Slik velger dere riktig duft til bryllupsdagen

duft til bryllupet

Antrekket er klart og du har en plan for hår og ansikt - men hva med duft? Skal du gå til innkjøp av en helt ny duft til bryllupsdagen, eller bare bruke en parfyme du har liggende fra før? Her forteller to eksperter hvorfor det er viktig å tenke på duft til den store dagen.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Ulysse Pointcheval via Unsplash

Duftsansen vår er ganske så fantastisk. Vi forbinder dufter med ulike personer, opplevelser og til og med minner, og en bestemt duft blir plutselig som et nostalgisk minnealbum som kan ta oss tilbake til et spesielt øyeblikk. Som for eksempel bryllupsdagen.

Ved å velge en duft i god tid før den store dagen, slik at både dere og forloveden deres blir glad i den, kan den la dere mimre tilbake til den deilige tiden full av bryllupsforberedelser, og ikke minst selve dagen deres.

Slik velger dere duft til bryllupsdagen deres

– Man kan selvsagt bruke den duften man brukte når man ble forelsket, men hvis man ikke har en spesiell duft man kommer på da, kan man absolutt skape en egen kjærlighetsduft til bryllupsdagen, sier Lill-Ann Schjelderup hos Gimle Parfymeri i Oslo.

– Duften må minne deg om nærhet, ømhet, godhet og seksualitet.

Det bør være en duft som ikke «slår alle andre ihjel». En duft som er for dere, og som ikke overdøver deg som person. 

Lill-Ann Schjelderup
Lill-Ann Schjelderup

Hun mener det kan være fint å ha en egen duft når man skal gifte seg, fordi det har noe med å skape gode vibrasjoner og duftminner.

– Luktsignaler går inn til det som kalles det limbiske system i hjernen. Her ligger også hjernens senter for følelser og minner. Denne tette koblingen gjør at duft er en av de aller beste måtene å skape og huske de helt spesielle minnene fra den store dagen på.

Så hvilke dufter og noter passer til bruden?

– Noter vil variere fra person til person. Det kommer an på hva man ønsker seg og hva man kler. Men jeg tenker at man i alle fall bør styre unna dufter som overdøver deg og som blir veldig kraftige.

Husk at når du klemmer på folk gjennom dagen kan duftene deres smitte. 

Lill-Ann Schjelderup

– Man har jo selvsagt lyst å klemme, men det kan være lurt å huske på. Kanskje vask av alle andres dufter med en klut fra halsen din før middag, tipser hun.

– Vi vil alltid anbefale å velge en duft som understreker hva en kvinne ønsker å utstråle, sier Reidun Koch Kalvig, eier av Koch Parfymeri i Stavanger.

– Det er selvsagt viktig i alle sammenhenger, og som brud så ser vi at en ofte ønsker en duft som ikke er for dominerende. Veldig ofte lander vi da på en romantisk, litt forsiktig duft som understreker et mykt og feminint uttrykk.

Det viktigste på en slik høytidsdag er å finne en duft som du selv er komfortabel med og som du føler deg ekstra fin i.

Reidun Koch Kalvig
Reidun Koch Kalvig

Hun tipser om at å bruke et lett konsentrat, såkalt eau de toilette, vil være en fordel hvis man ønsker å friske seg opp flere ganger i løpet av dagen.

– Duften forsvinner nemlig i løpet av 3-4 timer og en kan friske seg opp på nytt. En erfaren parfymebruker vil ofte foretrekke dette da det gir en utrolig god følelse av velvære og virker energigivende utover dagen.

Kjøp en liten parfymeflakong til å fylle på som du kan ha med i vesken.

Reidun Koch Kalvig

– En annen vil ønske et høyere konsentrat som vil sitte bedre utover dagen og varmes opp av huden på en helt annen måte. Disse to alternativene skal man være litt bevisst på, sier Reidun Koch Kalvig.

– Det kan også være en fordel å bruke bodylotion i samme duft. Dette for å fordele duften utover kroppen.

Det vil ikke nødvendigvis lukte mer, men heller rundere og varmere, forklarer hun.

Ta gjerne duften på deg på brystet istedenfor bak ørene, og i albuen isteden for på håndleddet. Da vil duften være litt mer utilnærmelig både for den som bærer den og de rundt deg.

— Reidun Koch Kalvig

Noen andre tips når det gjelder duft til bryllupsdagen?

– Bruk gjerne duften noen ganger før den store dagen, slik at du er helt sikker på at du føler at det er den rette. Ingenting er verre enn en parfyme som ikke helt treffer. Da kan den forfølge deg hele dagen.

– Husk at duft skaper minner. Duft kan fremkalle minner som du ikke lenger husker at ligger der. Derfor er det viktig å bruke tid på å finne den rette duften til en så stor og minneverdig dag.

Reidun Koch Kalvig

Hva med duft til brudgommen?

– Det er mye av de samme tankene vi har rundt duft til brudgommen. Duften må velges med tanke på fest, romantikk og en tross alt annerledes og festlig dag.Velg gjerne en duft som ikke er for tung og søt.

Hun foreslår en flott varm duft-  gjerne med litt dypere noter av amber, vetiver, sandeltre og sedertre.

Husk å bruke deodorant i samme duft.

— Reidun Koch Kalvig

– Hvor og hvordan festen skal være kan også være et moment når en skal velge duft. Det er klart at et strandbryllup gir helt andre forutsetninger til duften som skal velges, enn et bryllup på et slott en høstkveld i Frankrike.

Hun fremhever det hun mener er den mest ikoniske bryllupsduften gjennom tidene.

– Duften som ble skapt spesielt til Grace Kelly som en bryllupsgave fra sin fremtidige ektemann da hun giftet seg med fyrst Rainier av Monaco i 1956 – nemlig Fleurissimo fra Creed.

Dette er en duft der romantikk og ekstravaganse møtes i skjønn forening.

Reidun Koch Kalvig

–  Tuberose, fiol og iris spiller hovedrollen og ble komponert for å komplimentere brudens bukett. Det er det historiske og ekslusive parfymehuset Creed som står bak denne ikoniske duften som fortsatt selges den dag i dag.

 

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: