Må dere utsette bryllupet på grunn av korona? Slik takler dere det

par som smiler tappert mens de venter på å kunne gjennomføre bryllupet sitt etter korona

– Alle har rett til å ha sin egen reaksjon til å utsette bryllupet på grunn av korona, sier samlivsterapeut Trine Huseby. Vi snakker med samlivsterapeut Trine Huseby og Thomas Winter om hvordan dere som par kan takle den uforutsigbare tiden vi er inne i.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Taylor Deas Melesh /Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

Hadde noen i fjor sagt at vi i 2020 skulle gå rundt med munnbind, sprite hendene i alle tenkelige situasjoner, holde én meters avstand fra både nære, kjære og fremmede – og unngå å reise på både påske- syden- og høstferie, hadde vi nok ikke trodd vedkommende. For ikke å snakke om dersom noen hadde sagt at du kom til å måtte utsette bryllupet – på grunn av noe som heter korona!

Koronapandemien har påvirket hele verden på utallige måter. Både de små sammenkomstene i hverdagen og de store begivenhetene her i livet er enten blitt avlyst eller satt på vent på ubestemt tid.

Og som om du ikke hadde litt kalde føtter fra før – nå må dere vente enda lenger før dere kan gifte dere.

Dette mener parterapeutene er helt normalt å føle på når man ser seg nødt til å utsette bryllupet sitt på grunn av korona– og dette kan være lurt å tenke på for komme styrket ut av det hele sammen.

utsette bryllupet korona

Skuffelser knyttet til ventetiden i korona

– For det første tenker jeg det oppstår en usikkerhet, særlig i forhold til de tiltakene som er iverksatt, og hvordan bryllupet eventuelt vil kunne skje i fremtiden. Noen kan helt sikkert få kalde føtter – ikke med tanke på forholdet, men om man skal ha et bryllup i det hele tatt. For mange har nok gått i lang tid og ventet allerede, sier Thomas Winther, parterapeut ved Curasenteret.

Winther og forloveden hans skulle selv gifte seg tidligere i år, men har som så mange andre måttet utsette bryllupet sitt.

– Vi er et samboerpar som har vært sammen lenge. Dermed har vi levd sammen mer eller mindre som mann og kone likevel. Når vi endelig nå hadde sett for oss bryllup, så ble det utsatt på ubestemt tid, forteller han.

Hvilke andre følelser tenker du er normalt å kjenne på?

– Man kan nok lure på om dette var feil, at man ikke skal gifte seg likevel. Så er det antakeligvis mye skuffelser knyttet til ventetiden – det blir et antiklimaks. Man har sett for seg hvordan den store dagen skulle bli, gledet seg veldig lenge – og plutselig så blir det ikke noe av allikevel.

– Kanskje har man invitert til et stort bryllup og har forventinger til å skulle dele denne dagen med familie og venner. Så vet vi ikke når vi får muligheten til det igjen. Flere tenkte jo over sommeren at nå går ting tilbake til normalen. Så ser vi nå istedenfor at det strammes ytterligere inn. Vi vet ikke når det åpner slik at man kan ha det bryllupet man har tenkt seg.

– Man kan nok lure på om dette var feil, at man ikke skal gifte seg likevel. Så er det antakeligvis mye skuffelser knyttet til ventetiden – det blir et antiklimaks. Man har sett for seg hvordan den store dagen skulle bli, gledet seg veldig lenge – og plutselig så blir det ikke noe av allikevel.

Thomas Winther er parterapeut og forteller om hvordan dere takler å utsette bryllupet på grunn av korona
Thomas Winther

Lurt å sette ny dato for bryllupet

Så hvordan kan man som par takle alle disse følelsene som oppstår? Og hva med stresset?

– Kommunikasjon og det å støtte hverandre i ting man synes er vanskelige er viktig. Vi er forskjellige som personer og har ulike ambisjoner om bryllupet. Selv om begge parter har gått helhjertet inn i dette, kan det være at noen har større ambisjoner og synes det er viktig hvordan bryllupet skal se ut og være, sier Winther.

– Man bør ha forståelse for hverandre. Og for at dette kan være mer slitsomt for den ene enn for den andre. Å vise hverandre romslighet og respekt for de følelsene som eventuelt kan komme er viktig.

Han tror det kan være lurt at man setter en ny dato for bryllupet, «så man fremdeles kan ha drømmene sine intakte».

– Så kan man ta det med en klype salt og se for seg at dette kan dra litt ut i tid. I hvert fall hvis man ønsker å ha med alle som man i utgangspunktet ønsket å dele denne dagen med. Det er noe med å manifestere det håpet om at det dere har ønsket dere, det skal dere få til.

Dato for bryllup

Forsøk å holde på håpet til tross for utsettelsen av bryllupet

Winther foreslår også par å spørre seg selv om å se på alternative løsninger til bryllupet, dersom koronapandemien og det å utsette bryllupet fortsetter i uoverskuelig fremtid.

– Man kan se på hvem som er viktige å ha med på dagen. En del brylluper har jo gått sin gang, hvor man har tatt forhåndsregler som å stramme inn på gjestelisten. Det går også an å tenke digitale løsninger, som å live streame bryllupet. Det blir ikke akkurat som man hadde tenkt seg. Men jeg tror det vil være forståelse for dette fra gjester som vanligvis ville ha blitt bedt.

– Dette er tider vi ikke rår over selv, med restriksjoner satt av myndighetene. Jeg kjenner folk som var invitert til bryllup, men som ikke fikk mulighet til å være med når man åpnet for mindre sammenkomster. De tok dette likevel godt imot og skjønte at dette blir annerledes, og at brudeparet ville ha dem med, men at de måtte prioritere annerledes.

Han mener det er lurt med litt is i magen når man må utsette bryllupet på grunn av korona.

– Hvis dere ikke ønsker å gå på kompromiss med de ønskene og drømmene dere har for bryllupet, kan dere heller se an når datoen nærmer seg. Er restriksjonene like stramme? Må dere ta en ny vurdering på om dere skal utsette bryllupet lenger, eller velge å nedjustere bryllupet så det er innenfor de rammene som er gitt underveis i korona?

– Så sett en ny dato, planlegg med forlovere og venner og forsøk å holde på håpet. Dette vil gå over. Vi kommer til en tid hvor restriksjoner vil fjernes og verden vil gå videre.

– Så sett en ny dato, planlegg med forlovere og venner og forsøk å holde på håpet. Dette vil gå over. Vi kommer til en tid hvor restriksjoner vil fjernes og verden vil gå videre.

Mange skåler i et bryllup

Alle har rett til å ha sin egen reaksjon

Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par. Hun mener de fleste vil oppleve skuffelse, andre lettelse når man må utsette bryllupet på grunn av korona.

– I tillegg til bekymringer for økonomi, tidsperspektiv, videre planlegging og lignende. Følelsen av at alt strev var forgjeves, usikkerhet og kanskje uenighet om håndtering, fortsetter hun.

Hvordan kan man som par takle disse følelsene som oppstår når man må utsette bryllupet på grunn av korona?

– Mitt beste råd er aksept og toleranse for ulikhet. De fleste par reagerer ulikt på situasjonen. Kanskje den ene blir kjempeskuffet og har behov for debrifing, mens den andre er mer pragmatisk og får behov for å begrense økonomiske tap. Da er det viktig å være klar over at ingen reaksjon er «feil».

– En måte å komme styrket ut av det på, er å erkjenne at alle har rett til å ha sin egen reaksjon, og bruke kreftene på å forstå hverandre, fremfor å forklare for hverandre. Det kan ganske enkelt gjøres ved at den ene lytter, stiller spørsmål og anstrenger seg for å forstå den ene dagen, mens man neste dag bytter roller. Så begge blir forstått og møtt med respekt.

– Når man så skal finne felles løsninger, er det om å gjøre og lete etter beste løsninger for paret, fremfor å kjempe for egne behov og interesser.

– Mitt beste råd er aksept og toleranse for ulikhet. De fleste par reagerer ulikt på situasjonen. Kanskje den ene blir kjempeskuffet og har behov for debrifing, mens den andre er mer pragmatisk og får behov for å begrense økonomiske tap. Da er det viktig å være klar over at ingen reaksjon er «feil».

Samlivsterapeut Trine Huseby
Trine Huseby

Ingen syndebukk

Huseby mener det kan være lurt å forholde seg til følelsesmessige reaksjoner først. Og deretter gå videre til alternative løsninger.

– En konkret fremgangsmåte kan være brainstorming av alternative løsninger hver for seg skriftlig. Så bytte notater og stryke ut de alternativene som den andre har foreslått som ikke fremstår som fristende. Forhåpentligvis sitter man igjen med ett eller flere alternativer som er aktuelle for begge, som man kan vurdere sammen.

Hun har foreløpig ikke vært i kontakt med par som har sett seg nødt til å utsette bryllupet sitt på grunn av koronapandemien.

–  Men blant par jeg har hørt om, er inntrykket at folk er fleksible og løsningsorienterte i en sånn unntakstilstand som vi har kommet i nå. Jeg tror også det gjør det enklere at det ikke er noen syndebukk i denne situasjon, avslutter hun.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: