Tør du å gå for en todelt brudekjole?

todelt brudekjole

Todelt brudekjole er i vinden som aldri før - men tør du gå for den mer utradisjonelle varianten? Ekspertene elsker løsningen, som blant annet tillater deg å endre stil i løpet av bryllupsdagen. Men er det virkelig innafor med en brudekjole i to deler? Vi tok en prat med noen brudekjoleeksperter for å lære mer.

Tekst: Stine Ravneberget Foto: Carefully Collected
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Da it-jenta Olivia Palermo giftet seg med modellkjæresten Johannes Huebl i 2014, valgte hun alt annet enn en tradisjonell brudekjole. Den trendsettende amerikaneren gikk for en todelt brudekjole med en langermet kasjmirgenser og et fantastisk tyllskjørt til, begge signert Carolina Herrera.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Mange bruder har latt seg inspirere av Olivia siden den gang.

Her deler brudekjoledesigner Tuva Listau og brudesalongen Carefully Collected sine tanker og tips rundt todelt brudekjole – perfekt for den moderne bruden, opptatt av bærekraft.

Ikke alltid én kjole som man elsker alt ved

I 2015 designet og sydde Tuva Listau en todelt brudekjole til venninnen og tidligere TV2-sportsanker, Susanne Wergeland. Den gikk som en farsott gjennom nettet.

– Brudekjolen hennes fikk mye medieoppmerksomhet, og det førte til at mange kontaktet meg og lurte på om jeg kunne sy deres brudekjole. Det viste seg at mange bruder finner elementer de liker i ulike brudekjoler, men ikke alltid én kjole der de elsker alt, sier Tuva Listau.

– De liker for eksempel overdelen på én kjole, og skjørtet på en annen. Der startet ideen om å lage separate plagg slik at bruden selv kan sette sammen sin egen look og drømmekjole.

For Listau er det viktig at bruden føler seg vakker, og at hun har muligheten til å påvirke designet med sin egen smak og stil. En todelt brudekjole åpner også ifølge designeren for flere muligheter med tanke på passform, siden man kan kjøpe ulike størrelser i overdel og underdel.

– En brudekjole må som regel alltid tilpasses, fordi vi kvinner sjeldent er samme størrelse på hele kroppen. Jeg ønsket også å tilby spesialdesignet kjoler til en konkurransedyktig pris. Med todelte kjoler kan jeg bruke plaggene som utgangspunkt og redesigne de i nye retninger.

Foto: Hilde Omberg

– I tillegg er jeg opptatt av at brudekjolen, som kanskje er den dyreste og viktigste kjolen en kvinne kjøper, ikke skal bli et engangsprodukt. Det er ikke særlig miljøvennlig verken med tanke på de ressursene som går med til å spinne, veve, bleke og fabrikkvaske tektiler. Eller med tanke på overforbruket vi lever i.

Da er det mer spennende å se mulighetene i flergangsbruk, mener hun.

– En blondetopp er lett å bruke igjen som den er. Og et skjørt kan gjøres kortere og kanskje farges i en ny farge. Tenk så romantisk å kunne gå på date i deler av brudekjolen!

Blondetopp med langt skjørt

Todelt brudekjole fra Tuva Listau. Foto: Silje Tessem Moan

Derfor er todelt brudekjole populært

Hva tror du er grunnen til at flere velger en todelt brudekjole fremfor en hel brudekjole?

– Fordi det er større frihet i forhold til å kunne påvirket designet, og tilpasse kjolen og kjolens passform til brudens kropp, stil og budsjett. Mine kunder gir tilbakemelding på at de elsker at plaggene føles så lette og naturlige å bevege seg i, forteller Tuva Listau.

Noen hele brudekjoler har oppstivede liv eller sømlinjer på steder som gjør at de er fine når man står. Men kanskje litt ubekvemme de timene man sitter til bords.

– Med todelt brudekjole har du ikke de samme restriksjonene. Brudene mine sier at de liker at man kan puste, sitte, danse og spise i kjolene mine uten besvær. Bryllupsdagen er en festdag og man skal holde ut hele dagen gjennom mange ulike situasjoner.

Tuva Listau

Kjole fra Tuva Listau. Foto: Christina Røise

– Så en kjole man føler man kan leve med gjennom hele dagen er også et viktig aspekt for meg når jeg designer. Brudene mine skal føle seg vel. Som den vakreste versjonen av seg selv. Uten å føle at de har «kledd seg ut» som brud og er på utstilling.

Hun påpeker at man også kan endre en todelt brudekjole gjennom bryllupsdagen. Hvis man har en silketopp innerst og langermede blonder utenpå, kan man være mer tildekket tidlig på dagen, og fjerne blondene for å få en ermeløs kjole ut i de små timer.

– For bruden som vil være litt annerledes

Brudesalongen Carefully Collected startet opp i Drøbak for ett år siden. Der selger de mange typer todelt brudekjoler og second hand-brudekjoler, blant annet fra it-brudekjoledesigner Cecilie Melli.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

– Tilfeldighetene skulle ha det til at Cecilie Melli flyttet til byen og kom innom oss og digget konseptet vårt. Og vi har alltid elsket de todelte kjolene hennes, sier Nina B. Olson og Lise Bjelland Andersson.

Overdeler fra Cecilie Melli

Nydelige overdeler fra Cecilie Melli. Foto: Carefully Collected

Nina og Lise i Carefully Collected

BRUDEKJOLESAMLERNE: Nina og Lise står bak Carefully Collected i Drøbak. Foto: Carefully Collected

– For det første er de utrolig vakre i snittet, og stoffene i silkechiffon og silke er helt nydelige. Skjørtene er superkomfortable å ha på seg, og det er en kjole som er veldig tidløs.

Ettersom designeren hadde lagt ned butikken sin, fikk Carefully Collected overta vareprøvene hennes, og responsen fra brudene var veldig god.

– Deretter fikk vi «overtalt› henne til å starte opp igjen med å sy skjørt og topper til oss på bestilling.

Salongen har også tatt inn todelte kjoler fra et av sine favorittmerker, Bo&Luca.

– Disse er også helt nydelige, lekne og for bruden som vil være litt annerledes. Det digger vi!

Todelt brudekjole

Temple by Bo&Luca. Foto: Carefully Collected

– En annen ting som er gull med en todelt brudekjole er at man kan forandre looken i løpet av dagen. Når den høytidelige delen av bryllupet er ferdig, kan man bytte ut overdelen med eksempelvis en enkel singlett, og vipps – der har du to antrekk i ett, fortsetter damene bak Carefully Collected.

– Velger du en todelt brudekjole, er det absolutt mulig å bruke kjolen din videre. Kanskje hvis du endrer litt på lengden på skjørtet, kan den funke kjempefint med strikkegenser og boots, eller toppene kan brukes til jeans.

Det er liten tvil om at todelt brudekjole er populært. Salongen har hatt god respons på sine kjoler.

Todelt brudekjole fra Temple by Bo&Luca

Temple by Bo&Luca. Foto: Carefully Collected

– Det virker for oss som om disse kjolene treffer alle. Og med de ulike variantene i både skjørt og topper, kan man sette sammen sin egen variant. Mange har kanskje ikke forestilt seg at de skal gå for en todelt brudekjole på bryllupsdagen, men når de prøver på skjørt og topp, opplever de at det er superkomfortabelt og på ingen måte mindre elegant.

– Vi føler at alle kroppsfasonger kler todelt. Og for de brudene som er litt mer ukomfortable eller uvante med å kle seg opp med kjole og strass, så kan en todelt kjole være et godt valg.

For deg som vil gå for overdel og skjørt på bryllupsdagen, har salongen et siste tips;

– Mange lurer på hva de skal ha under overdelen, spesielt hvis den er i blonder og littegrann gjennomsiktig. Da anbefaler vi at du bruker en bralette-bh i blonder. Blonder på blonder er best! Eller så kan du velge en enkel singlett.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: