Forlovelsesring: 10 tips – slik velger du riktig forlovelsesring

Velg riktig forlovelsesring. Her fra Gullfunn i alle typer og prisklasser.
Artikkelen inneholder annonselenker
Tekst: Next Content Studio Foto: Gullfunn / Unsplash / Produsentene
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Raymond_Weil_1

En ting er sikkert – når det kommer til forlovelsesring er alternativene endeløse

Så fort du har funnet en ring du liker, dukker tre nye opp.

Hvilken skal du velge?

Det kan føles som en håpløs oppgave å finne den ene ringen som for evig skal være et symbol på din største kjærlighetserklæring. Men det finnes noen enkle knep og litt kunnskap som gjør ringjakten og valget lettere.

Med denne guiden unngår du å lure på om du har kjøpt den perfekte forlovelsesringen. Du vil heller få en forlovede som vifter stolt med fingrene (med munnviker i giga-glis) når ringen skal vises frem.

I denne artikkelen vil få en god oversikt over:

  • Ulike edelmetaller
  • Riktig form og størrelse
  • Ulike typer edelstener og diamanter
  • Innfatninger
  • Priser på forlovelsesring

Nyforlovet par etter forlovelse hvor kvinnen stolt viser frem ringen på fingeren mens hun sitter på ryggen til sin forlovede.

Foto: Nathan Mullet/Unsplash

Dette er en spennende tid. Forberedelser til et frieri er en deilig og følelsesladd prosess. 

Det er viktig å velge riktig!

Forlovelsesringen har som regel er en merkverdig prislapp; det er med andre ord viktig at den rette ringen blir valgt.

Før vi dykker ned i dypet av forlovelsesringer – gratulerer så mye! Du står foran et av de mest signifikante og minnerike øyeblikkene i deres liv. Måtte øyeblikket bli magisk.

Det store spørsmålet kokes ned til: Hvordan velge riktig forlovelsesring?

Les også: Hvordan fri til kjæresten?

1. Hvilken type edelmetall burde forlovelsesringen være i?

Gull

24 karat gull 100% gull, men 100% gull er et svært mykt metall som enkel kan bøyes, skades og skrapes, og diamanter kan lett falle ut, ifølge Edward Ferris, eier av den anerkjente smykkebutikken Burrells, Med andre ord: 24 karat gull er ikke optimalt i en forlovelsesring som med stor sannsynlighet skal brukes daglig.

Alt under 24 karat er blandet med andre metaller som f.eks. platina, sølv eller kobber. Det vanligste gullet i en forlovelsesring er 10-18 karat gull, hvor 10 karat gull har lengst «holdbarhet», men merk at alt under 18 karat betyr mindre enn 50% gull i ringen.

Hvitt gull er hardere enn gult gull, og egner seg ypperlig for ringer som skal brukes daglig og som skal holde på store stener. Går du for hvitt gull, merk at hvitt gull er rhodiumbelagt, et belegg som kan bli slitt med tiden, og det anbefales derfor å legge på et nytt rhodiumbelegg en gang i året for å beskytte gullet og holde på den kalde fargen.

Platina

Platina er det hardeste edelmetallet. Det gir metallet lang levetid uten riper og skader, samt at den sterke kalde fargen vedvarer. Ifølge Ferris, vil platina holde på store stener lenger enn en livstid, selv gjennom daglig bruk.

Tips: Spør etter ringer hvor innfatningen, selve kronen som holder den store stenen, er av platina, mens resten av ringen er av hvitt gull. En hel ring i platina vil koste en god del mer enn en ring i hvitt gull, men har du en innfatning i platina kan du være sikker på at stenen sitter godt på plass resten av livet.

Sølv

Sølv er ofte etterspurt ettersom det ligger i det lavere prissjiktet, men sølv er et svært mykt edelmetall. Daglig bruk av en sølvring som er ansvarlig for å holde på plass viktige, muligens store edelstener, kommer derfor med en risiko om at stenen kan falle ut.

2. Hvordan velge forlovelsesring som står i stil til hånden?

Ulike ringer passer ulike fingre.

En elegant og vakker ring er nydelig på enhver finger, med ifølge Edward Ferris er det noen estetiske retningslinjer som er fint å kjenne til når du er usikker på hvilken ring som er riktig å velge. 

På en lang finger vil en avlang form på edelstenen (i retning med fingeren) være nydelig:

Avlange former:

  • Baguett
  • Smaragd
  • Dråpeformet
  • Navett
  • Pæreformet
  • Oval 
  • Halo

En kort finger vil kle en rund eller firkantet edelsten.

Runde og firkantede former:

  • Prinsesse
  • Hjerteformet
  • Rund
  • Radiant
  • Asscher
  • Puteformet
  • Flerstensring

Viktigere enn tips til hvilken type ring som passer ulike typer fingre, er personlighet. Personlighet spiller en stor rolle i valg av forlovelsesring. Noen foretrekker det enkle og minimalistiske, mens andre foretrekker en større statement-ring.

Les også: Nå trender chunky forlovelsesringer

Tips: Flere leverandører tilbyr glimrende garanti. Du har blant annet  JA-garanti med 30-dagers åpent kjøp hos Gullfunn. Du kan også kjøpe en ring med generell garanti med 14-dagers åpent kjøp, dette gjør det mulig for dere begge å dra tilbake til forhandleren etter frieriet, hvor din forlovede kan bytte ringen til den endelige drømmeringen. ♥

3. Hvordan velge riktig edelsten til forlovelsesringen?

Spør du en juveler vil du mest sannsynlig få høre at hardheten er det viktigste å vurdere når det kommer til edelsten i forlovelsesringen. Dette påvirker slitestyrken. 

Den hardeste stenen vi har er diamanten, men edelstenene safir og rubin kan problemfritt brukes daglig, i følge Edward Ferris.

Det betyr ikke at andre edelstener ikke kan brukes. 

Smaragder har de siste årene blitt populært og ettertraktet, men en smaragd er en skjørere og mykere edelsten. Velger du en smaragd er det derfor viktig å velge et edelmetall og et design på ringen som beskytter edelstenen godt.

(Merk: Edelstenen «smaragd» og diamantformen «smaragd» er to forskjellige ting. Samargden er en grønn edelsten, mens smaragdformet diamant er en avlang diamant).

Les også: Unike forlovelsesringer

4. Hvilken form på diamanten burde jeg velge? 

Hvis du vet hvilken form din partner foretrekker, blir det raskt mye enklere å spesifisere søket etter forlovelsesringen. 

I artikkelen «Alt du bør vite om forlovelsesring med diamant» forteller produktsjef hos Thune, Anne Skjefstad, at de mest populære diamantformene er brilliant cut (rund) og princess cut (firkantet). 

Uansett hvilket form du velger, har kvaliteten på slipingen mye å si, uavhengig av formen. Det er kvaliteten på slipingen som sørger for spredningen av lyset som kommer inn i diamanten skaper skinnende glitring når lyset bryter gjennom. 

Ifølge Edward Ferris, vil dårligere kvalitet på slipingen gjøre at stenen mister litt av lysspredningen, (litt), men en diamant med dårligere kvalitet på slipingen kan bety en mye større diamant–noe som kanskje kan være viktig for deg å ha når du frir.

Hvert diamantslip ligger i ulike prissjikter.

Diamanter er ikke en rimelig edelsten uansett kutt. Likevel er smaragd-, asscher-, pære og navett lavere i pris enn brilliant/rundt, som er det dyreste. 

Før du begynner å se på ringer, ta en tur innom Pinterest og hent inspirasjon.

5. Hvordan skal innfatningen av edelstenen være?

Hvordan stenen er festet i innfatning har mer å si enn de fleste tenker over. Dette har å gjøre med både tilgang av lys som får diamanten til å glitre, og når ringen evt. på et senere tidspunkt må justeres til fingerenstørrelsen. 

Det mest vanlige er å feste diamanten med kronefatning. Dette tillater mye lys å komme inn. 

Rørfatning og kassefatning er ringer hvor edelmetallet går rundt hele stenen. Det begrenser litt av lyset, men er definitivt flotte innfatninger som egner seg ypperlig dersom smaragd er å foretrekke. 

Pavéfatning er når mindre stenene ligger tett sammen. Denne innfatningen er ofte hyggeligere i pris når det er ønskelig med et stort midtstykke på ringen, men budsjettet ikke er stort nok til én stor diamant. 

Kanalfatning er en fatning hvor stenene sitter i rekke, som i en kanal, enten på toppen, rundt halve ringen eller rundt hele. Denne fatningen på ringer er mest kjent som fatningen til en alliansering; en ring som ofte gis uten et frieri, men som en promise ring. Kanalfatning har dig, ifølge Anne Skjefstad hos Thune, blitt mer og mer populært. 

Alle innfatninger kan kombineres for å gi ringen et eget særpreg, og en populær kombinasjon er kanalfatning ut på sidene fra en stor diamant i kronefatning på toppen.

Bridal Eternity Positano diamantring

Kombinert innfatning

Diamantring «Bridal Eternity Positano» 0,55, 0,75 og 0,95 CT fra Thune.

6. Hvordan finne riktig ringstørrelse?

Anne-Lise Sundt er utdannet gullsmed og har sitt eget verksted på Grünerløkka i Oslo. I følge henne er det lurt å måle en ring partneren din allerede har og bruker.

Mål en ring du vet blir brukt på riktig finger. Er du usikker på hvilken hånd og finger forlovelsesringen skal på?

Gullfunn.no skriver:
Her i Norge er det mest vanlig at vi bærer forlovelses- og gifteringen på høyre hånd. Fra gammelt av er dette for å vise at man er gift når man håndhilser. Høyre hånd anses som “avtalehånden” og det er derfor symbolsk å bære ringen på nettopp denne.

– Mål diameteren på ringen med en linjal eller et målebånd. Man kan også alliere seg med en av partnerens beste venner og på den måten få tak i ringstørrelsen uten å avsløre seg, sier Anne-Lise.

Hvis partneren din vanligvis ikke bruker smykker har hun et annet tips:

– Finn frem tråd og mål fingeren når partneren sover. Gjør dette gjerne flere ganger så du er sikker på at det stemmer. Hvis partneren din sover tungt så vil ikke dette være noe problem, sier Anne-Lise og ler.

4 andre genialt tips fra Ditt Bryllup er:

  1. Kjøp et fast såpestykke og press en ring partneren din bruker (på høyre ringefinger) ned i såpen slik at det lager et avtrykk. Ta den med til en juveler og finn størrelsen.
  2. Prøv ringen selv. Ja, det stemmer. Du vil mest sannsynlig ikke klare å få ringen på, men ta den på så langt inn du klarer, ta et bilde av fingeren din med ringen på, send deg selv bildet på e-post, slett bildet fra kamerarullen og prøv ringer hos en juveler som går til akkurat samme punkt på din egen finger. Voila! Der har du ringstørrelsen.
  3. Legg ringen på et ark og skisser innsiden av ringen med en blyant. Unngå å bruke penn slik at du ikke legger ingen et merke i ringen. Husk å være svært nøye med blyanten her.
  4. Kjøp en spiss krumkakepinne i treverk, f.eks. denne fra Kitchen. Tre ringen på pinnen og marker både over og under ringen slik at du unngår å bli usikker på om du markerte over eller under ringen når du tar den med til en juveler.

Skulle det være at du som leser dette er personen venter på det store spørsmålet fra din kjære, gjør det enkelt for partneren din å finne ut av ringstørrelsen. Finn din egen ringstørrelse og si det til din bestevenn, din kommende svigermor eller din mor – eller alle tre – da gjør du det enkelt når partneren din ringer rundt og spør om noen vet ringstørrelsen din.

Les hele intervjuet om ringstørrelser her: Slik finner du riktig størrelse på forlovelsesringen

7. Hvordan vil forlovelsesringen passe til gifteringen?

Noen velger å ta forlovelsesringen av når bryllupsringen skal på, andre sørger for at gifteringen matcher forlovelsesringen som et sett, slik at begge ringer kan brukes sammen. 

Når gifteringer skal kjøpes, kan det være en idé å gå til samme juveler som solgte eller laget forlovelsesringen. På denne måten kan dere få laget gifteringer som matcher perfekt. 

Velger du f.eks. en forlovelsesring med en stor eller avlang edelsten, kan dette medføre at gifteringen må lages med en form som går rundt edelstenen. Forhør deg derfor hvordan en giftering vil passe ringen du velger, og be om å få se alternativer til gifteringer. Dette kan påvirke avgjørelsen din. 

Tenk også gjennom metallet du velger på ringen. Det samme metallet burde være i gifteringen dersom forlovelsesringen og gifteringen skal brukes sammen som et sett. To ulike farger på gullet er selvsagt mulig å velge, men ønsker dere tradisjonelle gifteringer i gult gull, vil hardheten i en platina forlovelsesring slite hardt på det mykere edelmetallet i gult gull, eller på rhodiumbelegget på hvitt gull, ifølge juveler, Edward Ferris.

Les også: Forlovelsesring og giftering i sett

https://www.thune.no/forlovelsesring-bridal-eternity-venice-0-93-ct

Forlovelsesring og giftering i sett

«Bridal Eternity Venice 0,98 CT» og giftering «Full Eternity Venice» i et sett fra Thune.

8. Sørg for at diamanten du kjøper er sertifisert

Et diamantserifikat vil si at diamanten har blitt sendt til et laboratorium hvor diamanten har blitt målt i både farge, klarhet, kutt, karat og vekt. Dette er det tryggeste kjøpet hva gjelder diamanter, og alle seriøse forhandlere har et sertifikat på sine diamanter.

En forlovelsesring er for mange et av de dyreste kjøpene en gjør, og et sertifikat er en bekrefte på at du får det du betaler for. Det er også viktig med et sertifikat når det kommer til å forsikre ringen.

9. Hva koster en forlovelsesring?

Det finnes mange myter om hvor mye en forlovelsesring skal eller burde koste. 

Ingen av dem stemmer. 

Det hele hviler på hvem du skal fri til, hva hun eller han liker, og hvilket budsjett du har. Valg av ring og pris er et personlig valg og fullstendig opp til deg. 

Det er mange faktorer som påvirker prisen på en forlovelsesring:

  • Type edelsten
  • Type edelmetall
  • Størrelse
  • Vekt
  • Karat
  • Farge
  • Klarhet
  • Kutt

Type edelsten og størrelsen på stenen vil gjøre en stor forskjell på pris. 

En forlovelsesring er en ring som symboliserer ditt livs største kjærlighetserklæring. Det er en ring dere begge kommer til å beundre i mange, mange år, som vil påminne dere om sekundet du sa de magiske ordene om forevig og alltid. 

* Å kjøpe en forlovelsesring fra en pålitelig forhandler er definitivt det mest vanlige og det som er anbefalt, men flere og flere kjøper også brukte ringer på f.eks. Finn.no ettersom prisen ofte er redusert, noen ganger halvert. Vær da sikker på at diamantringen du kjøper brukt er sertifisert, og at du får med sertifikatet. Ta den gjerne med til en profesjonell juveler og vis frem sertifikatet for å være sikker på at diamantringen tilhører sertifikatet. Ved kjøp av brukt diamantring kan du enkelt levere den rens og gjøre den så god som ny – til og med inngravere den for å personifisere den brukte ringen. Det er ingenting galt med gjenbruk, heller ikke når det kommer til forlovelsesringer.

10. Sammenlikn alltid leverandører

Det er lett å bli revet med av gode selgere, spesielt om du befinner deg i det kjærlige og glade hjørnet på jakt etter den perfekte forlovelsesringen.

Men ikke gjør et impulskjøp i denne beslutningsprosessen.

Å kjøpe en forlovelsesring er en stor avgjørelse og du må være 100% sikker, med god ro i magen. Ikke vær redd for å skuffe selgeren etter at du har brukt mye av deres tid på å bli vist ulike ringer.

Det er absolutt å anbefale å ta flere turer og se hvilke leverandører som kan tilby deg ulike typer ringer, for ulike typer priser. Og når du finner en ring du virkelig føler er ringen som sier «Ja!», sov på det før du bestemmer deg.

Forlovelsesring
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: