Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Tips til planlegging av bryllup i korona

Par som kysser med ansiktsmaske under korona
Par som kysser med ansiktsmaske under korona

Hvordan skal dere gå frem i planlegging av bryllup nå – midt i korona? Vi tok en prat med Elin Olsen-Nalum ved Humanistforbundet som gjør fra 200 til 300 seremonier årlig, hvor flesteparten er nettopp vielser.

Tekst: Julie Opsvik Foto: Crawford Jolly /Unsplash

Bør man planlegge bryllup for neste år nå, eller vente?

Hvis man skal gifte seg i 2021 må man planlegge nå. På grunn av korona har mange som egentlig skulle gifte seg i år, utsatt bryllupet til neste år. Det kommer derfor til å bli stor rift om lokaler og andre tjenester man har behov for i forbindelse med et bryllup. Et ekstra usikkerhetsmoment er selvfølgelig at vi ikke vet hvordan koronasituasjonen vil utspille seg til neste år.

En god nyhet i denne forbindelse er at man hos Humanistforbundet kan bestille en seremoni, sikre seg en seremonileder – og skulle man på grunn av korona ha behov for å endre dato eller avlyse som en følge av korona, så finner vi en løsning, forklarer Elin.

Elin Olsen-Nalum ved Humanistforbundet
Seremonier i korona: Elin Olsen-Nalum jobber i Humanistforbundet som tilbyr vielser og seremonier til bryllup.

Har dere noen tips til de som har planer om å gifte seg neste år?

Dette endrer seg fortløpende, så det er viktig at man følger med på menighetenes råd og restriksjoner. Her er det viktig å huske på at det er forskjell på arrangement med en ansvarlig arrangør og private arrangementer. I skrivende stund kan man for eksempel være 200 personer i et arrangement der det finnes en ansvarlig arrangør som kan ivareta smittevern. I privat regi kan man være maksimalt 20 personer. Les mer på Helsenorge.no.

Hvordan er det med utleielokaler og restriksjoner i koronasituasjonen vi er i?

Fordelen med å leie et lokale for et større arrangement som en vielse er at man får hjelp til å overholde smittevernsrestriksjonene. Det er da arrangøren som er «ansvarlig arrangør». Man må allikevel huske at man må være med å bidra, og det kan være lurt å avtale at noen av gjestene kan være med å hjelpe til.

Les også: Bryllupslokaler og korona-situasjonen

Hvilke uventede utfordringer kan man støte på i planlegging av bryllup i korona?

Det kan være vanskeligere enn man tror å overholde stor nok avstand inne i et lokale. Det kan for eksempel komme av utformingen av lokalet. Det er viktig å unngå menneskelig trafikkork inn og ut av lokalet, eller fra ett rom til et annet. Det å gratulere paret etter vielsen er også en innarbeidet tradisjon, så det å avtale en god avslutning på seremonien slik at det ikke føles ut som at dette mangler, kan være et godt tips.

Hvordan planlegge i en tid hvor alt er så usikkert?

Dette er krevende både for de som skal gifte seg og de som leverer arrangementstjenester. Ingen av oss vet hvordan situasjonen ser ut til neste år. Vårt beste tips er å sjekke hvilke muligheter lokalet, seremonilederen, den lokale blomsterleverandøren eller frisøren har for endring eller avlysning. Ha i bakhodet at det er en vanskelig tid for alle involverte når det kommer til å planlegge arrangement.

Les også: Må dere avlyse bryllupet på grunn av korona? Slik takler dere det

Ansiktsmaske til brud

Fleksibiletet: Det finnes mange muligheter bare man åpner opp for å tenke annerledes! Foto: Ricardo Moura /Unsplash

5 tips til par som står midt i planlegging av bryllup i korona

  1. En liten intim vielse kan være like vakker som en stor! Som brudepar har man da ofte større ro til å fokusere på sin kjære, det store øyeblikket dere deler og de få nøye utvalgte gjestene.
  2. Vær forberedt på at alt kan endre seg. Tenk kreativt og ha en back up-plan!
  3. Det krever litt planlegging, men det finnes mange eksempler på kreative løsninger på digital deltagelse, ved at gjester for eksempel får tilsendt en bryllupskurv på døren med personlig brev og bobler – og følger med på vielsen via streaming.
  4. Lokalet er ofte det som skaper mest hodebry for et brudepar. Kjenner du noen som har et lokale som kan lånes for anledningen? En gammel låve eller et naust nede ved havet kan bli til et flott sted å gifte seg. Slik står dere friere om det skulle bli endringer og holder kostnadene nede.
  5. Planlegg for en liten intim vielse og utvid heller om det lar seg gjøre. Husk at det er mulig å ha en nydelig intim vielse sommeren 2021 og så ha en større bryllupsfest samme dato i 2022! 

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...