Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Valg av bryllupslokale – hvordan finne det perfekte?

valg av bryllupslokale
valg av bryllupslokale

Å velge sted for bryllupsfesten er så vanskelig! Vi har tatt en prat med tre erfarne bryllupsplanleggere som gir deg sine beste tips til valg av bryllupslokale.

Tekst: Hedda Bjerén Foto: Getty

Valg av bryllupslokale

Å velge bryllupslokaler er noe av det vordende brudepar synes er mest vanskelig når det kommer til bryllupsplanleggingen. Mens det før i tiden var mest vanlig å velge nærmeste samfunnshus eller hotell, er det nå viktig for mange par at lokalet og ikke minst pynten gjenspeiler deres personlighet.

Valg av bryllupslokale: Vi ønsker oss alle det perfekte bryllupet, hvor alle hjerter gleder seg, og da er lokalet så viktig! Her får du hjelp av erfarne bryllupsplanleggere til hva du må huske på når det kommer til det å velge festlokale.
Valg av bryllupslokale: Vi ønsker oss alle det perfekte bryllupet, hvor alle hjerter gleder seg, og da er lokalet så viktig! Her får du hjelp av erfarne bryllupsplanleggere til hva du må huske på når det kommer til det å velge festlokale. Foto: Unsplash

Les også: Pynting av lokalet, brudens erfaringer

Finn et bryllupslokale som passer for dere

Det finnes et stort utvalgt av lokaler i dag, og mange er kreative. Noen vil ha gårdsbryllup, andre urban feiring midt i byen. Det finnes rustikke lokaler, klassiske festlokaler, utesteder, restauranter, slott og herregårder.

I tillegg til det rent uteseendemessige er det selvsagt også andre faktorer som spiller inn, for eksempel pris, lokalisering og hvor mange det er plass til.

Les også: Valg av bryllupslokale under pandemien

Få tips av erfarne bryllupsplanleggere til valg av lokale

Men hva fungerer for deg og din kjære på deres store dag? Valget er vanskelig, og vi har derfor rådført oss med tre erfarne bryllupsplanleggere, som vil gi deg sine beste tips til valg av festlokale til den store dagen.


Valg av bryllupslokale: Silje Glenne og Gry Glenne i Glenneweddings har gode råd til dere som skal velge bryllupslokale.
Valg av bryllupslokale: Silje Glenne og Gry Glenne i Glenneweddings har gode råd til dere som skal velge bryllupslokale. Foto: Moment Studio

Glenne wedding
Hvem: Gry Glenne og Silje Glenne
Nettside: Glennewedding.no
Instagram: @Glennewedding

Tips fra Glennewedding om valg av bryllupslokale

Silje Glenne og Gry Glenne holder til i Oslo, og har jobbet med å planlegge bryllup i åtte år. De arrangerer bryllup i hele verden, og i tillegg til fine bryllupsfester her i Norge, trekker de fram den franske rivieraen, England og Italia som særlig elegante steder å feire.

For disse dyktige damene er det viktig å kartlegge hvordan brudeparet ser for seg å feire kjærligheten, før de går i gang med planleggingen.

– Dette er ofte den mest omfattende og spennende prosessen med bryllupsplanlegging, og gjerne et punkt vi bruker mye tid på.

En vanlig tradisjon er å velge hjemplassen til enten bruden eller brudgommen.

– Dette gir ofte nostalgiske minner for familie og venner. I Norge har vi både hoteller, herregårder, låver, restauranter og samfunnshus som egner seg godt til bryllup.

Valg av bryllupslokale: Her har Glennewedding arrangert et drømmebryllup i Villa Miani, som ligger i Roma.
Valg av bryllupslokale: Her har Glennewedding arrangert et drømmebryllup i Villa Miani, som ligger i Roma. Foto: Moment Studio

Glenne-søstrene forteller at valg av sted har stor betydning for hvordan uttrykket i bryllupet vil bli.

– Velger brudeparet en låve, får gjestene med en gang en mer rustikk og bonderomantisk følelse, mens en teatersal med høyt tak og gullsøyler vil gi gjestene mer herskapelige assosiasjoner.

Mange ulike ønsker og behov ved valg av bryllupslokale

Bryllupsplanleggerne forteller at det finnes mange ulike synspunkter og drømmer når det kommer til dette med å planlegge bryllup og velge lokale.

–  Enkelte er opptatte av å lage en ordentlig fest, mens andre heller legger vekt på å samle de nærmeste til en vielse og en god middag. Ut i fra disse behovene viser vi brudeparet egnede lokaler. Når vi viser bryllupslokalene kommer det ofte frem flere behov som brudeparet nødvendigvis ikke vet at de har. Det blir nesten som en leilighet/hus-jakt. Man starter med å se på visse boliger, og ut i fra visningene og research finner man behovene sine og ender opp med å forelske seg i en, forklarerer søstrene Glenne, og kommer med et konkret eksempel:

– Eksempelvis ville et av våre brudepar gifte seg i den franske rivieraen, ettersom at bruden ville ha en «white pool party» på velkomstdagen, og da egnet det seg godt å være i solforhold. Etter å ha vist lokaler, kom det frem at det var viktig for brudgommen å være et sted som var minnerikt for dem. Det hele endte med et magisk bryllupslokale i et annet land som dekket alle behovene; Minner fra barndommen, hotellrom for gjestene, svømmebasseng i nydelige omgivelser, backup-løsning i tilfelle regn og vakre lokaler til en fantastisk bryllupsmiddag og fest.

Let etter godfølelsen

Damene i Glennewedding sier at det viktigste er å finne et bryllupslokale som gir paret en fantastisk følelse når dere ankommer, men at det også alltid er rent praktiske hensyn å ta.

– Noen lokaler i Norge har begrenset plass, eksempelvis maks 80 gjester, og visse har plass til fler enn 200, så her anbefaler vi alltid våre brudepar å lage en gjesteliste før lokaljakten starter.

Det kan lønne seg å være litt fleksibel når det kommer til bryllupsplanlegging

Glenne-søsterne legger også til at de populære bryllupslokalene raskt blir bestilt i Norge, og at det derfor er en fordel om brudeparet er litt fleksible når det kommer til datoer. 

Til tross for pandemien, er det fortsatt mange brudepar som ønsker å feire den store dagen i utlandet. Med god planlegging lar dette seg fint gjennomføre.

–  Mange av våre bryllup har funnet sted i elegante omgivelser i Monaco, på den franske rivieraen, i England, i Italia og selvfølgelig i Norge.

I tillegg til bryllup i utlandet kan søstrene fortelle at dette med bærekraft blir mer og mer viktig for brudepar.

– Vi ser at bærekraft er mer viktig enn før når par skal velge bryllupslokale, mange velger noe i nærheten av der de bor, for å støtte opp om de lokale bedriftene.

Villa Miani i Italia: Et herskapelig bryllupslokale med utsikt over Roma. En nydelig lang allé leder opp til selve villaen. Her har de en privat suite hvor brudeparet kan bli boende på bryllupsnatten. Gode muligheter for å ha seremonien ute eller inne, samt bryllupsmiddag med påfølgende fest, tipser damene i Glennewedding.
Villa Miani i Italia: Et herskapelig bryllupslokale med utsikt over Roma. En nydelig lang allé leder opp til selve villaen. Her har de en privat suite hvor brudeparet kan bli boende på bryllupsnatten. Gode muligheter for å ha seremonien ute eller inne, samt bryllupsmiddag med påfølgende fest, tipser damene i Glennewedding. Foto: Moment Studio

Trender for bryllupslokaler fremover

For de som ønsker å gifte seg nå ser søstrene Glenne også at bryllup i et stort telt på private tomter er en økende trend.

–  Det gir mulighet for skreddersøm, samt fest ut til de sene nattetimer. Mange velger også lokale ut i fra wow-faktor, for eksempel låvebryllup med moderne detaljer, eller et lokale hvor de selv kan skape et unikt preg.

Glennewedding bruker mye tid på å finne drømmelokale til kundene sine, siden de mener at akkurat dettevalget setter stemningen for hele bryllupsdagen.

– Vi gjør all research, og presenterer kun det som passer brudeparets ønsker. Med lang erfaring innenfor bryllupsplanlegging, vet vi hvilke spørsmål som må avklares og hva som er viktig å finne ut av før vi booker et lokale. Ikke minst finner vi gjerne lokaler og planløsninger som brudeparet nødvendigvis ikke selv har hørt om eller sett før. 

Under planleggingsprosessen og på selve bryllupsdagen er det bryllupsplanleggerne som er kontaktpersonene til bryllupslokalet, slik at brudeparet bare kan nyte reisen og være gjest i eget bryllup. 

Huskeliste for valg av bryllupslokale fra Glennewedding:

  1. Bestem antall gjester før dere velger bryllupslokale! Spesielt i Norge har mange lokaler en maksgrense på antall gjester. 
  2. Bryllupslokale er ofte den største kostnaden. Ønsker dere å spare penger her, kan det være lurt å velge et lokale der det er mulig å ta med egen mat og drikke. 
  3. Velger dere et bryllupslokale langt unna, kommer kostnader for reise, kost og losji i tillegg, ta derfor dette i betraktning når dere velger lokasjon for bryllupslokale. 

Les mer: Flere gode tips fra bryllupsplanleggerne i Glennewedding får du her!


Valg av bryllupslokale: Her er Cecilie fra 4 Seasons Wedding i full sving med de siste forberedelsene før vielsen. Foto: James Richardson

4 Seasons Weddings
Hvem: Cecilie Madland Lyngnes
Nettside: 4seasonsweddings.no
Instagram: @4seasonsweddings


Tips fra 4 Seasons Weddings om valg av bryllupslokale


Cecilie Madland Lyngnes jobber som daglig leder og bryllupsplanlegger for 4 Seasons Weddings, og har jobbet med dette i fem år. Hun har god erfaring med å planlegge bryllup i Oslo, samt i Spania og andre europeiske land.

– Når brudepar kommer til oss, er vi opptatt av å se hvem brudeparene er, forklarer Cecilie, og fortsetter:

– Hva liker de, hva slags stil har de og hvordan type bryllupsfeiring ønsker de seg.

Valg av bryllupslokale: Cecilie fra 4 Seasons Wedding sier det er veldig forskjellig hva brudepar fokuserer mest på. For noen er det aller viktigst hvordan det ser ut inne hvor middagen skal finne sted. Foto: James Richardson 

Budsjettet er ofte avgjørende for valg av bryllupslokale

Cecilie forteller at for noen betyr utearealene mye, for andre er det så innearealet som er viktig. For noen er det lokalets beliggenhet som er avgjørende, mens andre trenger overnattingsplass til alle.

–  Budsjettet brudeparet har satt, betyr også mye for hvilke av våre lokaler vi foreslår. Noen steder har en høy lokalleie, mens andre ikke tar noe for lokalet. I utlandet tar en del steder også ganske mye ekstra betalt for å ha vielse eller middag ute, da det er ekstra områder som må reserveres. 

Hvor mange gjester?

Når man skal velge lokale, er det viktig å tenke på antall mennesker man inviterer. Er man over 100 personer, så finnes det faktisk kun et begrenset antall av de unike lokalene som vil passe i Norge, mens i utlandet er det motsatt.

– I utlandet er det ekstremt mange store lokaler for 150-300 gjester. Det er også viktig å vite at i utlandet må man tenkte over hvilken dag man vil gifte seg på, siden det er en del som har regler på hvor mange man må være for å bruke lokalene deres på dager som er populære, forklarer Cecilie.

Cecilie påpeker også viktigheten av å tenke seg godt om når man velger et stort bryllupslokale. Har man ikke så mange gjester, bør man velge bord som rommer mer, kanskje legge til en sene eller sette opp et loungeområde eller lignende, for å fylle lokalet bedre. 

Valg av bryllupslokale: Her er et eksempel på hvordan det kan se ut når 4 Seasons Wedding arrangerer bryllup. Foto: James Richardson 

Cecilie har også gode tips når det kommer til det å tenke på de ulike gjestenes behov.

– For noen vil det være lurt at man har middag og fest i ulike lokaler, slik at de eldre kan få lov å bli sittende i middagslokalet eller i en tilhørende salong, og slippe å sitte midt i en fest med høy musikk.

Brudepar ønsker ofte et unikt bryllupslokale

På spørsmål om hva slags bryllupslokaler som er mest populære for tiden, svarer Cecilie følgende:

– For tiden føler jeg personlig at det er en krysning mellom avslappet bohemstil og veldig moderne som gjelder. Det vil selvsagt alltid være etterspørsel etter slott og herregårder, men mange blir overrasket når de får prisen på noe slikt. Flere og flere er ute etter noe unikt. Mange velger å legge en del penger i valg av bryllupslokale, og budsjettene på dekor og blomster er også økt kraftig. 

Det er mye å ta stilling til ved valg av festlokale

Uavhengig av hvilket lokale man velger så er det viktig å spørre om noen ting: Krever de vakthold når man er fler enn så og så mange mennesker? Når får man komme inn å dekorere lokalet? Hvor tidlig dagen derpå må man rydde lokalet og hvor mye må man rydde eller evt vaske?

Hvis du synes det hele høres overveldende ut, har Cecilie noen avluttende, beroligende ord:

– Som bryllupsplanlegger så ordner vi det meste. På selve bryllupsdagen er vår oppgave å være koordinatorer, og å se over at alle detaljer og ønsker er på plass. Vi sjekker og ordner med bordkort, en del ganger bistår vi også med borddekking når vi leier inn eget dekketøy.  Ønsker noen kun hjelp av oss til å finne et lokale som møter deres ønsker, så gjør vi det også.

3 tips fra 4 Seasons Wedding til hva dere bør tenke på før valg av bryllupslokale.

  1. Krever de vakthold når man er fler enn så og så mange mennesker?
  2. Når får man komme inn å dekorere lokalet?
  3. Hvor tidlig dagen derpå må lokalet ryddes, og hvor mye må man rydde eller vaske?


Brudepikene
Hvem: Ann Kristin Nissen
Nettside: Brudepikene.no
Instagram: @brudepikene

Tips fra Brudepikene om valg av bryllupslokale

Ann Kristin Nissen jobber som bryllupsplanlegger hos Brudepikene i Drammen, og arrangerer bryllup i hele Norge, samt flere steder i utlandet. Hun har lang erfaring innen bryllupsplanlegging, og har jobbet i bransjen i snart 20 år.

Hun forteller at det første de gjør når valg av bryllupslokale står for tur, er å ta et møte med paret for å kartlegge deres behov.

– Antall gjester kan ofte være avgjørende for hvilket lokale de bør velge, og noen ganger kan det også være aktuelt å leie et lokale og i tillegg ha et stort telt tilknyttet dette.

Valg av bryllupslokake: Dette bildet er fra Hellviktangen. Ann Kristin Nissen til høyre, og hennes kollega Jeanette Lilleås til venstre.
Valg av bryllupslokake: Dette bildet er fra Hellviktangen. Ann Kristin Nissen til høyre, og hennes kollega Jeanette Lilleås til venstre. Foto: Brudepikene

Vær tidlig ute ved valg av bryllupslokale

Ann Kristin forteller at det lønner seg å være tidlig ute, og spesielt de største lokalene er det som forsvinner først. Også spesielle datoer er det rift om.

– Ønsker man for eksempel bryllup ved sjøen i høysesongen, så ser vi at man må være tidlig ute. Populære datoer, som St. hansaften, eller datoer med morsomme tallkombinasjoner er populært.

Ann Kristin forteller videre at mange ønsker å ha bryllupet sitt tilknyttet en hytte eller et hus med flott beliggenhet. Velger man å ha festen i et telt er det litt ekstra å huske på.

– Et telt blir som et tomt lerret, og absolutt alt må leies inn og tenkes gjennom. Er det nok toalettfasiliteter der? Kjølemuligheter? Trengs det varmelamper? Og hva gjør vi hvis det skulle regne?

Les også: Brudepikene har hatt suksess med å arrangere bryllup på Losby Gods. Les mer om Losby Gods her, et supert sted for bryllupsreise her i Norge.

Valg av bryllupslokake: Her har Brudepikene arrangert bryllup på Holmsbu Badehotell.
Valg av bryllupslokake: Her har Brudepikene arrangert bryllup på Holmsbu Badehotell. Foto: Brudepikene

Den erfarne bryllupsplanleggeren forteller at det nå er blitt mer og mer populært å ha vielsen samme sted som feiringen.

– Mange ser for seg å ha vielsen ute, og middagen og festen inne. På sommeren er lokaler ved sjøen alltid en sikker vinner. Låvebryllup er fortsatt veldig populært, og det samme er teltbryllup, forklarer Ann Kristin.

Trygt å få hjelp av bryllupsplanleggere

Ann Kristin mener det kan være en fordel å få hjelp av en bryllupsplanlegger før den store dagen.

– Vi har jo arrangert bryllup veldig mange ganger, og vi kjenner til gode alternativer. Kanskje vi vet om lokaler brudeparet ikke kjenner til selv? Vi kan se løsninger, og vet hva som vil fungere og ikke i lokalene de velger. I tillegg sørger vi for at det blir pyntet som brudeparet ønsker på forhånd.

Ann Kristin forteller at de alltid tar en befaring for å se på lokalene sammen med brudeparene. De er også alltid til stede på bryllupsdagen for å koordinerer alt.

Brudepikenes 4 tips til valg av bryllupslokale:

  1. Tenk igjennom hva slags stil dere ønsker, samt antall gjester
  2. Book lokaler tidlig!
  3. Husk at noen lokaler er som tomme ark, som dere selv må fylle med farger. Det kan bli veldig fint, men litt mer jobb, da absolutt alt må tenkes på.
  4. Vi har fire sesonger her i landet, og alle sesongene har sin sjarm, ikke lås dere til at bryllupet må være på sommeren.

Les mer: Fantastiske bryllupslokaler i Oslo

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...