Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Tilpassing av brudekjole hos skredder

Tilpassing av brudekjole hos skredder
Tuva Listau er skredder som tilpasser brudekjole

Enten du har kjøpt en flunkende ny eller arvet bestemors gamle – en brudekjole skal sitte perfekt, noe som innebærer et besøk (eller flere!) hos skredder i tida før bryllupet.

Tekst: Betine Huflåtten Foto: Denise Melin Sant, Hilde Ormberg og Invild Kolnes

Det heter seg at «fit is everything», og det gjelder kanskje særlig for brudekjolen, et av livets viktigste plagg. Vi har snakket med brudekjoledesigner Tuva Listau og skredder Tanja Andreeva fra Sømrom om hva du bør tenke på når en brudekjole skal tilpasses eller sys om.

– Tilpassing handler om å forme plaggets fasong til din kropp. Når du prøver brudekjolen merker du fort om passformen er god eller om det er rom for forbedring. Hvis du tenker at du kanskje trenger tilpassing, så betyr det at du definitivt trenger det, fastslår Tuva Listau, gründer av brudekjolekonseptet Tuva Listau – Tilpasset deg.


Men selv om du opplever at kjolen sitter godt ved første prøving, bør du faktisk vurdere å få den tilpasset.

– Jeg heier på å justere selv en brudekjole som er lang nok og sitter godt nok. Det å tilpasse gir en snert som kanskje ikke er synlig for øyet, men som er veldig viktig for selvfølelsen til den som bærer kjolen.

Tuva påpeker at tilpassing ikke bare går på det estetiske, men like mye er et spørsmål om funksjonalitet:

– Å gå opp et kirkegulv med for lang kjole er ikke innmari gøy. Husk, du skal gå rundt hele dagen, alle ser på deg og det er kameraer overalt. Da er det viktig at du føler deg trygg og bra i kjolen og ikke er redd for å snuble i skjørtekanten.

Tuva Listau tilpasser brudekjoler
Opptatt av tilpassing: Brudekjoledesigner Tuva Listau mener alle burde få justert brudekjolen sin hos skredder. Foto: Hilde Ormberg

Les også: Brudekjoletrendene for 2021

Dette er de vanligste tilpassingene av brudekjole

–Mange bruder kommer til meg og sier «det er noe rart med brudekjolen», forteller skredder Tanja Andreeva, kjent som vinneren av NRK-programmet «Symesterskapet» i 2017. Hun driver syatelieret Sømrom på Tøyen i Oslo, hvor hun med nål og tråd hjelper vordende bruder som opplever at brudekjolen ikke sitter som den skal.

–Vi ser på det og identifiserer hva som «er rart». Det kan for eksempel være at ermene er feil plassert i forhold til brudens kropp, og da går jeg inn og justerer dette.

Opplegg og nedlegg av skjørtekanter er en gjenganger, men den endringen Tanja gjør absolutt mest av er å sy livet inn eller ut.

­– Det er veldig vanlig at bruder går ned i vekt før bryllupet på grunn av stress. Derfor anbefaler jeg alltid å vente når en brud synes kjolen er litt for trang og vil få den sydd ut lenge før bryllupet. Den siste finjusteringen er det lurt å gjøre tettere på.

Tanja har også en oppfordring til deg som prøver brudekjoler:

–Dersom du står mellom to størrelser, gå for den største størrelsen. Det gjør det så mye lettere for skredderen!

Les også: Årets trend – Mikrobryllup

En brudekjole som har blitt tilpasset av tuva listau
Redesignet brudekjole: Tuva Listau sydde om en kjole fra 80-tallet til denne boho-drømmen. Foto: Denise Melin Sant.

Hvor mye koster det?

Du har garantert hørt det før, mantraet om at tilpassing bør være en egen post i brudekjole-budsjettet. Men kanskje er brudekjole det første plagget du får tilpasset hos skredder og det kan derfor være vanskelig å vite hva du kan forvente når det kommer til pris.

Tuva Listau forklarer hvorfor tilpassing av brudekjole er noe annet enn å legge opp et bukseben og at dette gjenspeiler seg i prisen:

– En brudekjole består ofte av masse materialer: flere lag, vide skjørt og lange slep. Det kan være snakk om veldig mange meter stoff. Så bare det å legge opp en brudekjole starter ofte på 1000-1500 kr.

– Enkle tilpassinger som å sy litt inn i livet eller fikse en stropp begynner gjerne også på rundt 1000-1500 kr. Konsultasjonstime der man måler og sjekker hva jobben innebærer kommer i tillegg, sier Listau.

Hvis du ikke har rom for tilpassing i budsjettet, kan det være lurt å gå for en kjole som består av separat over- og underdel.

– Da kan du velge ulik størrelse på over- og underdel og dermed slippe å tilpasse på samme måten som du ville ha måttet gjort dersom kjolen kom i ett stykke og du måtte velge størrelse ut ifra det bredeste stedet på kroppen.

Les også: Tør du gå for en todelt brudekjole?

–Dersom du står mellom to størrelser, gå for den største størrelsen. Det gjør det så mye lettere for skredderen!

Tanja andreeva

Unngå stress – avtal med skredder i god tid

Hvor mange besøk hos en skredder må til før en brudekjole sitter perfekt?

– To eller tre innprøvinger pleier å holde. Ved første konsultasjon blir vi enige om hvordan vi skal løse utfordringene med kjolen. Så liker jeg å ha én innprøving til for å sjekke at alt er sånn som bruden ser for seg. Når hun henter kjolen prøver vi på en siste gang, og da sitter den forhåpentligvis som støpt, sier Tanja Andreeva fra Sømrom.

– Selve innprøvingene går kjapt, med mindre det er snakk om veldig store ting som må endres. Men det er veldig viktig er å avtale med skredder i god tid før bryllupet, understreker Tanja.

Brudekjoledesigner Tuva Listau deler Tanjas anmodning om å være tidlig ute:

– Du bør booke inn tilpassing av brudekjole hos skredder så raskt du vet leveringsdato på kjolen. Jeg har opplevd å måtte avvise bruder som trenger justeringer uka før bryllupet fordi jeg ikke har kapasitet, og det skaper bare unødvendig stress.

– De fleste problemer – enten det er en gammel sauseflekk på skjørtet eller gule ringer under ermene – kan man gjøre noe med.

tuva listau

Alt er mulig med omsøm

Har du arvet en brudekjole av mamma eller bestemor og tenker at det hadde vært kult å gifte seg i den, men er usikker på hva som er mulig å få til?  

– Ta kontakt med skredder, oppfordrer Tuva Listau.

– Og send gjerne noen bilder, for eksempel det originale bidet av moren eller bestemoren din i brudekjolen. Da blir det lettere for skredderen å ta stilling til hva som går an og ikke.

– De fleste problemer – enten det er en gammel sauseflekk på skjørtet eller gule ringer under ermene – kan man gjøre noe med. For eksempel kan man legge broderier over eller gjemme det i en søm. Så lenge man går realistisk inn i en redesign-prosess er absolutt alt mulig!

Å redesigne og sy om en gammel kjole skiller seg fra å tilpasse en ny brudekjole, også prismessig.

– Prisen for full redesign som handler om noe mer enn å ta bort et erme eller klippe av et skjørt starter ofte på rundt 10 000 kr. Og så går det oppover derfra avhengig av hvor mye tilpassing som kreves og hvilke detaljer bruden ønsker, avslutter Tuva.

Les også: Bærekraftig bryllup – ekspertenes beste tips

Brudekjole som har gjennomgått en tilpasning av tuva listau

Fem tips til tilpassing av brudekjole hos skredder:

  1. Vær ute i god tid: Avtal tid for tilpassing så snart du vet leveringsdato for kjolen.
  2. Klarlegg budsjett: Vær i dialog med skredderen om hva endringene vil koste.
  3. På innprøving/tilpasning: Ha alltid med skoene og undertøyet du skal gå i på bryllupsdagen.
  4. Ved omsøm: Ta med bilder til skredderen som viser den opprinnelige kjolen.
  5. Ha det gøy: Kos deg på veien til den perfekte brudekjolen!

Foto: Ingvild Kolnes

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...