Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Slik velger dere perfekt morgengave

Morgengave til han og henne
Morgengave til ham og henne

Usikre på hva dere skal gi hverandre i morgengave, og hva det kan koste? Her deler eksperten sine beste gavetips – og en brud deler sin romantiske gavehistorie for morgenen etter bryllupet.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Gullsmed Heyerdahl og produsentene

Tradisjon tro skulle brudgommen gi en liten gave til bruden morgenen etter bryllupet, en såkalt morgengave.

I dag er det like vanlig at både brud og brudgom gir hverandre en liten oppmerksomhet på første morgenen som ektefolk. Mens noen velger å gå for et dyrt smykke eller en stilig klokke, velger andre å gi alt fra saksofoner og kontrabasser til romantisk helgetur eller fallskjermhopping. Kun fantasien setter grense for hva dere kan gi hverandre i morgengave.

Fellesnevneren er imidlertid at det bør være noe personlig med en fin tanke bak.

Her deler eksperten sine tips til hva dere kan gi hverandre som morgengave og hva det kan koste. I tillegg deler en tidligere brud sin historie om hva hun fikk i morgengave, og hva hun selv ga sin nybakte ektemann.

Klokker som morgengave?
Hva med en lekker klokke til mannen eller kvinnen i ditt liv? Foto: Michael Surazhsky via Unsplah

Les også: Slik finner dere perfekte gifteringer

Fra frieri til morgengave

– For tyve år siden var en morgengave veldig ofte et smykke. Gjerne en diamantring, som skulle stadfeste kjærligheten til bruden, sier Thomas Heyerdahl, daglig leder og gullsmed i Gullsmed Heyerdahl. Han mener vi imidlertid er blitt såpass amerikaniserte her til lands, at selve frieriet har tatt litt over for denne gaven.

– For tyve år siden var en morgengave veldig ofte et smykke. Gjerne en diamantring, som skulle stadfeste kjærligheten til bruden.

Thomas Heyerdahl
Gullsmed Thomas Heyerdahl
GULLSMEDEN: Thomas Heyerdahl er daglig leder og gullsmed i Gullsmed Heyerdahl, og mener et vakkert smykke er en perfekt morgengave. Foto: Gullsmed Heyerdahl

– I USA har det lenge vært en tradisjon at man går ned på knær og frir med en diamantring. Ringen skulle koste minimum tre brutto månedslønner. Det har vært en tradisjon lenge, fortsetter han.

– Når mannen frir i dag er det derfor ofte ensbetydende med å gi en diamantring. Det er den amerikaniserte kjærlighetshistorien og det vi har lært oss gjennom filmer. Den tradisjonelle diamantringen er blitt et symbol på kjærlighetens gave. Så morgengaven har mistet litt status i forhold til denne.

Les også: Shoppingguide – klassiske morgengaver til han og henne vi elsker (artikkelen inneholder annonselenker)

– En morgengave som varer

Heyerdahl påpeker at det allikevel er tradisjon for å gi noe hyggelig i morgengave, og like tradisjonelt å gi et smykke. Men det er ikke lenger diamantring med én sten man gir til bruden, men heller et annet smykke.

Enstensringer som morgengave
MORGENGAVE OG FORLOVESE: Før var i morgengave det kunne dukke opp diamantringer – nå er det ofte i frieriet vi ser de klassiske enstensringene. Foto: Gullsmed Heyerdahl

– Kanskje et smykke som matcher gifteringen, eller et smykkeanheng, foreslår han.

– Det er også blitt mer vanlig i dag at bruden gir brudgommen en morgengave. Som for eksempel en fin klokke, et fint belte eller mansjettknapper. Noe varig og tradisjonelt.

Hva bør en morgengave koste?

Prisnivået på morgengaven mener gullsmeden er veldig individuelt.

– Det er ulik oppfatning av hva som oppleves som en bra nok sum til en sånn type gave. Mens noen bruker 100.000 kroner, bruker andre 3.000 kroner. Men jeg vil si at snittet på en morgengave ligger på mellom 10.000 og 30.000 kroner.

Når det gjelder hva slags morgengave man gir, mener han det er lurt å tenke tidløshet og varighet.

Med friergaver og andre typer gaver som knyttes opp til følelser og store hendelser som bryllup og fødsler, er det hyggelig at man kan minnes det ved å se på et smykke.

En gave som kan bære minner

– Med friergaver og andre typer gaver som knyttes opp til følelser og store hendelser som bryllup og fødsler, er det hyggelig at man kan minnes det ved å se på et smykke.

– Det er det som er så fint med smykker. Vi selger ikke bare ting, men følelser knyttet opp mot en gjenstand. Som kan øke i verdi og gå i generasjoner.

For mens andre gjenstander taper seg i verdi på bruktmarkedet, øker faktisk gull og diamanter, forteller han.

– Det er to ting som er det aller viktigste når man kjøper en morgengave hos en gullsmed. Man bør kjøpe et smykke som har lang levetid og kan gå i generasjoner.

Det betyr at det bør være i edle metaller som gull eller sølv, slik at man kan reparere det eller etter hvert bygge det om.

Det er to ting som er det aller viktigste når man kjøper en morgengave hos en gullsmed. Man bør kjøpe et smykke som har lang levetid og kan gå i generasjoner.

THOMAS HEYERDAHL

Bærekraftig morgengave

– Da er man med på å skape sirkulær økonomi og ta vare på miljøet. Nå er det blitt veldig på moten å ta vare på det vi kjøper, og heller kjøpe færre ting som varer lenger.

– Det bør også være et smykke som er ment å kunne brukes hver dag, for en slik type gave er hyggelig at man kan minnes hver dag. Så fatningen må være skikkelig og bra nok i kvalitet så den tåler daglig bruk.

Han har mange eksempler på kunder som har kjøpt smykker, men etter en viss tid blir klørne på ringen slitt, og diamanter faller ut. Det blir etter hvert ganske dyrt med mange reparasjoner.

– Det bør også være litt tradisjonelt og tidløst på designfronten. Ikke kjøp et veldig moderne smykke som blir veldig umoderne om ti år. Velg heller noe enkelt og klassisk.

Vinyl
DEN PERSONLIGE: Morgengave trenger ikke nødvendigvis å koste så mye. Favorittbandet på vinyl kan også gjøre susen. Foto: Pierre Gui via Unsplash

Fikk 100 år gammelt arvestykke i morgengave

Da Katrine Kvalsund giftet seg med Fridtjof Nilsen i 2019 på et slott rett utenfor Roma, fikk hun en morgengave med en helt spesiell betydning.

– Morgengaven fikk jeg faktisk midt på natten. Eller, man kan vel kanskje si tidlig morgen. Jeg tror klokken var nærmere 04 og vi var en liten gjeng som satt igjen, sier hun og fortsetter;

Katrine Kvalsund fikk 100 år gammelt arvesmykke i morgengave
Katrine Kvalsund. Foto: Instagram/@katrine_kvalsund

De andre bryllupsgjestene hadde lagt seg. Fridtjof begynte å fortelle en historie om en ring som hadde vært i familien i over 100 år, og som moren hans hadde fått i dåpsgave.

Katrine Kvalsund

– De andre bryllupsgjestene hadde lagt seg. Fridtjof begynte å fortelle en historie om en ring som hadde vært i familien i over 100 år, og som moren hans hadde fått i dåpsgave.

Moren hans hadde blant annet brukt den da hun giftet seg med faren hans, forteller hun.

– Nå ville både hun og søstrene til Fridtjof at jeg skulle få ringen.

– Og jeg elsket den! Den er helt unik og virkelig noe av det vakreste jeg har sett. Også syntes jeg det var utrolig rørende at søstrene til min mann ville at jeg skulle ha den.

Selv var hun innom mye forskjellig, men landet til slutt på en klokke i morgengave til Fridtjof.

– Jeg ønsket å gi ham noe som var litt varig og som han kunne bruke hver dag. Planen var at jeg skulle inngravere en personlig hilsen på baksiden, men det rakk jeg ikke før bryllupet. Men det er på to do-listen min.

Katrine Kvalsund og Fridtjof Nilsen på bryllupsdagen
Paret på bryllupsdagen. Foto: Privat

Og jeg elsket den! Den er helt unik og virkelig noe av det vakreste jeg har sett. Også syntes jeg det var utrolig rørende at søstrene til min mann ville at jeg skulle ha den.

Katrine Kvalsund

Les også: Drømmen om eksotisk bryllupsreise

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...