Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Skal man gi gave til bryllup når man ikke er invitert?

bryllupsgave når man ikke er invitert
bryllupsgave når man ikke er invitert

Kanskje har du lyst til å gi en oppmerksomhet, men lurer på hva som er innafor. Kanskje skulle du helst sluppet å gi gave i det hele tatt. Uansett – her kommer noen supre tips til hva du kan gi i gave til bryllup når du ikke er invitert.

Tekst: Redaksjonen Hovedbilde: Mia Golic via Unsplash

Mens noen elsker å gi gaver, skyr andre det som pesten. Men det er ikke til å komme unna at det er forventet at man gir en bryllupsgave til brudeparet når man er gjest. Men hva med gave til bryllup når man ikke er invitert, men fremdeles har lyst til å gi en liten oppmerksomhet? Hva er fint å gi i bryllupsgave og hva bør man styre unna?

Her deler skikk og bruk-eksperten og en av Oslos fineste interiørbutikker sine beste tips til gave til bryllup når man ikke er invitert.

– Det er greit å gi en gave til bryllup selv om man ikke er invitert. Men det handler hele tiden om at man må tolke relasjoner og hvor nært man står brudeparet, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

– Kanskje var du god venn av paret eller dere var kollegaer for ti år siden, men ikke nå lenger. Naboer har man kanskje et forhold til, men man er ikke alltid nære venner. Det handler litt om å føle selv på hvor naturlig det er å gi en gave.

Han forteller at man noen ganger rett og slett ønsker å gi for å gi en oppmerksomhet.

– Det trenger heller ikke å være dyrt. Når man ikke er invitert i bryllupet, vil gaven ofte ha en lavere verdi enn hvis man hadde vært invitert. Men man har ingen forpliktelser til å gi gave.

– Noen ganger ønsker man likevel å sende en oppmerksomhet, som et pent kort. En blomsterbukett eller en flaske vin signaliserer også at man allikevel setter pris på å gi brudeparet en liten oppmerksomhet.

Reidar Helliesen
EKSPERTEN: Reidar Helliesen er skikk og bruk-ekspert og deler sine beste tips. Foto: privat

Og det kan være lurt å finne ut om brudeparet har lagt ut en liste med gaver de ønsker seg, mener Helliesen.

– Ofte består en slik gaveliste av både rimelige og mer kostbare ønsker. De som ikke er invitert i selve bryllupet kan velge fra den rimeligste delen av gavelisten.

– Det er også forskjell på om man gifter seg for første gang i ung alder eller om man er eldre og kanskje gifter seg for andre gang. Unge mennesker trenger ofte mer de primære behov som glass, bestikk, vaser og lignende. Godt voksne har ofte andre ønsker og behov.  

Er det noen typer gaver man kanskje bør unngå?

– Det avhenger av om man eksempelvis kjenner til religionen og kulturen til den enkelte. En flaske vin er en typisk norsk ting som fungerer godt. Men for enkelte kan det være feil. Blomster er ofte internasjonalt en mer anerkjent oppmerksomhet som fungerer godt hos alle, sier Helliesen.

– Noen synes det å gi en flott kniv utført i håndarbeid kan være vakkert, men det skal man også være litt obs på i enkelte kulturer.

En smart ting er å se om brudeparet har noen felles interesser som de er opptatte av, tipser han.

Det er også viktig å være forsiktig så man ikke overdriver gaven og gir brudeparet dårlig samvittighet for at man ikke ble invitert i bryllupet deres.

– En flott og stor gave kan slå feil vei og være som et tegn på at du burde ha blitt invitert. Man må gi en gave som står i stil til om man er invitert eller ikke.

– Det er smart å være original og gi en gave som viser at man har lagt sjelen sin i det.

De trygge valgene

– Det er alltid hyggelig å gi en liten oppmerksomhet når noen man kjenner gifter seg, selv om man ikke nødvendigvis er invitert som gjest i bryllupet, sier Camilla Berntsen, innehaver og grunnlegger av Milla Boutique i Oslo.

– Et veldig trygt valg og som aldri blir feil, er et gavekort. Da kan brudeparet selv velge noe de liker.

Hos Milla Boutique selger de både gavekort til den fysiske butikken og nettbutikken, i tillegg til gavekort til fotogalleriet deres Yellowkorner.

Camilla Berntsen i Milla Boutique
STILDRONNINGEN: Camilla Berntsen er innehaver og grunnlegger av den stilige interiørbutikken Milla Boutique i Oslo. Foto: Birgit Fauske

– Et gavekort der brudeparet sammen kan velge ut noe innen interiør eller et stykke unik kunst, tenker vi er et perfekt valg.

– Andre trygge valg er tradisjonelle bryllupsgaver som for eksempel vakre glass, vaser eller lysestaker.

Hun tipser om at en vakker coffee table-bok alltid er en flott gave.

– Vet man at brudeparet elsker å reise, kan en bok med inspirerende reisemål være en gave som garantert vil falle i smak.

– I denne settingen tenker vi at det kan være greit å styre unna mer spesielle ting med eksempelvis originale mønstre eller farger, da man kanskje ikke kjenner brudeparets stil og ønsker.

Les også: Vil du gi en annerledes bryllupsgave?

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...