Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

MIKROBRYLLUP – En økende trend

mikrobryllup i oslo
mikrobryllup i oslo

En intim feiring med færre gjester – noe for dere? Mikrobryllup har for alvor blitt en trend, og det er ikke bare med bakgrunn i korona. Med et mikrobryllup kan flere nemlig enklere realisere drømmedagen sin!

Tekst: Magnhild Freuchen Bannerfoto: Pexels, artikkelen: Joseph and Siw Photography. Mikrobryllupet: Foto: Eline Jacobine. Blomster og design: Ro & Raff. Sted: Glasshuset. Design, planlegging og trykksaker: Amanda Costa Thompson.

– Et mikrobryllup er egentlig bare en mindre versjon av et vanlig bryllup. Det kan beskrives som mer intimt, hvor det vanlige er å invitere 50 gjester eller færre. Det er likevel satt sammen som de fleste andre bryllup – med kjøreplan, vielse, middag og kaker. Heller ikke her skal det skorte på noe, forteller Amanda Costa Thompson. Hun er bryllupsplanlegger og gründer av Amanda Costa Thompson (tidl. Bryllupsglede).

Det betyr altså ikke at noe skal tas bort. Kanskje heller tvert imot. Om dere eksempelvis egentlig hadde planlagt et bryllup med 100 gjester til et budsjett på rundt kr. 300.000, så kan dere nå med færre gjester investere enda mer i detaljer, mat, blomster og vin.

– Et mikrobryllup trenger selvsagt ikke være hverken dyrt eller særlig fancy. Poenget er bare at det er et fullverdig bryllup, hvor dere selv velger hvorvidt dere ønsker å gå «all in» eller ikke, forteller Thompson.

– Et mikrobryllup er egentlig bare en mindre versjon av et vanlig bryllup. Det kan beskrives som mer intimt, hvor det vanlige er å invitere 50 gjester eller færre.

Amanda Costa Thompson
Mikrobryllup til Mette og Fredrik
ENDRET PLANER I SISTE LITEN: Mette og Frédéric hadde opprinnelig planlagt for et stort bryllup med over 100 gjester. At de endte opp med et mikrobryllup med 20 gjester angrer de ikke på, og beskriver det som en helt fantastisk dag.

En trend som er kommet for å bli?

Selv om trenden er noe vi først og fremst kjenner til fra utlandet, er den i følge Thompson på god fremmarsj også her til lands. Ikke minst har hun sett denne tendensen under pandemien. Her har flere par blitt «tvunget» til å tenke litt nytt, og begrense hvor mange som kan samles.

– Mange har likevel et sterkt ønske om å feire dagen sin, og velger en mer intim fest. Noen brudepar tar kun med seg forloverne ut på en god middag. Men kler seg allikevel i brudekjole, dress og har brudebukett som de ellers ville ha gjort.

– Ofte ser vi at de som har bestemt seg for to feiringer går for en slik løsning. Noen velger å ha et mikrobryllup med 20-25 gjester, og heller vente med den store festen til et senere tidspunkt. Husk da å sette penger til side som er øremerket dette. Det går så lett mer penger til detaljer og lignende i det skjulte. Om du tenker at «ja, men dette er jo festen vi får i år», og ikke legger til side penger for neste fest, risikerer dere fort at pengene ikke strekker til, råder Thompson.

Les også: Amandas beste tips til bryllupsplanlegging i korona

Brudepar som har hatt mikrobryllup i Oslo

Endret til mikrobryllup helt på tampen

– Vi hadde opprinnelig planlagt et stort bryllup med 125 inviterte gjester i juni 2020. Planleggingen startet vi tidlig i 2019. Men da korona kom i mars 2020, ble vi tvunget til å flytte bryllupet til september. I løpet av sommeren innså vi derimot at pandemien kom til å vare lenger enn det vi, og noen andre, først forutså. Vi ble derfor nødt til å utsette bryllupet igjen, forteller Mette Skattebo Van Kerrebroeck (34).

Hun beskriver at de egentlig kunne kaste mesteparten av planleggingen ut av vinduet. Hun syntes det var utrolig trist med tanke på all tiden de hadde brukt på å planlegge dagen sammen med leverandører til bryllupet. Dessuten ante de ikke når de kunne forvente å kunne gjennomføre en fest.

– Vi bestemte oss derfor for et mikrobryllup. Vi ønsket ikke bare signering av ekteskapsdokumenetene på rådhuset i Oslo. Derfor bruke vi en del av ideene og leverandørene vi allerede hadde. Vi ønsket fremdeles å ta «vanlige» bryllupsbilder for å ha senere, og Mette ville ha kjole og slør. Vi skulle ikke risikere å måtte angre på noe i ettertid, sier ektemannen Frédéric (35).

GODE MINNER: For paret var det viktig å ha en fotograf som fulgte dem fra morgen til kveld for å ta bryllupsbilder de kan se tilbake på senere.

Mikrobryllup trenger ikke bety budsjett

Planleggingen, som startet 4-5 uker før bryllupet, opplevde de som veldig enkel. Bryllupsplanlegger Thompson tok seg av det meste, noe de mener var en god investering.

– Det viktigste for oss var at vi hadde fotograf til å ta bilder fra morgen til vi skulle samle gjestene til middag. Det var viktig for oss å ha en fin bil til å kjøre oss rundt i løpet av dagen. Dette gir også litt ekstra bryllupsstemning og er ikke noe man gjør bortsett fra ved helt spesielle anledninger. I tillegg var det viktig at vi hadde en middag med de nærmeste i familien og venner. Bonusen var å gifte seg i Munch-rommet på rådhuset, hvor det er en helt spesiell stemning, forteller Mette. Hun legger til;

– Til slutt var det viktig å få skikkelig bryllupsstemning og en følelse av ferie, så vi leide en suite på Hotel Continental for dagene før og etter bryllupet. Selv om kostnadene for det store bryllupet med 125 gjester i utgangspunktet var høyt, så vi raskt at vi for mikrobryllupet ville ha en del av de samme kostnadene til blant annet hår, sminke, bryllupssuite, bil, blomster og trykksaker.

Invitasjoner til mikrobryllup
GOD INVESTERING: Du trenger ikke planlegge et budsjettbryllup selv om det er lite. Selv så Mette og Frédéric raskt at de for mikrobryllupet ville ha en del av de samme utgiftene til blant annet hår, sminke, blomster, leie av bryllupssuite og bil.

Bryllupsdekor

Paret påpeker at et mikrobryllup ikke betyr at du må gi opp alt som du ville ha planlagt for et større bryllup. Du trenger ikke planlegge et budsjettbryllup selv om det er lite.

– Du har jo faktisk mye mer spillerom til å velge å ha «det lille ekstra». For oss ble dagen helt fantastisk, og vi hadde ikke på noe tidspunkt følelsen av at dette var et mikrobryllup. Vi gjennomførte forberedelsene på morgenen som planlagt. Vi hadde med oss fotografer størsteparten av dagen, og vi tok oss et glass champagne og en pust i bakken innimellom, sier Frédéric.

– Det eneste jeg savnet var familien min. De bor i Belgia, og hadde ikke mulighet til å reise siden de da måtte være i karantene to uker hver vei. Vi planlegger å gjennomføre en større bryllupsfest på et senere tidspunkt på et slott i Belgia, men akkurat når det blir vet vi ikke, legger han til.

– Du har jo faktisk mye mer spillerom til å velge å ha «det lille ekstra». For oss ble dagen helt fantastisk, og vi hadde ikke på noe tidspunkt følelsen av at dette var et mikrobryllup.

Frédéric Skattebo Van Kerrebroeck

Erfaringer fra bryllupsdagen

Både Mette og Frédéric er veldig fornøyde med dagen og valget de tok. I ettertid har de merket at de ikke har samme «trangen» til å gjennomføre en større fest. De har liksom gjort de tingene de syntes var viktige, og fikk den dagen de så lenge hadde ønsket seg.

– Tilbakemeldingene fra de som var med på dagen var at de var veldig fornøyde og egentlig ikke ville ha noe stort behov for en større fest senere. I tillegg var det utrolig fint å ha tid til å snakke med alle de 20 gjestene i løpet av dagen, sier Mette. Hun kommer med en klar oppfordring til andre som vurderer et mikrobryllup:

– Gjennomfør! MEN, et mikrobryllup er ikke nødvendigvis et billig bryllup. Hvis dere ønsker dere en spesiell dag må dere likevel investere, men det er virkelig verdt det.

Bryllupsplanlegger Amanda Thompson

TIPS TIL MIKROBRYLLUP FRA BRYLLUPSPLANLEGGEREN

  • Bestem dere for hvilke prioriteringer dere ønsker, og hold dere til planen. Dette er viktig uansett størrelse på bryllupet.
  • Velg sted og lokale så tidlig som mulig.
  • Bestem dere for hvordan type mikrobryllup dere ønsker: Hvem skal inviteres? Ønsker dere å feire kun denne dagen, eller vil dere ha en større fest på et senere tidspunkt?
  • Om dere ikke har anledning til å ha en bryllupsplanlegger gjennom hele prosessen, vil jeg varmt anbefale å ha en koordinator på selve dagen. Og dersom ikke en bryllupsplanlegger har anledning, så avtal med en du kan stole på og som kan stå for koordineringen. Gå da nøye gjennom alt dere trenger og alt dere ønsker skal skje, og som denne personen får ansvar for.
  • Sett opp et tydelig budsjett, og hold dere til dette.
  • Velg leverandører tidlig.
  • Start med planlegging av design kort tid etter at sted, dato og leverandør er valgt. Slik kan dere bruke ekstra tid på å få bordene og lokalet akkurat slik dere drømmer om. Da får dere mer tid til detaljene, som kan være ganske krevende.
  • Ha en toastmaster til middagen.
  • Nyt prosessen og gjør akkurat det som dere to ønsker. Ikke lytt til alle andre som prøver å fortelle deg hvordan det skal gjøres, eller at bryllupet må være tradisjonelt. Det er deres bryllupsdag!

Kilde: Amanda Costa Thompson, bryllupsplanlegger og gründer av Bryllupsglede

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...