Pomp, prakt og gode vibber med slottsbryllup i Skottland

Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Hele veien hadde vi et ønske om at et slottsbryllup i Skottland skulle skape en bohemsk og avslappet ramme for gjestene, forteller Ida og Kenneth Lamond. Brudeparet klarte absolutt å levere på dette – og det i skjønn forening med tradisjon og romantikk.

Tekst: Redaksjonen Foto: Martin Kiessling

Hvordan møttes dere?

– På fest, via felles venner. Vi har mange felles venner, så det er ganske rart at vi har vanket i samme kretser i så mange år, uten å treffe hverandre.

Hvordan fridde han?

– Nyttårsaften 2015. Vi var på hytta i Trysil, jeg var gravid med tvillingene, og hadde sovnet mens jeg la sønnen vår. Kenneth kom inn og hentet meg rett før midnatt. Han forsøkte å overtale meg til å ta på noe annet enn den største og varmeste boblejakka jeg fant, men rett fra senga var jeg vanskelig å overtale.

Da jeg kom ut var det levende lys over hele terrassen. Fortsatt intetanende tenkte jeg bare at det var koselig å se på rakettene akkurat her, og at det var søtt gjort. Da klokka slo tolv, og rakettene lyste over himmelen, gikk han ned på kne.

Jeg hørte ikke et ord av det han sa i alt bråket fra rakettene, men prøvde desperat å lese det på munnen hans, og ba han gjenta det han sa flere ganger. Budskapet var uansett tydelig, for i tillegg hadde han klart å grave frem den vakre ringen etter mormoren min, i smykkeskrinet mitt.

Jeg hadde for lenge siden nevnt ringen, sånn hvis han gikk med gifteplaner. At han fridde, at han husket ringen fra mormor og at han fant ringen i smykkekaoset, hadde jeg virkelig aldri trodd.

Den store dagen, her på vei til bryllupsfotograferingen

Den store dagen, her på vei til bryllupsfotograferingen

Da klokka slo tolv, og rakettene lyste over himmelen, gikk han ned på kne.

Ida

Hva er grunnen til at dere bestemte dere for et slottsbryllup i Skottland?

– Vi peilet oss fort inn på Skottland, siden Kenneth er halvt skotsk. Før det var vi innom flere forskjellige alternativer, fra veldig lite og intimt, til et bygdebryllup der jeg er fra. Hele veien hadde vi et ønske om at et slottsbryllup i Skottland skulle skape en bohemsk og avslappet ramme, for gjestene.

Fortell om selve bryllupet:

– Vi ankom slottet på torsdagen. Da hadde vi hele stedet for oss selv, sammen med bryllupsplanlegger og de ansatte på slottet. Det var utrolig fint å ha denne kvelden i forkant, med tid til de siste detaljene. I og med at det var et bryllup i Skottland, ankom gjestene på ulike tidspunkter på fredagen.

Da bussene kom sto det en som spilte sekkepipe på balkongen, mens vi ønsket de velkommen. Etterpå var det grillfest i slottets bakgård.

Lørdag ble alle gjestene vekket av en skotsk vekkerklokke, en «piper» som gikk utenfor de delene av slottet der gjestene var innlosjert. Siden det var et slottsbryllup i Skottland ville vi gjerne at gjestene skulle bo på slottet. Men noen valgte også å bo i små koselige hytter som også lå på eiendommen.

Nærmeste familie og forlovere spiste frokost i spisesalen på slottet, mens resten av gjestene hadde fått mat de selv tilberedte på rommene. Vielsen var klokka to, så vi hadde plenty med tid til å fikse oss. Guttene var på leirdueskyting.

Denne helga var været lunefullt og magisk, men heldigvis fulgte det vår timeplan. Derfor bestemte vi oss for å ha vielsen utendørs, klokka tolv samme dag. Det var nydelig vær på formiddagen, men da klokken nærmet seg vielse ble det mørkere og mørkere. Det ble en del frem og tilbake, men til slutt valgte vi å gjennomføre ute.

bryllup på slott i skottland med kenneth og ida

Hvordan var vielsen?

Et kvarter før vielsen så det virkelig mørkt ut, jeg hadde bare lyst til å løpe ned og gjennomføre vielsen før regnet kom. Vi startet akkurat klokka to, og da yret det så vidt i lufta. Vielsen varte i ca tjue minutter, hvor ritualet «Tying the Knot» var sentralt, en skotsk tradisjon.

Et kvarter før vielsen så det virkelig mørkt ut, jeg hadde bare lyst til å løpe ned og gjennomføre vielsen før regnet kom.

ida

Helt på slutten av seremonien begynte det å hagle, før det kom store regndråper, vi rakk akkurat å bli ferdige og komme oss under tak. Ti minutter etterpå var det full sol igjen, og gjestene koste seg med champagne ute, mens vi var og tok bilder. Middagen startet klokka fem, og «piperen» spilte oss inn til festen.

Dette var det siste innslaget med sekkepipe. Under middagen blåste, lynet, regnet og tordnet det ute. Været den helga var helt magisk. Det satte stemningen og var fullstendig på vår side. Etter middagen var det kaffe og kake, bryllupsdans og kasting av bukett, før festen var i gang.

Hvor lang tid brukte dere på å planlegge et slikt slottsbryllup?


– Vi leide inn den fantastiske eventkoordinatoren Mads Larvåg Mørch, som hjalp oss med å finne location. Vi visste tidlig at vi ville ha et slottsbryllup hvor vi kunne gi gjestene våre en god skotsk opplevelse. Slottet ble derfor booket to år i forveien. Ideelt sett ville vi giftet oss året etter frieriet, men da var ikke slottet ledig. Det føltes som en evighet til, men gikk overraskende fort. Vi begynte å planlegge programmet våren i forveien.

Vi sendte ut en «save the date» på høsten, så lagde vi en enkel nettside og sendte ut invitasjoner cirka syv måneder før bryllupet.

Hvor hentet dere inspirasjon fra?

– Over et år i forveien lagde jeg et moodboard av bryllupet, hvor jeg blant annet satt sammen brudekjoler, blomster, kake, dekor og borddekking. Mesteparten av inspirasjonen hentet jeg på Pinterest.

Brudekjolen min var en av kjolene jeg hadde i moodboardet. Jeg fant en salong som førte denne modellen fra Jenny Packham, prøvde den og kjøpte den et år før bryllupet. Den var perfekt!

Over et år i forveien lagde jeg et moodboard av bryllupet, hvor jeg blant annet satt sammen brudekjoler, blomster, kake, dekor og borddekking. Mesteparten av inspirasjonen hentet jeg på Pinterest.

ida

Hva gjorde dere for å sette særpreg på bryllupet?

– Små ting som goodiebags til gjestene, blant annet med godteri, en bok om den skotske klanen, en liten whiskeyflaske og et hangover-kit. Vi hadde også en lystavle i hallen, som vi innimellom endret bokstaver på, alt fra «Weekend of Love» til vår hashtag.

Det var jo et slottsbryllup i Skottland og vi ville at gjestene skulle få oppleve skotsk musikk. Vi hadde leid inn et skotsk Ceilidh-band som spilte noen skotske låter, og tok oss igjennom noen tradisjonelle danser som engasjerte unge og gamle. Så ble det DJ, dans og glowsticks.

Hvor mye var bryllupsbudsjettet på?

– Budsjettet vårt var vel på 200.000, men det ble greit overskredet. Med god hjelp av foreldre tror jeg vi landet på det dobbelte.

Hvem av dere tok størst del i planleggingen?

– Det var nok meg, bruden.

Var dere noen gang uenige?

– Nei, vi var enige om det meste. Gaver var det eneste det ble en liten diskusjon om. Vi var enige om at vi ikke ønsket gaver, da det var gave nok i seg selv at det ble et slottsbryllup i Skottland som gjestene ville delta i.

Jeg mente at vi kunne klare å kommunisere dette, og likevel få frem at dersom noen ønsket å gi gave, ønsket vi oss en kunstgavekort. Det endte med at vi gjorde dette, noe vi er glade for, da det faktisk var noen som valgte å gi gave på tross av oppfordringen.

Hva var det beste øyeblikket?

– Å stå foran hverandre med barna imellom oss. Definitivt.

Magiske vibber med slottsbryllup i skottland

Ble det slottsbryllupet slik dere hadde sett for dere?


– Det ble så mye mer enn vi kunne drømt om.

Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på?


– De små detaljene. Moodboardet jeg laget i forkant var til god hjelp og gjorde at vi visste veldig godt hvordan ting skulle være.

Moodboardet jeg laget i forkant var til god hjelp og gjorde at vi visste veldig godt hvordan ting skulle være.

ida

Hvordan var talene dere holdt til hverandre?

– Talen hans tok meg på kornet. Den var både morsom, freidig og fremkalte tårer på de riktige stedene. Jeg var sikker på at jeg ikke ville holde tale, jeg er altfor lettrørt og tenkte det ville ødelegge dagen for meg, det å vite at jeg skulle snakke. Under middagen angret jeg og skrev noen stikkord på do før jeg tok det på sparket. Tror det gikk fint.

Hva er brudgommens beste tips til kommende brudgommer?

– Bare gjør som kona di sier.

Danset dere brudevals?

– Man kan vel si at vi danset en brudevals. Vi hadde rett og slett ikke tid til å øve inn vals, og det var egentlig ikke så viktig for oss heller. Vi danset til Because the Night av Bruce Springsteen. Eller, vi stod vel mest og rugget.

Under middagen angret jeg og skrev noen stikkord på do før jeg tok det på sparket. Tror det gikk fint.

Ida, om talen

Hva er deres beste tips til kommende brudepar?

– Bruk til på å planlegge detaljer, som overgangeme gjennom dagen, de som gir god flyt og gjør at gjestene føler seg ivaretatt. Ikke ta ting så seriøst, det er mye mer sjarmerende med humor. Det er bedre at det ikke går helt som planlagt, enn at det blir for stivt.

Hvordan fant du brudekjolen?

– Jeg kom tilfeldig over den på nett. Jeg hadde egentlig ikke bestemt meg for merke, men jeg hadde selvsagt sett for meg hvordan den skulle være. Jeg ønsket ikke en typisk brudekjole, men en som var bohemsk, avslappet og romantisk. Det var egentlig ryggen jeg falt mest for.

Ga dere hverandre morgengave?


– Ja, han fikk en middag på Fäviken. Vi får bare håpe vi klarer å karre til oss et bord der – en smart gave hvor kostnaden kommer senere. Av han fikk jeg en Rimowa-trillekoffert med minibryllupsreise til Venezia i.

Egentlig fikk jeg nemlig en tur da vi hadde vært sammen i fem år, hvor jeg fikk kaste pil på et kart på veggen, før jeg kunne velge best av tre. To havnet i sjøen og en rett utenfor Venezia. Det ble liksom aldri noen av denne turen med barn, tvillinger og så videre. Men dette ble en perfekt anledning.

Hva var den beste gaven dere mottok av gjestene i bryllupet?

– Vi ønsket oss kunstgavekort, og det fikk vi. Vi fikk også noen fantastiske fine skåler fra Mette Mortensen, men favorittgaven blir nok hagedugnaden. Hagen vår har i lang tid blitt nedprioritert, såpass at vi faktisk fikk en naboklage. To vennepar kom til oss med spader, planter, øl og pølser til grillen. Tanken bak dette og den fantastiske jobben som ble gjort var helt rørende. Og for en utrolig hyggelig dag det ble!

Les også: Slik går du frem for å holde bryllup i utlandet

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: