Tilpassing av brudekjole hos skredder

Enten du har kjøpt en flunkende ny eller arvet bestemor sin gamle – en brudekjole skal sitte perfekt, noe som innebærer et besøk (eller flere!) hos skredder før bryllupet.

Tekst: Betine Huflåtten Foto: Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_2

Det heter seg at «fit is everything»…

…og det gjelder særlig for brudekjolen – et av livets viktigste plagg.

Vi har snakket med brudekjoledesigner, Tuva Listau, og skredder, Tanja Andreeva, fra Sømrom om hva du bør tenke på når en brudekjole skal tilpasses eller sys om.

– Tilpassing handler om å forme plaggets fasong til din kropp. Når du prøver brudekjolen merker du fort om passformen er god eller om det er rom for forbedring. Hvis du tenker at du kanskje trenger tilpassing, så betyr det at du definitivt trenger det, fastslår Tuva Listau, gründer av brudekjolekonseptet Tuva Listau – Tilpasset deg.

Men selv om du opplever at kjolen sitter godt ved første prøving, bør du faktisk vurdere å få den tilpasset.

– Jeg heier på å justere selv en brudekjole som er lang nok og sitter godt nok. Det å tilpasse gir en snert som kanskje ikke er synlig for øyet, men som er veldig viktig for selvfølelsen til den som bærer kjolen.

Tuva påpeker at tilpassing ikke bare går på det estetiske, men like mye er et spørsmål om funksjonalitet:

– Å gå opp et kirkegulv med for lang kjole er ikke innmari gøy. Husk, du skal gå rundt hele dagen, alle ser på deg og det er kameraer overalt.

Det er viktig at du føler deg trygg og bra i kjolen og ikke er redd for å snuble i skjørtekanten.

tuva listau
Tuva Listau

Dette er de vanligste tilpassingene av brudekjole

–Mange bruder kommer til meg og sier «det er noe rart med brudekjolen», forteller skredder Tanja Andreeva, kjent som vinneren av NRK-programmet «Symesterskapet» i 2017. Hun driver syatelieret Sømrom på Tøyen i Oslo, hvor hun med nål og tråd hjelper kommende bruder som opplever at brudekjolen ikke sitter som den skal.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

–Vi ser på det og identifiserer hva som «er rart». Det kan for eksempel være at ermene er feil plassert i forhold til brudens kropp, og da går jeg inn og justerer dette.

Opplegg og nedlegg av skjørtekanter er en gjenganger, men den endringen Tanja gjør absolutt mest av er å sy livet inn eller ut.

­– Det er veldig vanlig at bruder går ned i vekt før bryllupet på grunn av stress. Derfor anbefaler jeg alltid å vente når en brud synes kjolen er litt for trang og vil få den sydd ut lenge før bryllupet. Den siste finjusteringen er det lurt å gjøre tettere på.

Tanja har også en oppfordring til deg som prøver brudekjoler:

Dersom du står mellom to størrelser, gå for den største størrelsen. Det gjør det så mye lettere for skredderen!

Tanja Andreeva, Sømrom

Hvor mye koster det å tilpasse brudekjolen?

Du har garantert hørt det før, mantraet om at tilpassing bør være en egen post i brudekjole-budsjettet. Men kanskje er brudekjole det første plagget du får tilpasset hos skredder og det kan derfor være vanskelig å vite hva du kan forvente når det kommer til pris.

Tuva Listau forklarer hvorfor tilpassing av brudekjole er noe annet enn å legge opp et bukseben og at dette gjenspeiler seg i prisen:

– En brudekjole består ofte av masse materialer: flere lag, vide skjørt og lange slep. Det kan være snakk om veldig mange meter stoff. Bare det å legge opp en brudekjole starter ofte på 1000-1500 kr.

– Enkle tilpasninger som å sy litt inn i livet eller fikse en stropp begynner gjerne også på rundt 1000-1500 kr. Konsultasjonstime der man måler og sjekker hva jobben innebærer kommer i tillegg, sier Listau.

Hvis du ikke har rom for tilpassing i budsjettet, kan det være lurt å gå for en kjole som består av separat over- og underdel.

– Da kan du velge ulik størrelse på over- og underdel, og dermed slippe å tilpasse på samme måte som du ville ha måttet gjort dersom kjolen kom i ett stykke og du måtte velge størrelse ut ifra det bredeste stedet på kroppen.

Dersom du står mellom to størrelser, gå for den største størrelsen. Det gjør det så mye lettere for skredderen!

— Tanja Andreeva

Unngå stress – avtal med skredder i god tid

Hvor mange besøk hos en skredder må til før en brudekjole sitter perfekt?

– To eller tre prøvinger pleier å holde. Ved første konsultasjon blir vi enige om hvordan vi skal løse utfordringene med kjolen. Så liker jeg å ha én prøving til for å sjekke at alt er sånn som bruden ser for seg. Når hun henter kjolen prøver hun den på en siste gang, og da sitter den forhåpentligvis som støpt, sier Tanja Andreeva fra Sømrom.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

– Selve prøvingene går kjapt, med mindre det er snakk om veldig store endringer. Men det er veldig viktig er å avtale med skredder i god tid før bryllupet, understreker Andreeva.

Brudekjoledesigner Tuva Listau deler Tanjas anmodning om å være tidlig ute:

– Du bør booke tilpassing av brudekjole så raskt du vet leveringsdato på kjolen. Jeg har opplevd å måtte avvise bruder som trenger justeringer uka før bryllupet fordi jeg ikke har kapasitet, og det skaper bare unødvendig stress.

De fleste problemer – enten det er en gammel sauseflekk på skjørtet eller gule ringer under ermene – kan man gjøre noe med.

— Tuva Listau

Alt er mulig med omsøm

Har du arvet en brudekjole av mamma eller bestemor og tenker at det hadde vært kult å gifte seg i den, men er usikker på hva som er mulig å få til?

– Ta kontakt med skredder, oppfordrer Tuva Listau.

– Og send gjerne noen bilder, for eksempel det originale bildet av moren eller bestemoren din i brudekjolen. Da blir det lettere for skredderen å ta stilling til hva som går an og ikke.

– Så lenge man går realistisk inn i en redesign-prosess er absolutt alt mulig!

Å redesigne og sy om en gammel kjole skiller seg fra å tilpasse en ny brudekjole, også prismessig.

– Prisen for full redesign som handler om noe mer enn å ta bort et erme eller klippe av et skjørt starter ofte på rundt 10 000 kr. Og så går det oppover derfra avhengig av hvor mye tilpassing som kreves og hvilke detaljer bruden ønsker, avslutter Tuva.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: