Slik foregår seremonien i et likekjønnet bryllup

likekjønnet bryllup

Skal dere gifte dere, men er usikre på hvordan seremonien i et likekjønnet bryllup foregår? Her forklarer Humanistene og en erfaren bryllupsplanlegger hvordan bryllupsseremonien deres kan se ut (for nei, det er faktisk ingen forskjell på et hetero og skeivt bryllup) - kjærlighet er kjærlighet.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Danie Franco via Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_2

Er dere i gang med å planlegge bryllupet deres, men lurer på hvem som egentlig kan vie dere og hvordan bryllupsseremonien gjennomføres? Senk skuldrene – alle par skal få muligheten til å lage en seremoni som passer for akkurat dem, sier ekspertene.

Her forklarer Humanistene og en bryllupsplanlegger hvordan seremonien i et likekjønnet bryllup kan se ut.

ekspertenes tips til likekjønnet bryllup

Bryllupsseremonien: Slik kan den foregå. Foto: Sofia Hernandez via Unsplash

– Våre seremonier er tilpasset alle – uavhengig av legning. Generelt er vi i Humanistene opptatt av at det er brudeparet og deres ønsker som skal stå i sentrum for vielsen, sier Elin Olsen-Nalum, seniorrådgiver i Humanistene.

Hun har selv viet likekjønnede par.

Alle par skal få muligheten til å lage en seremoni som passer for akkurat dem. På den måten er det ingen forskjell på en heterofil og likekjønnet bryllupsseremoni, foruten preferanser som brudeparene selv måtte ha. Vårt forslag til program og tekster er skrevet med tanke på at det skal kunne passe for alle.

Det er viktig å være sikker på at vigsleren og livssynssamfunnet der vigsleren kommer fra støtter likekjønnede bryllup. 

Elin Olsen-Nalum
Elin Olsen-Nalum. Foto: Humanistene

– Det er naturligvis en selvfølge hos oss, men det er dessverre ikke alltid tilfellet alle andre steder. Det er avgjørende å ha en god relasjon til vigsler for å kunne skape den seremonien og den stemningen dere ønsker dere på vigselsdagen.

Uten gjensidig tillit og forståelse, vil det bli utfordrende, mener hun.

Gjennomfører alle deres vigslere seremonier til likekjønnet bryllup?

– Ja, selvsagt!

Alle deres seremoniledere er rekruttert med tanke på at de skal kunne møte alle par med varme, åpenhet og fleksibilitet, forteller Olsen-Nalum.

Legning eller religiøs tilknytning spiller ingen rolle. Alle våre seremoniledere vier likekjønnede par med den største selvfølgelighet. Som humanister er menneskeverd og likeverd våre aller viktigste verdier, som gjennomsyrer alt vi gjør.

– Da Ekteskapsloven ble kjønnsnøytral i 2008, sto Humanistene klare og var et av de første livssynssamfunnene i Norge som med stolthet kunne tilby vielse for likekjønnede par, forteller hun.

– Siden har vi viet alle – uavhengig av kjønn eller legning – og det vil vi fortsette å gjøre. Som stolte ambassadører for skeives rettigheter har vi viet mange par og feiret kjærligheten sammen med dem.

I 2014 hadde de flere intime vielser midt inne i Oslo Pride-feiringen, og i 2016 var de ett av flere tros- og livssynssamfunn som viet par på en festpyntet «kjærlighetsflåte» midt i selve paraden, forteller hun.

– Det var stas! Kjærlighet er kjærlighet uansett.

Likekjønnet bryllup: Kjærlighet er kjærlighet. Foto: Thomas Ae Okujd via Unsplash

Bryllupsplanlegger Nina Andersen forteller at seremonien i et likekjønnet bryllup er helt lik som i et heterofilt bryllup.

– Man er ikke bundet opp av tradisjoner lenger på samme måte, så folk kan velge det de er fornøyd med selv, fortsetter hun.

Andersen driver Prosjekt Bryllup sammen med José Ramón Casás Sabarís.

– Det er selvfølgelig fortsatt en bryllupsseremoni, uavhengig av om det er en kristelig eller humanistisk seremoni.

Hun tror nok at de fleste homofile velger en humanistisk bryllupsseremoni, mens noen velger en kristelig.

– Det ligger nok inni oss at vi føler at det finnes flere fordommer fra det kristelige miljøet, siden ikke alle prester ønsker å vie homofile og det dermed kan føles mer ubehagelig for paret, vil jeg tro.

Det føles kanskje tryggere å gjøre det humanistisk. Men det finnes absolutt prester som vier homofile – og det finnes kristne homofile, som også skal skal få mulighet til å gifte seg i kirken. 

Nina Andersen med tips til likekjønnet bryllup
Nina Andersen og José Ramón Casás Sabarís i Prosjekt Bryllup. Foto: Nolita Studio

– Det finnes også mange prester som ikke er knyttet til Den norske kirke.

Når det gjelder selve seremonien, er den helt lik i et likekjønnet bryllup som i et heterofilt et, ifølge Andersen.

– Det er jo et helt vanlig bryllup – det handler om kjærlighet, presiserer hun.

– Vanligvis står brudgommen fremme ved alteret og venter på bruden. Der tenker jeg at det ikke er noe problem å gjøre det sammen i et likekjønnet bryllup.

likekjønnet bryllup

Seremonien: Hva med å gå sammen opp midtgangen? Foto: Annie Spratt via Unsplash

Man kan komme inn seremonien sammen – det er det mange som gjør. I et bryllup jeg arrangerte en gang kom paret inn fra hver sin kant, møtte hverandre på midten og gikk sammen resten av veien. Det var veldig fint.

Nina Andersen

Ellers består seremonien av det samme som i et hvilket som helst annet bryllup, med salmer og prekener, ifølge Nina.

– Mange tilbyr å ha møter i forkant av seremonien og snakke om hvordan man kan legge det opp. Det er også fint for brudeparet å bruke steder som Instagram og Pinterest for å få inspirasjon.

– Bryllup er bryllup, uansett kjønn.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: