Bryllupseksperten forklarer: Hvorfor bruke profesjonell fotograf i bryllupet?

Det er et punkt på listen jeg anbefaler brudepar å aldri forsøke å spare penger på – bryllupsfotografen. Det er vel investerte penger å gå for en profesjonell fotograf med den fotografstilen du ønsker. Det kan virke fristene å bruke bekjente som er flinke med kamera, eller kanskje en dyktig portrettfotograf, men ikke gå i den fella. Jeg kan nesten garantere deg at du kommer til å angre resten av livet.

Tekst: Nina Andersen @prosjektbryllup / www.prosjektbryllup.no Foto: Camilla Andersen @millifoto_wedding / www.millifoto.no
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

5 gode grunner til å velge en profesjonell bryllupsfotograf

Det er mange elementer som skal på plass for å få til drømmebryllupet. Lokalet du velger, drømmekjolen og deilig mat, enten laget selv eller via catering. Hvis du driver med bryllupsplanlegging om dagen vet du at denne listen er lang! Mye avhenger ofte av budsjett og prioriteringer. Det finnes mange muligheter som DIY-løsninger og second hand kjøp som kan gjøre bryllupet litt mer budsjettvennlig.

Bryllupsfotografering er en av mine fanesaker når det kommer til bryllupsplanlegging.

Jeg mener det er viktig og riktig å investere i en dyktig bryllupsfotograf slik at du får fanget de vakre øyeblikkene og de nydelige følelsene – akkurat slik du ønsker å huske dem.

— Nina Andersen, www.prosjektbryllup.no

1. Minner og bilder er alt du sitter igjen med etter bryllupet

På slutten av dagen er det minnene du sitter igjen med. Og det er bildene du kan bruke resten av livet når du vil vise frem livets fest – ditt bryllup. Maten blir spist opp, champagnen mister boblene, bandet drar hjem og lysene i lokalet slukkes. Bildene er med dere resten av livet. Ved å ha høyoppløselige kvalitetsbilder fra bryllupsdagen, fra en fotograf som vakkert har fanget øyeblikkene gjennom dagen, kan dere gjenleve bryllupet i mange, mange år. Det er disse bildene som senere vil gå til barn og barnebarn og som vil la dere ta vare på minnene fra bryllupsdagen resten av livet.

2. Du trenger ikke uroe deg for å ødelegge vennskap

Det kan virke fristende å bruke en venn, eller en venn av en venn som er god med kamera til din store dag. Prisen er nok en helt annen enn ved bruk av profesjonell fotograf, kanskje til og med gratis. Men om dere ikke er fornøyde med jobben som blir gjort av «fotografen» kan dette virkelig være skadelig for vennskapet. Og er vennen en profesjonell bryllupsfotograf tenk deg om et par ganger før du ber om rabatt eller om de kan gjøre det gratis. Dette er jobben deres og kan skape uro og misnøye dere imellom. Og spesielt om det er en god venn, da er det hyggelig for dere begge om gjesten bare er gjest, og ikke på jobb når du gifter deg.

3. En profesjonell bryllupsfotograf bruker tid på å bli kjent med dere

Fotografen er den personen (etter bryllupsplanleggeren) dere får det nærmeste forholdet til av leverandører. En dyktig bryllupsfotograf er spesielt opptatt av dette og bruker tid på å bli kjent med dere gjennom 1-2 møter (noen ganger mer). De tar helst kjærestebilder/forlovelsesbilder i forkant av bryllupet og har et eget planleggingsmøte med dere. Alt dette for at dere skal bli trygge på fotografen, få formidlet hva som er viktig for dere å få med på kamera og bli trygge og komfortable foran kamera.

4. De har den riktige og viktige erfaringen

En profesjonell fotograf har noe andre fotografer ikke har – erfaring. Da snakker jeg ikke om kameraerfaring, men erfaring med hva som fungerer og ikke fungerer i bryllup, og rett og slett rutine på gjennomføring. En bryllupsfotograf skal (etter min mening) alltid være på’n, men ikke påtrengende. Dette for å få med seg de viktigste øyeblikkene for dere uten å forstyrre. Dette er en fin balansegang som krever erfaring. Og dette får man ikke av å ta portrettbilder i studio. Når du betaler for en dyktig bryllupsfotograf får du deres fulle oppmerksomhet – hele dagen, du investerer også i en som har det rette kamerautstyret, har et skarpt øye for detaljer, og bruker det de har perfeksjonert gjennom flere år. De vet akkurat hvordan de skal fange hver detalj og hvert øyeblikk for at dere skal sitte igjen med minnene.

Det kan være enkelt å tenke at hvem som helst med et dyrt kamera kan gjøre jobben, men her er det absolutt ikke bare utstyret som teller. En erfaren bryllupsfotograf vet hvordan best mulig bruke lyset, hvordan de komponerer gode bilder, fanger øyeblikkene, redigerer og så innmari mye mer. Et fancy kamera kan ikke gjøre jobben til en profesjonell fotograf.

5. De vet hva som kan gå galt

De har også erfaringen med de delikate situasjonene. Som bryllupsgjest er et bryllup veldig bekymringsløst og en morsom kveld. Som en bryllupsleverandør, vet man at alt kan forandres på ett minutt. Profesjonelle leverandører er mer forberedt på hva som kan komme og hvordan det best løses – uten at hverken brudepar eller gjester skal trenge å merke eller bekymre seg.

Tenk om fotografen ikke får med seg deres første kyss som ektepar – da er minnet borte for alltid.

Eller tenk om fotografen glemmer å følge med på kjøreplanen under middag og ikke foreviger viktige øyeblikk. En erfaren bryllupsfotograf er godt vant med stresset og de kan fort tilpasse seg om noe uforutsett skulle skje.

7 tips fra bryllupsfotograf, Camilla Andersen

Som bryllupsplanlegger er jeg svært opptatt av å ha gode leverandører rundt meg, og jeg er så heldig som har en av Norges beste bryllupsfotografer, Camilla Andersen i www.millifoto.no, som en av mine viktigste samarbeidspartnere. Hennes instagram @millifoto_wedding bugner av kvalitet, vakre bryllupsbilder og inspirasjon, og her er hennes 7 tips til hvordan dere finner rett fotograf.

  • Kjemi er viktig. Ta en god prat og bli kjent!
  • Budsjett er avgjørende, og du får som regel det du betaler for.
  • Stil kan være så mangt. Vær klar på hvilken type stil og redigering du ønsker, og velg en fotograf som har den stilen du er ute etter.
  • Portfolio på hjemmesiden. Bruk tid på å gå gjennom tidligere arbeid og se at fotografen leverer kvalitet i alle ledd. Fra forberedelser til fest. «Alle» kan ta et par fine portretter av brudepar, men finn fotografen som leverer et helhetlig godt galleri.
  • Følelser. Velg en fotograf som får deg til å føle noe. Slik du ønsker at deres følelser skal formidles i bildene fra bryllupsdagen.
  • Kvalitet fremfor kvantitet. Er budsjettet for lite for en hel dag med drømmefotografen? Gå for halvdagsfotografering med den fotografen du ønsker.
  • Erfaring. Jo mer erfaring fotografen har som bryllupsfotograf, desto tryggere er fotografen under bryllupsdagen og det er langt mer sannsynlig at dere vil være fornøyde med bildene.

Alt i alt, fotografen er en av dine aller viktigste nøkkelpersoner og investeringer i bryllupet. Ja, det frister å spare penger der man kan spare, men er det et sted dere virkelig ikke burde spare – er det på fotograf. Som bryllupsplanlegger er dette et av mine aller beste tips under budsjettplanlegging. Bryllupsdagen får dere kun én dag i livet! Dere kommer til å være evig takknemlige for at dere valgte en profesjonell fotograf som utelukkende fokuserer på å fange deres øyeblikk, følelser, detaljer og atmosfæren som dere aldri vil få tilbake, men som dere for resten av livet kan hente opp igjen i fotoalbumet fra dagen dere sa deres vakreste «Ja!».

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: