Uforutsette utgifter til bryllup

Penger og kjærlighet - og bryllup - et skilt

Det å gifte seg kan fort bli dyrt og i noen tilfeller kan det bli mye dyrere enn hva enn hva man hadde sett for seg. Unngå uforutsette utgifter til bryllup med disse små triksene.

Tekst: Caroline Vistung Foto: Priscilla Du Preez /Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Når man planlegger bryllup er det aller først svært viktig å faktisk lage et budsjett som en rettesnor opp mot bryllupet. Her må dere både ta hensyn til ønsker – og viktigst: betalingsevne – på det dere vil ha. Det gjelder både for bryllupet, men også bryllupsreisen!

I Norge koster et gjennomsnittlig bryllup alt fra 50. 000 – 200. 000 kroner, men det er klart at dette er variabelt.

Ved å sette opp et budsjett tidlig i fasen, er det enklere å prioritere riktig allerede fra første beslutning. Her får dere en oversikt over hva bryllupet vil koste og dere får en klar idé om hvor mye dere må spare til bryllupet.

Men fortvil ikke – ved å sette opp budsjett per utgiftspost vil dere også raskere se hvor dere eventuell kan spare inn penger. Det å ha en god plan og orden i sysakene er virkelig alfa og omega. Spesielt når det kommer til bryllupsplanlegging!

Bryllup – og noen uforutsette utgifter

Ida Lucia Dahlgren hadde sitt todagers drømmebryllup sommeren 2019. Under planleggingen var Ida og mannen hennes fast bestemt på at denne dagen skulle bli en skikkelig fest for alle.

Brudepar i bilen etter vielse

DRØMMEDAG: Ida Lucia Dahlgren fikk drømmebryllupet sitt – til tross for noen uforutsette utgifter. Foto: Privat

Brudeparet fokuserte derfor mest på god mat, drikke og musikk. Som en del av dette forteller Ida at de hadde stelt i stand en «candybar». Den stjal noen tusenlapper i budsjettet. Men det ble en skikkelig slager hos gjestene og derfor var vel verdt pengene, mener hun.

De hadde både en fotograf, en som filmet og en blitzbox for gjestene hvor de selv kunne forevige kvelden.

Her opplevde paret at det kom uforutsette utgifter til sitt bryllup da de også måtte betalte hotellrommet til videofotografen. Dette er små detaljer i planleggingsfasen, men som kan komme som en stor, negativ overraskelse når det nærmer seg selve dagen. Da er kanskje budsjettet allerede sprengt. Sjekk derfor nøye opp alle avtaler som blir inngått, og hvilke utgifter som er knyttet utover selve oppdraget.

brudepar på bryllupsdagen

Med konferansesalen som sminkerom

Videre forteller Ida at hun ønsket å ha bilder fra da hun og jentene fikset seg før kirken. Dessverre ble rommet hennes på hotellet for lite til dette formålet. De ble derfor nødt til å leie et eget konferanserom for å ha plass nok til å kunne ta fine bilder og være samlet mens de sminket seg og gjorde seg klare.

Tenk derfor gjennom hvordan bilder som er viktige for deg i forkant. Ta en befaring på stedet du skal oppholde deg i forkant, dersom du har mulighet til dette.

Brud i brudekjole på bryllupsdagen

Ida tipser videre om at det er lurt å finne ut av hva lokalet du leier av har, hva du kan bruke, og hva du må skaffe på egenhånd.

– For det kommer mange kjipe ekstrakostnader med småting. For eksempel kan duker fort komme på noen tusen for leie og vask, sier hun.

Ida forteller at skredderen til bryllupskjolen kostet skjorta, nesten halvparten av prisen på selve brudekjolen!

– Når man søker seg i hjel på detaljer til drømmebryllupet kan man fort bruke utrolig mye penger på ulike ting. Det må nesten bli opp til hvert enkelt par om hva som er viktigst, og hva man kan droppe, forteller hun.

Amanda Thompson bak Bryllupsglede

Bryllupsplanleggerens tips for å unngå uforutsette utgifter til bryllup

Amanda Thompson er bryllupsplanlegger og er enig i at man fort kan gå på en smell i planleggingen av bryllup. Derfor anbefaler hun alle kommende brudepar å lage en liten bufferkonto som kan gå til å dekke uforutsette utgifter i bryllup.

Videre forteller Amanda at uforutsette utgifter i bryllup for eksempel kan komme dersom man ikke har tenkt på noe så enkelt som været.

– Ved regn må man jo ha telt, og dette kan man fort måtte betale en del mer for dersom man ikke har gjort avtaler og småinnkjøp i forkant. Og skal dere ha utebryllup, men været er kaldt, kan det fort påløpe ekstra kostnader knyttet til oppvarming av teltet, forteller Amanda.

Har du lyst på åpen bar? Vel, da bør du heller regne for mange enheter enn for få. Amanda forteller nemlig at den åpne baren mange ønsker seg i bryllup fort kan bli uforutsette utgifter. Alkohol er kostbart, og har du ikke satt av nok alkohol, kan det fort bli dyrt.

Ha litt ekstra i budsjettet

Mat og drikkeskilt til bryllup

ÅPEN BAR: Husk å beregne litt ekstra alkohol i budsjettet! Det går ofte mer enn man tenker av drikkevarer. Foto: Ben Rosett

– Husk også å budsjettere med transport av alt dere ønsker å leie, tipser Amanda.

– Hvis man leier fra forskjellige aktører er det frakt fra flere ulike steder, og det kan fort bli dyrt. Det samme gjelder for ekstra transport til gjester hvis festen trekker ut, forteller hun.

Amanda avslutter med å si at hennes beste tips er å ikke «Google deg i hjel», men fokusere på å legge en plan.

– De uforutsette utgifter til bryllup handler om at du ikke har en plan. Det blir litt som å gå på matbutikken uten en plan, konkluderer hun.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: