Slik finner dere perfekte gifteringer

Det er mange ting som kan være lurt å ha i bakhodet når du velger gifteringer. Graveringer, diamanter, farger og størrelser - slik går dere frem i valget av gifteringer.
Det er kanskje det mest essensielle man kjøper til et bryllup, men kan likevel være noe av det vanskeligste å finne. Gult gull, hvitt gull, diamanter og graveringer – det er et hav av muligheter når det kommer til gifteringer. Og ettersom den skal sitte på fingeren din resten av livet – kan det være greit å treffe blink og unngå noe man angrer på.
Vi spurte ekspertene om hva dere bør tenke på når dere kjøper gifteringer.
KLASSISK: Prinsesse Diana med sin giftering. Foto: Anwar Hussein/Getty Images
Trendy sideringer
– Det er viktig at man velger ringer som er komfortable. Altså at formen og fasongen på ringen er god å ha på. Det er også viktig at man velger gifteringer av god kvalitet i metallet, slik at man har ringer som tåler mye, sier Hallvar S. Sagøy, head of fine jewelry i David Andersen.
– Bredden på selve ringen er da også viktig. For gull slites over tid, og etter hvert blir ringene tynnere. Så det kan være lurt å tenke gjennom tykkelse. Også med tanke på om det er visse ringer og bredder som er trendy nå. Husk at en giftering skal vare et helt liv, så man bør velge noe tidløst.
Han mener den perfekte gifteringen er nettopp klassisk og tidløs, men som også reflekterer parets stil og smak.
– Det er fortsatt de helt klassiske ringene som er populære, vil jeg si. 3 mm og 4 mm gult gull polert, gjerne i en buet eller rund fasong. Noen velger også å kjøpe en sidering med små diamanter som kan stå ved siden av gifteringen. Slik kan man pynte opp ringen litt når man ønsker det.
– Dersom kundene ønsker hvitt metall, ser vi en økning i at man ønsker platina fremfor hvitt gull. Platina er også et seigere metall, så det slites på en annen måte enn gull. Så mitt sterkeste råd er at man velger platina om man ønsker hvitt metall.
SIDERING: Skal du ha sidering med diamanter på i tillegg til gifteringen din? Foto: David Andersen
Les også: Gifteringer i gult gull
– Bør tåle hverdagsbruk
– Når man velger gifteringer bør man ha i tankene at dette er en ring som du skal bruke resten av livet. Den bør kunne tåle hverdagsbruk, være komfortabel å ha på fingeren og kunne reguleres opp og ned noen størrelser, sier Christel Lian Espelid, bryllupsansvarlig i Thune Flagship Store i Stortingsgaten i Oslo.
– Det kan også være lurt å tenke på at ringen ikke er for smal, da den er laget av metall og dette slites med årenes bruk.
Hos Thune selger de mest av ringer i gult gull i 3,5 mm, 4 mm komfort og 5 mm komfort hvitt gull, ifølge Espelid. Komfortserien deres har avrundede kanter som er behagelige å bruke. I tillegg selger de ringer med diamanter fra Eternityserien.
HELT PERSONLIG: – Ikke velg det foreldrene dine ville ha valgt. Det er du som skal bære ringen resten av livet, sier eksperten. Foto og ringer fra Hasla.
Les også: Giftering i hvitt gull og sølv
Fargevalg
– Hva bør man tenke på før man bestemmer seg for ringer i rødt, hvitt eller gult gull? Og hva med bredden på ringene?
– Jeg tenker man bør velge farge på gullet i ringene ut ifra hva man bruker mest av smykker og hva hudfargen kler best. Ikke velg det foreldrene dine ville ha valgt. Det er du som skal bære ringen resten av livet.
– Når det gjelder bredde, er det viktig å tenke om ringen skal sitte sammen med andre ringer, eller om den skal være alene. Slik at det skaper et fint uttrykk på hånden og fingeren. Optisk sett pleier jeg å anbefale at herreringen er litt bredere enn ringen til henne. Dette fordi han ofte har en større hånd. Det er heller ikke noe i veien for å velge forskjellige farger på gullet, da man ikke alltid kler de samme fargene.
ULIK FARGE: Dere trenger faktisk ikke å ha samme farge på gifteringene. Foto: Lauren Richmond /Unsplash.
Bestill gifteringer i god tid
– Hvordan går man helt konkret frem når man skal kjøpe gifteringer?
– Hos oss kan man komme innom for å titte på ringer og så bestille, altså drop in. Men vi anbefaler at de fleste booker en time. Vi tilbyr timebooking i alle våre butikker. På den måten kan vi gi den best servicen og råd til de som skal kjøpe ringer, sier Sagøy i David Andersen.
– Det er da fint om man forteller litt om hva man er på utkikk etter når man booker timen. Da kan våre medarbeidere planlegge og finne de beste produktene som passer for kundene.
Det er også viktig at man kommer i god tid før man skal ha ringene, ifølge Sagøy.
Hos David Andersen anbefaler de fire uker.
– Selv om man kan få ringene på to uker, så er det greit at man har god tid i tilfelle det skulle oppstå noen feil underveis. Gifteringer er også en ting som kan ligge i en skuff. Så det kan jo være greit å gjøre det tidlig, så man kan huke det av listen.
– Det er viktig at man også har tenkt gjennom hvilken type gravering og tekst som man ønsker seg, ettersom det bestilles samtidig som ringene.
GOD TID: Fiks gifteringer i god tid før bryllupet. Foto: Petr Ovralov /Unsplash.
Les også: Derfor velger stadig flere giftering med diamant
Personlig og kreativ gravering
Gravering på innsiden av gifteringer er en klassiker, og ikke minst utrolig romantisk. Mens noen går for tidløse klisjéer som «Evig din», går andre for artige kallenavn som «The Organizer» for den ryddige i forholdet, og «The Womanizer» for sjarmøren.
– Når det kommer til gravering, er det aller mest brukte «Ditt navn og dato». Jeg synes alltid det er gøy når man er litt mer personlige og kreative, med bruk av tegn som hjerter og evighetstegn. Forkortelser kan være smart å bruke slik at det ikke blir lange tekster som er vanskelige å lese, sier Espelid hos Thune.
– Jo smalere en ring er, dess vanskeligere er det å lese hva som står gravert. Da pleier jeg å anbefale en font som er lett å lese, og ikke løkkeskrift som er det klassiske.