Takkekort etter bryllupet | Slik uttrykker du din takknemlighet på en personlig måte

takkekort

Ingenting er hyggeligere enn å få et takkekort i postkassen etter å ha vært gjest i et bryllup. Men når bør dere som brudepar sende det, hva må stå i det - og kan man sende det digitalt? Her får dere alt dere trenger å vite om denne svært hyggelige gesten - og gode tips til kort som sikrer plass på kjøleskapsdøren.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Instagram/@margoandbees
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Å sende takkekort etter et bryllup er en tidløs tradisjon som uttrykker takknemlighet enten for en bryllupsgave eller for at gjesten deres delte den store dagen med dere. Denne vakre gesten er ikke bare en tradisjonsrik del av bryllupsetikette, men også en mulighet til å uttrykke genuin takknemlighet på en personlig og meningsfull måte.

Etikette og tradisjon

Det er vanlig å sende takkekort etter store begivenheter i livet, slik som dåp, konfirmasjon og bryllup. Både til de som har gitt en gave i forbindelse med festen, men også til de som kun deltok på den store dagen. For det er faktisk ikke bare bare å være gjest i bryllup! Gjestene har som regel tenkt nøye over antrekk, kanskje tatt seg fri fra jobb og noen kommer til og med langveisfra for å overvære dagen deres. Det bør takkes for!

Takkekort etter et bryllup bør alltid være håndskrevet, av den enkle grunn at det viser at dere tok dere tid til å personlig skrive kortet.

Å skrive takkekortet på PC eller sende en e-post kan fort oppfattes som upersonlig, og noen gjester vil kanskje finne det uhøflig, ifølge The Knot.

Ettersom det beste er håndskrevet takkekort, er det også veldig greit å holde det kort og konsist. Dere trenger altså ikke å skrive et langt brev! Faktisk trenger et godt komponert takkekort kun tre ting: Dere bør si tusen takk, nevne gaven dere har fått (om dere fikk det) og eventuelt si noe om gaven og hvor glade dere er for den, ifølge Brides.

Og husk: Dere trenger bare å sende ett kort per husstand.

takkekort

Hyggelig gest: Et håndskrevet takkekort vil bli satt stor pris på. Foto: Debby Hudson via Unsplash

Valg av takkekort

Et takkekort er en perfekt mulighet til å forlenge den røde tråden i bryllupet deres. Kanskje vil dere gå for noen av de samme elementene dere brukte i invitasjonene, på menyen og på bordkortene? Å bruke samme farger eller andre detaljer vil skape en vakker avslutning på bryllupstiden deres når dere takker for dagen.

Et takkekort kan også personifiseres, enten med et bilde av dere fra selve bryllupsdagen eller kanskje fra bryllupsreisen? Takkekort med flere bilder på blir gjerne mer lekent i uttrykket, mens et kort uten bilde på vil fort bli mer formelt og minimalistisk.

takkekort

Takkekort: Dere kan gå for et kort med eller uten bilde på. Foto: Insung Yoon via Unsplash

Gjør takkekortet personlig

Å ha en generisk og upersonlig tekst i takkekortet kan virke mot sin hensikt og heller gi mottakeren en negativ følelse. Skriv derfor kortet slik at mottaker føler at dette var skrevet direkte til vedkommende. Så unngå for all del masseproduserte takkekort!

Ved å legge litt hjerte i det vil kortet bli positivt mottatt – og mest sannsynlig havner det på kjøleskapsdøren og ikke i søppelkassen!

Inkluder følgende punkter når dere skriver takkekort:

1. Start med en personlig hilsen og bruk gjestens navn. Dette gjør kortet med én gang mer personlig og viser at dere satte pris på deres tilstedeværelse i bryllupet deres.

2. Uttrykk deres takknemlighet for deltakelsen og støtten, og fortell hvor glade dere er for at de var en del av bryllupet. Del gjerne gleden over å ha gjesten tilstede på dagen deres, og nevn gjerne spesielle øyeblikk som dere delte og som gjorde bryllupet enda mer spesielt.

3. Nevn spesifikke gaver eller bidrag som gjesten ga dere og hvordan det beriket livet deres. Ved å være konkret viser dere at dere har lagt merke til og verdsetter gaven.

4. Avslutt takkekortet med en varm avslutning etterfulgt av signaturen din.

takkekort

Must have: Det er flere elementer som bør være med i takkekortet. Foto: Debby Hudson via Unsplash

Eksempler på tekst til takkekort

Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal skrive på et takkekort. Men ved å gjøre det personlig er det faktisk veldig enkelt! Her har vi latt oss inspirere av The Knot til noen fine måter å skrive takkekort på.

Når dere får noe dere ønsket dere:

Kjære |navn på gjest|

Tusen takk for de vakre krystallvinglassene du ga oss til bryllupet vårt. Vi har nå et komplett sett – og du vet at vi elsker vin! Vi ser frem til å se deg igjen, så vi kan nyte et glass sammen. Tusen takk for at du tenkte på oss!

Gode klemmer fra

|navnet på brudeparet|

Når dere får en pengegave til bryllupsreisen:

Kjære |navn på gjest|

Vi er så takknemlige for det generøse bidraget ditt til bryllupsreisen vår. Vi skal tenke på dere når vi nyter slaraffenlivet på Maldivene! Vi gleder oss til å se dere i bryllupet vårt.

Klem fra

|navnet på brudeparet|

Når dere ikke har fått noen gave:

Kjære |navn på gjest|

Tusen takk for at du ville komme i bryllupet vårt og feire dagen sammen med oss. Vi setter stor pris på at du var der da vi startet et nytt kapittel i livene våre. Vi håper å se deg snart!

Gode klemmer fra

|navnet på brudeparet|

takkekort

Til alle gjester: Takkekort må sendes til alle gjester, uansett om de ga dere gave eller ikke. Foto: Annie Spratt via Unsplash

Sende og organisere takkekortene

Vi skal innrømme det – vi blir litt matte av tanken på å skulle håndskrive drøssevis av takkekort. Derfor er den gode nyheten at dere faktisk kan skrive og sende ut kortene allerede før dere er gift! Det gjelder i hvert fall om dere har mottatt gave i forkant av bryllupet.

Det er faktisk anbefalt å sende ut takkekort innen to uker etter at man har mottatt en gave før bryllupsdatoen. For det hender faktisk at gjester får unna gavene straks dere har annonsert at dere er forlovet, ifølge The Knot.

Er det slik i deres bryllup, kan det være en ide å sette av litt tid noen uker før bryllupet til å skrive de takkekortene som er mulig å sende ut allerede da. Mer tid til kos i etterkant av bryllupet.

Et godt tips er å skaffe dere takkekort så fort som mulig, gjerne når dere har registrert ønskeliste – om dere skal ha det. 

Visste du at det ifølge tradisjonell etikette er innafor å gi bryllupsgave inntil et år etter bryllupsdatoen? Det er likevel anbefalt å sende takkekort innen tre måneder etter bryllupet, ifølge The Knot.

På den måten får dere tid til å nyte den fantastiske tiden deres som nygifte.

Gode råd til organiseringen av takkekort

1. Når selve takkekortene som skal skrives på er i boks, bør dere investere i to kvalitetspenner og frimerker. En god penn vil gjøre jobben så mye enklere – og resultatet vil bli mye finere, The Knot.

For ingenting er verre enn et kort hvor skriften er hakkete og blekket ser ut til å ha vært gjennom litt av en kamp for å komme ut på papiret. Eller blødende bokstaver.

2. En klar fordel er at adresse, navn og etternavn blir registrert i gjestelisten deres. Inkluder en kolonne hvor det markeres om dere fikk gave fra gjesten eller om det kun er deltakelsen som skal takkes for i kortet.

3. Fordel skrivingen mellom dere. Splitt gjerne opp takkekortene etter hvem som kjenner gjesten aller best, tipser Brides.

4. Vi vet at det er fort å bli ivrig når bryllupsgavene skal pakkes opp. Men det er lurt å gjøre det i kontrollerte former, og notere dere hvem som har gitt gaven etter hvert som dere pakker opp. Har dere registrert ønskeliste et sted, kan dere ofte følge med på hva som har blitt kjøpt og av hvem.

Så tidlig som mulig: Få unnagjort takkekortene så fort som mulig. Foto: Davide Baraldi via Unsplas

Alternativer til tradisjonelle takkekort

I en tid hvor sosiale medier og e-post er like vanlig kommunikasjon som å prate fysisk, er det lett å føle på et behov for å bare slenge ut takkekortet der. Enkelt, billig og knirkefritt. Likevel vil et tradisjonelt takkekort sendt i posten skille seg ut i vår digitale tidsalder og være mye mer sjarmerende.

Om dere likevel ønsker å gå for en digital variant, er et godt tips å lage et skikkelig velkomponert takkekort som skiller seg ut fra andre e-poster med de aller beste bildene og øyeblikkene fra dagen deres.

DIY takkekort

Akkurat som med bryllupsinvitasjoner og bordkort, finnes det også til takkekort utrolig mange leverandører der ute. Både av ferdiglagde takkekort som man bare signerer, men også maler som bare må ferdigstilles. Mange fotobutikker tilbyr takkekort som kan spesialtilpasses etter deres ønsker. Her er det bare fantasien som setter grenser for hvilke bilder, hvor mange og hvilken layout dere ønsker.

Men det er også fullt mulig å lage takkekortene på egenhånd. Bruk gjerne samme tema, type papir og elementer fra invitasjonene, menyene og bordkortene for en vakker rød tråd.

Harmoni: Et takkekort kan skape en rød tråd i bryllupet deres. Foto: Sixteen Miles Out via Unsplash

Om mulig, ikke dropp takkekort

Å sende takkekort etter bryllupet er en viktig og ikke minst koselig tradisjon. Som brudepar kan dere la takkekortene bli en vakker del av bryllupsminnene, og ikke minst la dem symbolisere den dype takknemligheten som dere føler på etter den store dagen.

Det å sette av tid til å skrive kortene med takknemlighet og vise gjestene hvor mye de betyr for dere er viktig. Å sette seg ned sammen for å skrive kortene er også en hyggelig stund hvor dere begge kan mimre tilbake.

Ofte stilte spørsmål og svar

1. Når er det beste tidspunktet å sende takkekortene etter bryllupet?

Det beste tidspunktet for å sende takkekort er innen to til tre måneder etter bryllupet deres. På den måten får dere nok tid til å samle inn adresser og skrive personlige hilsener. Et tips er likevel å ha samlet inn adressene i forkant av bryllupsdagen deres.

2. Bør jeg skrive håndskrevne meldinger på alle takkekortene?

Absolutt! Å skrive håndskrevne meldinger på takkekortene er en fin gest, som viser at dere har tatt dere tid til å uttrykke deres takknemlighet.

3. Er det nødvendig å sende takkekort til gjester som ikke ga gaver?

Ja, det er vanlig å sende takkekort til alle gjester som deltok i bryllupet. Uansett om de ga gaver til dere eller ikke. Takkekort er en måte å vise takknemlighet til de som deltok og ga støtte på den store dagen deres.

4. Kan jeg inkludere et bilde av bryllupet på takkekortene?

Å ha med et bilde fra bryllupet på takkekortet er en flott idé! Dette gir en personlig touch og lar gjestene deres mimre tilbake til bryllupsdagen og alle de fine øyeblikkene.

5. Kan jeg sende takkekort digitalt i stedet for fysiske kort?

Til tross for at det er mulig å sende takkekort digitalt, er det å sende fysiske kort mye mer personlig og betydningsfullt. I en tid hvor det aller meste er digitalisert, betyr fysiske takkekort som regel mer. I tillegg blir de ofte bevart som minner.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: