Slik skaper dere et langvarig og lykkelig forhold som gift

ekteskap som varer
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_1

ekteskap som varer

Hva er det egentlig som skaper et langvarige og lykkelig forhold? Er det felles verdier, en hverdag med myke kanter eller vennepar med større problemer? Som snart ektefolk å regne, kan det være lurt å ha noen triks i bakhånd for et langvarig og lykkelig forhold. Her kommer oppskriften!

Tekst: Mette Kirstine Goddiksen Bannerfoto: Barna David / Pexels, foto av Mette: Peter Nørby

1 Elsk ubetinget

Mannen min synes ikke alt ved meg er like kult, men han aksepterer og elsker hele pakken allikevel. Det gjør meg trygg. Jeg kan være meg selv uten å frykte at han kommer til å rømme når han en dag finner ut hvem jeg er.

I fjor ga han meg en Zippo-lighter som jeg i en bisetning hadde ønsket meg. Du vet en sånn som hipsterne på 90-tallet gikk rundt med og lagde «klooong»-lyden med. Han hater at jeg festrøyker, men aksepterer og omfavner at den rebelske og festglade jenta er en del av meg.

Til gjengjeld må jeg leve med at han pusser tennene i hele 15 minutter hver kveld med høye brummelyder mens han søler Zendium-tannskyll på det grå badegulvet vårt.

Jeg tørker opp det sølte skummet – uten at han engang registrerer det.

Well. Intet slår ubetinget kjærlighet, så de neste ni punktene er på en måte underlagt dette første punktet.

2 Velg hverandre på tross

Min mann og jeg er sammen og mono-game på tiende år, selv om vi begge ville trives godt som single. Vi har valgt hverandre på tross. Ikke av frykt for å være alene eller for å leve opp til samfunnets normer om kjernefamilien.

Mannen min og jeg er sammen og mono-game på tiende år, selv om vi begge ville trives godt som single.

Mette Kristine Goddiksen

3 Del på oppgavene

Jeg trives dårlig i forhold hvor kvinnen fungerer som en slags mor. En kalenderbestyrer og striks politibetjent for mannen. For et langvarig og lykkelig forhold har jeg troen på at man er likestilt i oppgavene som finnes. Verken han eller jeg gjør oss til dommer for hvor mange glass vin den andre skal ha på fest og han kan se fotball til øynene hans triller rundt.

Det er oftest ham som lager playdates med andre barns – ja, hovedsakelig mødre. Husarbeidet deler vi på, uten at det går millimeterdemokrati akkurat der.

Ingen av oss duger til handy-arbeide på huset. Og jeg synes det er like pinlig som det han gjør at jeg ikke klarer å fikse sluket.

Les også: Parterapeuten: Slik finner du ut av hva du egentlig ønsker og drømmer om

mann som feirer med kake og stjerneskudd

kyle-head

4 Blås opp suksessene

Vi er gode til å glede oss på hverandres vegne. Og selv de minste suksesser blåses opp. For eksempel kan en vellykket kake få han til å proklamere: «Du er en stjerne!»

5 Dropp kontrollen

I starten av forholdet synes jeg dette var veldig merkelig. Jeg tolket det nesten som en likegyldighet. Men Ai hvor jeg har lært å verdsette at min mann ikke er av den sjalu typen!

Jeg har vært i forhold hvor kjæresten min var en tikkende bombe på fester. Nå er jeg fri og kan slappe av!

Min mann er selvsikker nok til å bare bli stolt hvis andre menn viser interesse. For det er virkelig ikke så mye man kan gjøre om den andre parten forelsker seg i en annen. Kontroll er formålsløst og spiser sjelen.

Kontroll er formålsløst og spiser sjelen.

6 Le sammen

Vi deler en forkjærlighet for sarkasme, og det faktum at ingenting er hellig. Ingenting er mer sexy enn en bra vits – selv de som forløser det som kanskje gjør litt vondt. Og vi sparker hverandre ikke under bordet på parmiddager. Man må tåle at alt skal kunne snakkes om – så lenge man gjør det kjærlig.

Les også: Slik velger du riktig forlover

Par som ler på en fjellknaus

7 Ta på hverandre

Berøring skal til – hver dag. Ellers visner vi.

8 Dyrk sex

Sex handler om kvalitet, ikke kvantitet. Vi elsker, ikke fordi det er ”for lang tid siden”, men fordi vi begge har lyst. Og det har vi heldigvis i samme utstrekning.

9 Del verdier

Kjedelig, men viktig. Jeg kunne ikke vært sammen med en som er på en av ytterfløyene politisk. Eller en som har urokkelige holdninger om barneoppdragelse.

Sannheten finnes alltid et sted midt mellom. Det er ingen mennesker – store eller små – som trives i en fastlåst manual eller i en bås. For et langvarig og lykkelig forhold bør båser derfor unngås.

10 Gi deg hen

Dropp stoltheten. Slutt å spille spill. For hvis du mener det, så si det!
Jeg er din. For evig.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: