Slik setter du sammen vakre borddekorasjoner til høstbryllupet

Borddekorasjoner

Høsten er en vakker årstid full av nydelige farger, mørke kvelder og crisp, klar luft. Og helt perfekt å la seg inspirere av når det kommer til dekor og pynting av festbordet. Her deler Tone Kroken og Franciska Munck-Johansen sine beste tips til nydelige borddekorasjoner til høstbryllupet.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Silvia Mara via Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

Drømmer dere om et vakkert bryllupet som står i høstens tegn? Da er festbordet og borddekorasjoner et godt sted å starte. Men hvilke farger og fargekombinasjoner er fine å gå for, og hvilke kan være lurt å unngå om dere ønsker et lekkert og moderne bord?

Her deler ekspertene gode råd for borddekorasjoner å ta med seg på veien.

– Det er vanskelig å unngå hvit duk i bryllup, for det gir gjerne et litt mer fasjonabelt preg over det hele, sier stylist, interiørarkitekt og designer Tone Kroken.

Hun ville også tatt inn mer gylne og brune toner i høstens borddekorasjoner, og unngått for mye grønt.

– Jeg ville heller gått for beige toner og karamellfarger, som passer veldig fint sammen for å lune det til. På sommeren passer det bedre med frisk grønt.

På høsten er lyset kaldt, derfor ville jeg gått for disse tonene for å gjøre det mer eksklusivt og få bordet til å bli så vakkert og sobert som mulig. 

tone kroken
Tone Kroken. Foto: @elinejacobine

Hun tipser også om at man heller går for beige enn hvite servietter. Også dette vil gjøre uttrykket litt lunere og roligere.

– Tenk få farger – det er viktig. Akkurat nå skal man gjerne ha mange farger i borddekorasjoner, men i et bryllup synes jeg at for eksempel tre rosatoner er veldig fint sammen, eller en dyp lilla som går fint mot det beige.

Begrens dere til maksimalt tre farger og velg gjerne noen i samme farge, men i ulike nyanser. 

Tone Kroken

Når det gjelder serviser synes hun man gjerne kan gå for noe i beige, som har et litt rustikt uttrykk.

– Det er mye vakkert av keramikk hvis man vil ha en litt kul stil. Man kan for eksempel gå mot det japanske med små detaljer.

Hvilke elementer fra naturen ville du tatt med inn og brukt til borddekorasjoner?

– Jeg synes kvister man finner i naturen kan være veldig lekkert, eller små trær som man kan sette i små krukker. Men det må stå lavt på bordet. Ønsker man noe større, kan man gjerne sette det på enden av bordene, sier Tone Kroken.

 

borddekorasjoner

Ta naturen inn: Bruk fantasien med borddekorasjonene. Foto: Annie Spratt via Unsplash

Av kvister synes hun kristtorn kan være veldig fint, men helst uten de røde bærene, da rødfargen krever litt mye oppmerksomhet.

– Tenk naturlige elementer som ikke har for skarpe farger. Men det er fremdeles veldig fint å pynte med blomster som Brudeslør og det helt enkle.

– Hortensia er også nydelig, gjerne de som er litt hvite. En dempet rosa hortensia vil være veldig fint sammen med karamellfarger.

Pynt med lys

More is more på høsten med masse levende lys, for det skaper så mye stemning, mener Kroken.

– Man kan ikke få nok telys. Men ikke la de få så mye oppmerksomhet på bordet – la de være litt mer nøytrale, helst helt gjennomsiktige.

Siden duken er hvit, bør også lysene være hvite og ikke i forskjellige farger, synes hun.

– Sett telysene gjerne i gjennomsiktige skåler, som for øvrig ikke må være like. Og husk masse kubbelys i forskjellige høyder!

Tenn lys: Masse lys i ulike størrelser og fasonger skaper god stemning. Foto: Annie Spratt via Unsplash

Franciska Munck-Johansen jobber som fotograf, stylist og skribent og står bak Franciskas Vakre Verden.

Hun ville valgt varme høstfarger som cognac, krem, beige og dus grønn til et høstbryllup.

–Det er kaldt ute, men det betyr ikke at det ikke kan være varmt inne. Jeg ser for meg myke linduker og linservietter, kombinert med rustikt servise og vakre glass.

Sammen med masse stearinlys vil dette bli et stemningsfullt og varmt bryllup.

Franciska Munck-Johansen. Foto: Vibeke S. Myren

– Det er lurt å styre unna typiske sommerfarger som rosa, turkis og andre pangfarger. De passer bedre til andre årstider.

Hun synes det aller viktigste på høsten er å skape en lun og god stemning.

– Lek med lys. Bruk masse stearinlys både på bordet, men også ellers i lokalet. Kombiner med lysslynger som kan henges langs veggene eller i taket og velg varme og fine høstfarger.

– I stedet for hvite tallerkener kan det være flott å velge et mer rustikt servise i keramikk i duse farger som passer til resten av dekoren.

borddekorasjoner

Høstlig: Hent naturen inn på bordet. Styling og foto: Franciska Munck-Johansen

Hvilke andre detaljer kan være lurt å tenke på i borddekkingen?

– Til et høstbryllup passer det perfekt med blomster i varme høstfarger kombinert med strå. Det har aldri vært et større utvalg i tørkede strå og dekor enn det er nå.

Jeg hadde laget flotte høstbuketter, gjerne kombinert med ting fra naturen som høstblader, mose, kongler og lignende til bordet.

— Franciska Munck-Johansen
bord

Jordnært: Pynt med kongler og løv på bordet. Styling og foto: Franciska Munck-Johansen

Varme metaller som gull, kobber eller messing passer godt til, synes hun.

– Det kan være detaljer i gull eller gull bestikk.

– Bak brudeparet vil det være flott med en bue laget av tørkede strå og høstblomster. Kunstige trær i høstfarger med lyslenker vil også være flott dekor til lokalet.

borddekorasjoner

Iøynefallende: Hva med å pynte med epler, gresskar og andre høstlige frukter og grønnsaker? Foto: Annie Spratt via Unsplash

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: