Vanskelig å velge forlover? Dette mener eksperten

velge forlover

– Ikke la deg diktere til å velge det ene eller det andre når det kommer til valg av forlover.

Tekst: Stine Ravneberget Foto: Devon Divine / Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Mens noen vil velge å ha bestevennen sin som forlover, velger andre kanskje en søster. For noen brudepar er det viktigste å velge noen som er rå på planlegging, som husker gifteringene – eller som lager tidenes utdrikningslag.

Kanskje føler du at det er helt umulig å velge, og at noen uansett vil ende opp såret over å ikke ha blitt valgt som din viktigste støttespiller på den store dagen.

Dette mener eksperten er viktig å tenke på før du skal velge forlover – og slik takler dere best skuffelsen fra andre.

– Forloveren er en nøkkelperson og har en viktig rolle både før, under og etter bryllupet. Å feire kjærligheten med en uforglemmelig bryllupsfest er et fint rituale. Det kan være lurt å velge en forlover som kan være en støttespiller i både gode og (v)onde dager, sier Kate Elin Søyland, familie- og parterapeut i Åpen Dialog i Sandnes.

– Noen er opptatt av utdrikningslaget og talen. Mens andre er mer opptatt av å velge en person som også kan være en støtte etter de såkalte hvetebrødsdagene er over. Når hverdagen kommer.

velge forlover

Ulike personer byr på ulik spisskompetanse

Søyland forteller at mens noen velger en søster, velger andre en god venn som betyr noe spesielt, eller en voksen sønn eller datter for å markere at den nye relasjonen også verdsetter og fremhever andre familiebånd.

– Den som blir valgt, blir valgt av en spesiell grunn. Hva vi legger i jobben og det ærefulle oppdraget, kan være veldig ulikt. Derfor kan det være et godt tips å avstemme forventinger i god tid, slik at både forlovere og brudepar kan se tilbake på en riktig fin bryllupsfest der forloverne har bidratt med alt fra praktiske oppgaver, til å gi litt «parterapi» om bryllupsnervene melder seg.

– Forloveren trenger heller ikke være en god taler. Kreative løsninger funker ofte. Kanskje skriver vedkommende en sang og leier inn noen til å synge – eller synger selv? Andre forlovere byr på brude-quiz. Hvem liker vel ikke å høre noen morsomme fakta om de som gifter seg? Mulighetene er mange.

Terapeuten ser at det er en trend i dag at rammene for bryllupet og forloverne er blitt mye mer fleksible enn de var tidligere.

– Det er fint at ikke alt er så rigid. Det blir mulig å få en mer personlig bryllupsfest også.

– Forloveren trenger heller ikke være en god taler. Kreative løsninger funker ofte.

— Kate Elin Søyland
velge forlover

Hun forteller at noen også velger flere forlovere.

– Da kan du velge både den «flinke taleren», din «beste samtalepartner» og hun som «fikser 1000 ting på én gang». Ulike nære relasjoner og personer byr på ulik spisskompetanse.

Ikke velg forlover for å «please»

Ofte har venner eller søsken av brudeparet forventinger til at akkurat de skal bli valgt som forlover. Så hvordan bør du egentlig gå frem når du forteller at du har valgt noen andre til jobben?

Kate Elin Søyland mener man skal la dette være brudeparets fest.

– Ikke la deg diktere til å velge det ene eller det andre. Det er ikke farlig om noen er uenige. Hvis det hintes om at du skal velge den ene foran den andre – da kan du enten si det på en fin måte at du verdsetter den personen, men at det ikke enda er bestemt. Eller at du vurderer for eksempel å velge din datter som forlover.

– Om noen blir litt skuffet, vil nok dette gå fort over. I tillegg vet de da at det er noe usikkert om de selv blir spurt, og da takler de det ofte veldig fint. For å være forlover er jo også litt av en jobb.

– Om noen blir litt skuffet, vil nok dette gå fort over.

— Kate Elin Søyland

Slik takler du det vanskelige valget

Hun mener man bør huske at det viktigste er å få feire kjærligheten – ikke at en venninne eller et familiemedlem «skal få viljen sin».

– Si heller at du er takknemlig for at vedkommende har lyst til å bidra, og takk for at du har så gode venner og nettverk. Men av og til kan det handle om valgets kvaler.

Endelig gift!

– Men ikke la det bli en dum bryllupsfloke. Prat heller om det, slik at det ikke legger en demper på bryllupsfesten. Har du flere du ønsker som forlovere, kan du også spørre hvem som har lyst på det ærefulle oppdraget.

Parterapeuten minner om at dersom vedkommende ønsker den viktige jobben som forlover, gjør man ofte en bedre innsats.

– Du trenger ikke velge venninnen som er småbarnsmor i tillegg til både jobb og studier – hun vil nok kose seg mer som bryllupsgjest uten alle forpliktelsene. Velg gjerne en som du er 100 prosent trygg på, tar oppgaven seriøst og som du ønsker skal få deg og festen til å glitre og bli minnerik.

Derfor valgte hun å ha to forlovere

Tina Thorbjørnsen giftet seg med Stian «Staysman» Thorbjørnsen i 2016. Det var et overraskelsesbryllup som ble sendt på Senkveld med Thomas og Harald.

– Jeg valgte å ha to forlovere i bryllupet mitt, da det ble umulig for meg å velge kun én. De står meg begge utrolig nær og har forskjellige «funksjoner» i livet mitt, sier Tina Thorbjørnsen.

Tina og Stian sitt bryllup

Stian «Staysman» Thørbjørsen overrasket Tina med å fri fra scenen på Se og Hørs kjendisgalla i 2015. Så gjengjeldte hun det like så greit med et overraskelsesbryllup. Hun forteller at også Stian hadde samme «oppsett» av forlovere, med barndomskompisen sin og samboeren til hennes egen forlover.

– Den ene er «barndomsvenninna» som alltid er der for meg og alltid har stått meg nær, selv om vi ikke møtes like mye nå som før i tiden, sier hun og fortsetter;

– Mens den andre er den ene halvdelen av vårt nærmeste vennepar. Så det føltes veldig naturlig at hun ble min andre forlover. Hun er også helt rå på planlegging og organisering, så å ha henne som nærmeste støttespiller i bryllupsplanleggingen var gull verdt!

Stian «Staysman» Thørbjørsen overrasket Tina med å fri fra scenen på Se og Hørs kjendisgalla i 2015. Så gjengjeldte hun det like så greit med et overraskelsesbryllup. Hun forteller at også Stian hadde samme «oppsett» av forlovere, med barndomskompisen sin og samboeren til hennes egen forlover.

Stian «Staysman» Thørbjørnsen overrasket Tina med å fri fra scenen på Se og Hørs kjendisgalla i 2015. Så gjengjeldte hun det like så greit med et overraskelsesbryllup.

– For min del var det viktig med forlovere som kunne bidra til planleggingsprosessen og som kjenner meg godt nok til å kunne hjelpe meg å få det bryllupet jeg ønsket – og et utdrikningslag som jeg ville storkose meg i. Og det klarte de med glans!

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: