Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Vakkert bryllup på Vestlandet

Bryllup på vestlandet med hele familien samlet
Bryllup på vestlandet med hele familien samlet

Marianne og Bjørn valgte å gifte seg på et av de fineste stedene av dem alle – nemlig på Vestlandet med familie og venner. Bli inspirert av et vakkert bryllup omgitt av norsk natur på Vestlandet!

Tekst: Artikkelen er fra en tidligere utgave av Ditt Bryllup. Foto: Synnøve Seljeseth ved Lieben.

HVORDAN MØTTES DERE?

– Gjennom en felles interesse møttes vi i Skodje Fotoklubb. Det var først da vi ble sittende sammen på et kurs at vi ble bedre kjent. Etter det tok det tre uker før vi ble sammen.

HVORDAN VAR FRIERIET?

– Bjørn fridde på topptur april 2016, på en fjelltopp vi ser fra stuevinduet. Vi er begge glade i ski og fjell, så det måtte jo bli det!

HVA SLAGS BRYLLUP ØNSKET DERE OG HVORFOR VESTLANDET?

– Vi hadde vel ikke snakket så mye om bryllup før frieriet, men vi ble fort enige om å ha det en plass der vi var samlet hele helga. Vi ønsket å få litt mer tid sammen med gjestene, spesielt de som kom langveisfra. Marianne har drømt om låvebryllup og Bjørn ville se bruden gå opp kirkegulvet.

Juvet Landskapshotell ligger bare en times tid unna Skodje, der vi bor på Vestlandet, og er en drøm for bryllup og brudepar. Det var kun én helg ledig i 2017, så datoen ble satt uten mer diskusjon. På Juvet kunne den nærmeste familien bo, samt familie og venner som kom langveisfra. Slik kunne vi møtes til grillfest på fredagen og til frokost på søndagen.

FORTELL OM SELVE BRYLLUPET?

– De aller fleste gjestene kom fredag ettermiddag og kveld, og på kvelden hadde vi en liten sammenkomst med grilling. Det var veldig hyggelig! På selve bryllupsdagen startet Marianne og forloverne, Kristine (søster) og Jeanette, allerede klokken 08.00 med å forberedelsene. Dette skjedde i Marianne sin hotellboks, da hotellrommene på Juvet er frittstående småhus i skogen, med store vinduer med utsikt mot den vakre naturen.

Forloverne hadde ordnet der kvelden før, og kjøpt inn masse god mat og drikke. Det var en god og avslappende stemning, men mot slutten ble det selvsagt stress, og vi ankom kirka 20 minutter for sent! Gjestene hadde kost seg i den flotte kirka mens de ventet, hvor presten hadde underholdt dem med historier.

Det var et stort øyeblikk for Marianne å møte pappa Oddbjørn utenfor kirka. Vielsen ble veldig intim og flott, og utenfor kirken nøt vi strålende sol og nydelig utsikt.

Deretter gikk turen videre til fotografering, et sted nær Trollstigen, der sauene sprang i flokk rundt oss! Vi brukte ikke så lang tid, men likevel fikk vi minnerike bilder derfra!

Les også: Forlovelsesfotografering – hva er det?

Deretter var det litt fotografering på Juvet, mens gjestene koste seg med fingermat og noe godt i glasset. Så var det middag inne på låven, som vi hadde brukt flere dager på å pynte.

Gjestene var veldig begeistret over alt vi hadde fått til ut av en ribbet låve, bordene var det eneste som var der fra før av. Stemningen var til å ta og føle på, alle storkoste seg!

God mat og nok å drikke, mange fine og morsomme taler, en brudgom som sang, bildevisninger; det var mye latter og en atmosfære helt utenom det vanlige!

Bryllup på Vestladet byr på natur

På grunn av at det ble stjerneklart, kom kulden sigende utover kvelden, noe som var vanskelig å hindre i en åpen låve. Men det var annonsert koftefest, og bruden hadde selv strikket sin kofte, med den vanlige hjelpen til ferdigstilling av svigermor.

Det var gitt klar beskjed om å ta med tjukk strømpebukse og kofte eller jakke, og i tillegg hadde vi mange pledd.

Det var utrolig koselig å se alle de fine koftene rundt bordene, mange hadde strikket seg ny for anledningen, noe som ga en ekstra fin stemning!

Kulden plaget oss ikke, vi tenkte det slik at det var litt av sjarmen med å ha det der. Siden middagen ble litt lengre enn planlagt, måtte vi starte dansen samtidig som kakene, men det gikk helt fint.

kakebord
TRADISJONER: Sunnmørsk kakebord måtte til for et ekte bryllup på Vestlandet – og det var minst 22 kaker…

Første timen hadde vi livemusikk med en jente fra Marianne sitt håndballag og en gitarist (Karoline og Kristoffer). Gjestene heiv seg på dansegulvet og stemningen stod i taket! Kakene overlappet med nattmat, spekemat fra Stranda Spekemat med diverse tilbehør. Festen var knall, med fantastiske «moves» på dansegulvet, og de siste ga seg ikke før 04.30. Dette inkluderer brudeparet.

HVOR LANG TID BRUKTE DERE PÅ Å PLANLEGGE?

– 16 måneder. Vi startet umiddelbart med å finne lokasjon, fotograf, lete etter kjole og tema. Det første halve året brukte vi på å få på plass rammene, mens de siste ti månedene gikk mer på detaljer.

HVOR HENTET DERE INSPIRASJON FRA?

– Instagram, Pinterest, Ditt Bryllup og andre magasiner, samt diverse nettsider.

HVA GJORDE DERE FOR Å SETTE SÆRPREG PÅ BRYLLUPET?

– Siden bruden er bryllupsfotograf var det et stort ønske å få til noe utenom det vanlige. Den fantastiske naturen og lokasjonen gjorde sitt, i tillegg er fargekombinasjonen en man ikke ser ofte. Blå, burgunder og champagne. Alt var planlagt ned til minste detalj, mest med tanke på at det skulle være litt annerledes.

Trykksakene var også viktige. Marianne ville ha noe unikt, som ikke var blitt presentert tidligere, og lette lenge etter den perfekte grafikken. I tillegg brukte vi mange bilder fra forlovelsesfotograferingen vår i trykksakene (som også var tatt av Lieben Foto). I tett samarbeid med Kortshop ble de flotteste trykksakene lagd, som ga det hele en rød tråd.

HVOR MYE VAR BRYLLUPSBUDSJETTET PÅ?

– Vi hadde ikke noe direkte budsjett, men det ble nok dobbelt så dyrt som vi først tenkte! Heldigvis fikk vi god hjelp av foreldre, og av at vi kjøpte inn i rykk og napp.

HVOR MANGE GJESTER HADDE DERE?

– Vi hadde 92 gjester.

Les også: Mikrobryllup i Sør-Frankrike

PAUSE OG SKÅL: Velfortjent sprudlepause etter vielsen og før fotograferingen.

HVEM AV DERE TOK STØRST DEL I PLANLEGGINGEN?

– Det var nok Marianne som var mest engasjert, dette er jo faget hennes, mens Bjørn var med i valg av de store tingene. Han kom mer inn mot slutten, når det var konkrete ting som skulle gjøres.

Brudeparet foran bilen
KOFTER: Vestlandet byr på vær – og alle gjestene var bedt om å ta med seg varmt tøy og strikkekofter til bryllupet.

VAR DERE NOEN GANGER UENIGE?

– Vi var litt uenige i om vi skulle ha vielsen ute eller inne i kirka. Marianne synes en utendørsvielse på Juvet hadde vært hyggelig, både med tanke på foto og fordi det ville være tidsbesparende, men var redd været skulle gå dem imot. Bjørn ville heller se bruden gå opp kirkegulvet.

Begge var enige i at stemninga i kirka er helt spesiell, og da vi bestemte oss for Liabygda kirke, ble begge fornøyde. Dette er en utrolig koselig liten kirke oppe i fjellsiden, med utsikt over fjord og fjell, samt mot brudens hjembygd Stranda.

Kirka var i utgangspunktet mintgrønn og oransje innvendig, noe bruden ikke var helt komfortabel med, men i løpet av året ble den pusset opp – tro det eller ei, i brudeparets farger!

Blå vegger, burgunderrøde seter og gullstjerner i taket. Helt utrolig! Det kom faktisk spørsmål om kirka var pusset opp.

BLE BRYLLUPET SLIK DERE HADDE SETT DET FOR DERE?

– Ja, det var helt magisk, helt perfekt! Det er litt vanskelig å sette ord på det, fordi det var så flott! Været, naturen, detaljene, atmosfæren – ikke minst de å ha alle de vi er så glad rundt oss, for å feire kjærligheten vår. Det aller viktigste var at gjestene koste seg, og det gjorde de til de grader.

Været, naturen, detaljene, atmosfæren – ikke minst de å ha alle de vi er så glad rundt oss, for å feire kjærligheten vår. Det aller viktigste var at gjestene koste seg, og det gjorde de til de grader.

ER DET NOE DERE VILLE GJORT ANNERLEDES?

– Nei, ikke i det hele tatt, vi hadde planlagt alt til minste detalj. Det var selvsagt ting som ikke gikk helt som planlagt, men dette var uansett ute av brudeparets kontroll, eller på grunn av at tiden ikke strakk til i forkant av bryllupet. Da er det viktig å tenke at det nok bare er brudeparet som legger merke til det.

Gjestene koser seg uansett, og det er bare slekt og venner, ingen som bryr seg om ikke alt skulle gå etter planen! På selve dagen klarte til og med bruden å senke skuldrene, og det var ikke så farlig med ting, så lenge alle koste seg!

HVA ER DERE MEST GLAD FOR I ETTERKANT AT DERE LA MYE VEKT PÅ?

– Atmosfæren! At vi gjorde låven så intim, personlig og koselig. Vi fikk utrolig mange fine tilbakemeldinger på hvor fint det var. Vi brukte lyslenker, risballer/pomponger og personlige bilder. I tillegg hadde vi tatt med en gammel sofa (til barna) og gamle lampeskjermer for å få det litt hjemmekoselig.

– Atmosfæren! At vi gjorde låven så intim, personlig og koselig. Vi fikk utrolig mange fine tilbakemeldinger på hvor fint det var.

Fotografen var også en veldig viktig del av dagen. Vi hadde bestemt oss for Lieben Foto allerede før frieriet, siden Synnøve er utrolig flink til å fram stemning og følelser i bildene sine, og har et øye for detaljer. Vi stolte 100 prosent på henne, og i tillegg er hun veldig behagelig, så vi merket nesten ikke at hun var der.

Vi vil råde alle til å velge heldagsfotografering, for selv om det koster noen tusenlapper mer er bildene minner for livet, og man kan ikke regne med at gjestene sørger for det. I tillegg var vi så heldige å ha en annen fotograf som gjest, Anne Grete Nogva, som knipset bilder når Synnøve ikke var der. Så vi fikk virkelig dekket alt!

Brudeparet etter vielsen

5 tips til kommende brudepar

★ Begynn planlegginga så fort som mulig og prøv å unngå tidsnød mot slutten!

★ Tenk på hver detalj som om det var den eneste. Prøv å velge noe utenom det vanlige, og tenk personlighet hele veien.

★ Tenk at dette er gjestenes dag; fornøyde gjester er nøkkelen til et vellykka bryllup! Bordplassering er noe av det viktigste; la venner sitte sammen.

★ Velg en dyktig bryllupsfotograf og gå for heldagsfotografering. Det koster noen tusenlapper mer, men minner for livet kan ikke måles i penger!

★ Reis på bryllupsreise rett etter bryllupet; det er noe helt spesielt med hvetebrødsdagene! Det er viktig å nyte hverandre etter en stressende tid!

Brudevals

DANSET DERE BRUDEVALS? TIL HVILKEN SANG?

– Det var litt vanskelig å øve inn noe dans før bryllupet uten den store kjolen på, så vi danset bare rolig til en fin versjon av “Hjerteknuser” (sunget live). Sangen minner om vår første tid sammen og er derfor spesiell for oss.

HVORDAN FANT DU BRUDEKJOLEN?

– Jeg brukte akkurat seks måneder på å finne kjolen som fikk meg til å gråte. Det var seks måneder uten hell, med intens jakt på nettet og i fire ulike byer.

I utgangspunktet ønsket jeg en trang kjole med åpen rygg, men etter å ha prøvd en haug med brudekjoler uten at de ga meg sug i magen, var det et inspirasjonsbilde som fikk meg til endre retning helt. Jeg var nå på jakt etter den kjoletypen jeg endte opp med, hvor det eneste kriteriet var åpen rygg.

Da den endelig dukket opp på Kristins Brudesalong var den langt over budsjett, men det bare måtte bli den. Lazaro Bridal Style 3413.

– Jeg brukte akkurat seks måneder på å finne kjolen som fikk meg til å gråte.

DERE HVERANDRE MORGENGAVE?

– Marianne fikk en stein til allianseringen. Bjørn fikk klokke og et album med boudoir-bilder av Marianne.

HVOR VAR DERE PÅ BRYLLUPSREISE?

– Vi bestemte oss tidlig for å reise til Island rett etter bryllupet. Siden Marianne er fotograf og Bjørn også er flink til å ta bilder, ønsket vi å ta noen bryllupsbilder selv, i tillegg til de som ble tatt på selve dagen. Den store kjolen var selvsagt med!

Vi hadde en utrolig fin uke på Island og var som nyforelsket igjen. Det meste av tiden gikk med til å ta bilder, nyte hverandre, og å slappe av mest mulig etter en hektisk tid.

Vi hadde en utrolig fin uke på Island og var som nyforelsket igjen.

HVIS DERE MÅ TREKKE FREM ÉN GAVE DERE FIKK TIL BRYLLUPET, HVA VAR DEN BESTE GAVEN?

– Penger til bryllupsreisa var høyest på ønskelista, men vi fikk mye annet fint også.

Brudekjolen

Bryllupslisten

KJOLEN OG SKO: Lazaro Bridal Style 3413 fra Kristins Brudesalong og sko kjøpt i Barcelona. Sneakers fra Kate Spade x Keds, øredobberog hårpynt fra BHLDN og armbånd fra Michael Kors.

BRUDGOMMENS ANTREKK: Dress fra Tiger of Sweden, sko fra TGA, klokke fra David Wellington, belte fra Match og slips fra Brandstad.

HÅR OG MAKEUP: Marita Haaheim / Picasso Sjøholt

BRYLLUPSPLANLEGGER: Brudeparet selv.

FOTOGRAF: Synnøve Seljeseth ved Lieben Foto og Anne Grete Nogva (gjest).

LOKALE: Juvet Landskapshotell i Valldal.

VIELSESMUSIKK: Ei venninne av brudeparet sang «För kärlekens skull» og «Better together».

BLOMSTER: Stranda Blomster.

KAKER: Bryllupskaka fra Sylteormen Baker + over 20 kaker ekstra, helt etter sunnmørsk standard.

DEKOR: En god blanding av gammelt og nytt. Lyslenker, risballer/pomponger, gamle lampeskjermer, ulike lys og lysestaker og personlige bilder for å nevne noe.

INVITASJONER: Alt av trykksaker designet av bruden i nært samarbeid med Kortshop AS. Øletiketter frå Hatlehols Trykkeri AS.

RINGER: Fra gullsmed Stamnæss AS, presentert i lekker boks fra Mrs Box.

BIL: Volkswagen T1 leid av Marius Rødal, som også var sjåfør.

BORDKORT OG LIGNENDE: Trykksaker laget av Kortshop med bilder fra forlovelsesfotograferingen, også tatt av Lieben Foto.

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...