Slik velger du riktig størrelse på forlovelsesringen

To kjendiser titter på forlovelsesringene sine

Forlovelsesringer er vanskelig nok å bestemme seg for i seg selv - og på toppen av det hele trenger du å vite hvilken størrelse på forlovelsesringen du trenger. Man kan bli svett av mindre, og derfor har vi spurt to eksperter på området om hva man skal tenke på.

Tekst: Malin Lindqvist Foto: Getty

Forlovelse er for mange den ultimate kjærlighetserklæringen; et løfte om en framtid sammen. Begge parter kan bruke forlovelsesring, og i Norge er det mest vanlig at ringen sitter på høyere ringfinger. Samtidig er forlovelsesring et relativt nytt fenomen i Norden, der mange par tidligere har brukt de samme forlovelsesringene som giftering.

Hallvar S. Sagøy er fag- og diamantekspert og har jobbet hos det norske gullsmedsfirmaet David-Andersen i 10 år. Han sier at han merker en forskjell:

Flere blir inspirerte av tradisjonene og trender fra eksempel USA, og det har blitt mer vanlig med egne forlovelsesringer, gjerne i diamant og andre steiner.

Hallvar S Sagøy er gullsmed og ekspert når det kommer til ringer
Hallvar S. Sagøy

Finn størrelse på forlovelsesringen til din utkårede

De fleste vil at forlovelsen skal være en stor overraskelse for partneren. Men hvordan finner du da best ut av størrelse, når du ikke kan spørre rett ut?

Anne-Lise Sundt er utdannet gullsmed og har sitt eget verksted på Grünerløkka i Oslo. I følge henne er det lurt å måle en ring partneren din allerede har og bruker.

– Mål diameteren på ringen med en linjal eller et målebånd for å finne riktig størrelse på forlovelsesringen.

Du kan alliere deg med en av partnerens beste venner og på den måten få tak i ringstørrelsen uten å avsløre seg.

Anne Lise Sundt i gullsmed-studioet sitt og jobber med gifteringer og forlovelsesringer for å justere til riktig størrelse

Hvis partneren din vanligvis ikke bruker smykker har hun et annet tips:

– Finn frem tråd og mål fingeren når partneren sover. Gjør dette gjerne flere ganger så du er sikker på at det stemmer. Hvis partneren din sover tungt så vil ikke dette være noe problem, sier hun og ler.

Det å finne frem en av partnernes ringer er noe Sagøy også rekommanderer:

– Det er lurt å ta med andre ringer som din partner bruker til gullsmeden. Men da er det viktig å huske på hvilken finger partneren din bruker ringen på, ellers får du helt feil størrelse, mener han. Og det er altså høyre ringfinger som er den mest vanlige for forlovelsesringer.

forlovelsesringer i en skål i ulike størrelser

Verdt å tenke på om størrelse på forlovelsesringen

– Det finnes ikke en perfekt størrelse, men det finnes en som er nesten perfekt, sier Sagøy.

Han mener at dette blant annet avhenger av ulike faktorer som påvirker fingerens størrelse. For eksempel blir hendene større og mindre i de forskjellieg årstidene, avhengig av temperatur. Derfor er et av hans beste tips at det alltid er fint å ta med ringen til en gullsmed etter forlovelsen, for å la en ekspert se på passformen.

Sundt tror det er fint å se på ringen som en investering, og at det er viktig at en ring som skal brukes hele livet er av god kvalitet:

– Ringen må være komfortabel, den skal ikke ha skarpe kanter eller være vond å ha på. Den skal sitte godt på fingeren, sier hun.

Det å bruke materialer av god og egnet kvalitet er viktig. Her foreslår hun sølv som et fint alternativ til gull og hvitt gull, for den som fortsatt ønsker å være litt økonomisk.

Dette bør du unngå ved kjøp av forlovelsesring

Det er noen tabber som kan være greit å unngå. Både for lommebok og for velvære. Den verste feilen du kan gjøre i følge Sagøy, er å bestille en ring på nett, som du tror vil passe, fra en utalandsk side.

– Risikoen er da at den ikke går å levere tilbake. Hvis ringen i tillegg har mange steiner er det vanskelig for en gullsmed å endre på størrelsen, ettersom man da risikerer at ødelegge ringen. Og da sitter du plutselig med en dyr ring som ikke går å bruke, sier han.

Sundt nevner igjen viktigheten av å bruke gode og egnede materialer:

– En ring i stål er et mindre egnet alternativ, da disse ringene kan bli sittende bom fast på fingeren.

forlovelsesring som prøves på for å sjekke om det er riktig størrelse

Hjelp – størrelsen på forlovelsesringen er feil!

Hvis forlovelsesringen uansett skulle vise seg være for stor eller liten, ikke fortvil!

De aller fleste gullsmeder og juvelbutikker tilbyr gratis tilpasning av forlovelsesringer første gang. Bare husk å spørre om du kan benytte deg av denne tjenesten før du kjøper ringen.

Forlovelsen er for mange mennesker det mest romantiske øyeblikket i hele livet, så slapp av og nyt det sammen!

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: