Ostekake med blåbær | Perfekt på kakebordet uansett anledning

Ostekake med blåbære

Ostekake med blåbær i kaker smaker himmelsk, og terter passer perfekt både på kakebordet og som dessert.

Denne kaken har litt syrlig smak med godt innslag av blåbær. Har du ikke egne blåbær i fryseren, kjøp frosne og lag denne terten i en fei.

Tekst: Kristin Jøtun via Hjemmet Foto: Kim Holthe
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl
Ostekake med blåbære

Ostekake med blåbære – Ingredienser til 12 personer

Bunn:
300 g hvetemel
200 g kaldt smør
100 g melis (eller sukker)
1 egg
1 ts vaniljesukker
1 ss kaldt vann

Fyll:
8 pl gelatin
250 g blåbær, gjerne frosne
1 1/2 dl sukker
3 dl lettrømme
3 dl kremfløte
400 g kremost
ca.1/2 dl sukker
½ ts salt

Pynt:
100 g blåbær
6 jordbær
friske spiselige blomster

Fremgangsmåte

  1. Smuldre sammen mel, melis og smør i en bolle for hånd.
  2. Tilsett egget og kna det inn i deigen. Ikke kna deigen for lenge – da blir den for hard.
  3. Pakk deigen inn i plast og la den hvil i minst 1 time i kjøleskapet, eller natten over. Velger du å la den ligger natten over er deigen veldig kald når du tar den ut. Det er da lurt å la den temperertes litt før den skal bearbeides videre.
  4. Deigen kjevles ut til en ca. 3 mm tykk leiv som legges over en smurt terteform, slik at den dekker bunn og sidene på formen.
  5. Skjær av overflødig deig langs kanten og prikk hull i bunnen med en gaffel.
  6. Sett formen med deigen kjølig i 30 – 60 minutter, slik at deigen får hvile.
  7. Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 20 minutter eller til den begynner å bli gyllen.
  8. Senk temperaturen til 180 grader og stek videre i en halv time eller til bunnen er gjennomstekt. La den avkjøles før fyllet helles i.
  9. Legg gelatinplatene i en bolle med iskaldt vann. La dem ligge i ca. 5 minutter.
  10. Ha bær og sukker i en kjele og kok opp, ta kjelen av varmen og miks bærene glatte, gjerne med en stavmikser. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme bærblandingen. Avkjøl blåbærene.
  11. Visp kremfløten stiv og pisk inn rømme og kremost sammen med litt sukker og salt i en bakebolle. Hold litt igjen på sukkeret og visp inn blåbærblandingen i ostemassen. Tilpass smaken med mer sukker om du synes den blir litt for sur.
  12. Hell blåbærblandingen i terteformen og sett kaken kjølig og la det stivne, minst 6 timer.
  13. Pynt med blåbær, halve jordbær og blomster om du ønsker på toppen.

Tips!
Har du et tykt blåbærsyltetøy, kan du redusere gelatinmengden med 2 plater.

Ustekt deig kan oppbevares i kjøleskapet i 1 – 2 uker. Pakk den godt inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut. Rå deig kan også fryses.

Flere vakre dessertkaker
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: