kan man kaste ut av vinduet, spør du meg.

Nina Andersen synes det er veldig varierende hva man føler seg vel i.

– Her er mitt beste tips – ha på deg det DU ønsker på din store dag. Er du mest komfortabel i kjole – mann eller kvinne, bruk kjole! Og er du mest komfortabel i dress – mann eller kvinne – bruk dress!

Andersen driver Prosjekt Bryllup sammen med José Ramón Casás Sabarís.

– Men jeg synes vi har sett flere og flere lesbiske brudepar de siste årene hvor begge har hatt brudekjoler, det blir jo litt som å vinne dobbel bingo. To brudekjoler, fortsetter hun.

– Men det viktigste er at dere gifter dere i det dere selv ønsker. Ikke la dere binde opp av hva som er mest vanlig, trendy eller tradisjonsrikt – føl dere frie og ha på dere det dere ønsker.

Hvilke leverandører vil dere anbefale til et likekjønnet bryllup?

Ronnie Otten Fjære tipser om å spørre venner, familie og kolleger i det skeive miljøet. Han forteller at det er ekstremt mange skeive som jobber innen service, underholdning og bryllupsproduksjoner.

 

Spør på bakeriet, blomsterdekoratøren, artisten eller en venn i utelivet. Hvilke aktører liker de å jobbe med og for? En bedrift som har fokus på å skape en trygg arbeidsplass for skeive er også et godt sted å starte.

ronnie ottem fjære
Ronnie Ottem Fjære

– Jeg har heldigvis ikke truffet på noen ufine leverandører når jeg har arrangert likekjønnet ekteskap tidligere. Men nå har alle disse vært i Norge. Det er mulig man bør ta en ekstra sjekk med leverandører i utlandet om det er svært konservative land som for eksempel Polen, som er en populær destinasjon for nordmenn å gifte seg i, men som har skremmende dårlige juridiske rettigheter i forhold til LHBT, sier Nina Andersen.

Hun tipser om ILGA-EUROPE sitt regnbuekart, som kan være fint å sjekke om dere ønsker et destinasjonsbryllup.

På en skala fra 1-100 har hvert land fått oppgitt en prosentandel i forhold til juridiske rettigheter. Det siste er fra 2020, men kan fungere fint som et verktøy for å lande en destinasjon.

Nina Andersen med tips til likekjønnet bryllup
Nina Andersen

– Jeg håper det er et fåtall av de ufine leverandørene her hjemme, men jeg har dessverre ikke noen gode tips til å unngå dem uten å bli for dømmende når det kommer til religiøs orientering, og det ønsker jeg heller ikke å være.

Hvordan ser kjøreplanen egentlig ut i et likekjønnet bryllup?

– Dette er jo som alle andre ekteskap – to mennesker som elsker hverandre og vil dele livet sammen. Så det er vielse, fotografering, middag, taler, brudevals og en helt vanlig gang i bryllupet, sier Nina Andersen.

– Med mindre man ønsker å gjøre noe annet – det kan man jo alltid velge å gjøre, helt uavhengig av kjønn og legning.

Ingen kjøreplaner er like, mener Ronnie.

– Alle kjøreplaner bygges opp sammen med brudeparet og familien. Noen ting er alltid viktig å ta hensyn til, fortsetter han.

– Ikke ha for mange taler under middagen, ta alltid hensyn til varmmaten, altså hovedretten, sørg for at det er nok drikke gjennom måltidet og sitt aldri lenger enn fire timer.

Og hva med vielsen i et likekjønnet bryllup?

– Religion og legning er to veldig forskjellige ting, og det må respekteres, sier Ronnie.

– Selv om loven er endret, betyr ikke det at det automatisk endrer menneskesinn, tro, historien eller gamle tradisjoner.

Han velger heller å skape ny historie og nye tradisjoner.

– I dette tilfellet vil jeg fremsnakke Humanistene, som jobber for «et rausere samfunn». Deres hjemmeside sier alt!

– Her er det også skeive vigslere som kan benyttes.

– Det finnes nok dessverre prester som ikke ønsker å vie likekjønnede par. Men de prestene tenker jeg uansett det er greit å unngå, sier Nina.

– Som bryllupsplanlegger ønsker jeg ikke å støtte oppunder slike holdninger med heterofile par heller. Men jo, dette er en viktig ting å avklare for dere ved første kontakt. Jeg skulle så innmari ønske det ikke var slik, men dessverre er dette en realitet å forholde seg til når det kommer til likekjønnende ekteskap.

Hva er deres beste tips til romantiske destinasjoner til likekjønnet bryllup?

– Jeg jobber med flere skeive destinasjoner. La meg trekke frem følgende, sier Ronnie;

1: – Sitges – Europas «skeive hovedstad», der det holdes flere likekjønnede bryllup enn noe annet sted i Europa.

2: – Ibiza/Formentera, der magisk musikk og mat møter holistisk energi og free flow av kjærlighet for alle.

3: – Norge og norsk natur skal heller ikke glemmes. Det finnes mange spennende bryllupslokasjoner i Norge. Her kan man skape norske drømmebryllup i historiske omgivelser med mat av ypperste klasse.

Han tipser spesielt om medlemsorganisasjonen De Historiske, som har mange magiske destinasjoner.

sitges

Sitges: Det spanske området er perfekt for et romantisk bryllup! Foto: Getty Images

Nina vil også her anbefale å ta opp regnbuekartet igjen.

– Se over hvilke destinasjoner som er best i forhold til deres juridiske rettigheter – sjansen for at de er reflektert i befolkningen er ganske stor. Jeg ville for eksempel aldri anbefalt et likekjønnet par å legge bryllupsfeiringen til Polen, Latvia eller Italia.

Selv ble hun overrasket av Italia, som scorer lavt på homofiles rettigheter i kartet.

– For meg er Sitges utenfor Barcelona selve drømmestedet for å arrangere et homofilt bryllup.

– Dette er den mest populære gay-destinasjonen i Spania. Og historien går helt tilbake til 80-tallet da de første homseklubbene i Spania åpnet akkurat her. I dag er dette destinasjonen med flest gay-friendly hoteller, barer og klubber og strender.

Ps: Visste dere at Sitges hvert år arrangerer en vakker og fargerik Pride-parade?

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: