Vielse gjennom Holistisk forbund

Brudepar tegner hjerte i sanden på bryllupsdagen sin

Det finnes mange måter å ha vielse på - og en av dem er gjennom Holistisk Forbund. Lær mer om vielsesformen og hva de står for i denne praten med Patrik Swanström som er organisasjonssekretær i Holistisk Forbund.

Tekst: Marit Øimoen Foto: Nick Karvounis og Privat

– Vi utgår ifra helheten og bruker gjerne sirkelen som symbol, sier Patrik Swanström. Han er organisasjonssekretær i Holistisk Forbund og understreker at det viktigste i deres vielse er at brudeparet selv får sette sitt preg på den.

I holismen sier vi at helheten er mer enn summen av dens deler. Alt i universet er en del av samme virkelighet. Alle har et kollektivt og individuelt ansvar overfor hverandre, det globale samfunnet, alt som lever og for jorden.

Holistene har som mål å bygge bro mellom vitenskap og spiritualitet, og mellom livssyn og religioner.

Patrik Swanström

Forbundet holder vigsler fordi de anerkjenner et behov for tilpassede ritualer ved de viktigste overgangene i livet.

Det har som utgangspunkt at ritualer er oppstått ut ifra menneskers behov ved livets store overganger, og at alle mennesker har kunnskap om ritualer inne i seg selv. I sitt arbeid vil forbundet vekke til live urgamle kunnskaper og tradisjoner, for så å sette dem inn i vår tid.

– Vi har cirka 20 vielser hvert år, og merker nå en økning i etterspørselen, forteller Swanström.

– Det er ofte snakk om vielser utendørs, og det er ofte en av grunnene til at vi blir valgt. Mange setter også pris på å kunne sette sitt eget åndelige preg på seremonien, understreker han.

vakkert brudepar

Greit å vite om vielse hos holistisk forbund

  • Prøvingsattest er nødvendig. Erklæringen signeres av brudepar og forlovere eller vitner, og sendes skattekontoret.
  • Papiret er gyldig i fire måneder. Skjema for bestilling av vigsler finnes på hjemmesiden.
  • På hjemmesiden kan du enkelt bestille vigsel. Ta gjerne kontakt med sekretariatet for å opprette en dialog for hvordan vielsen skal gjennomføres.

Pris: 3000 kr for medlemmer og 4000 kr for ikke-medlemmer. Reiseutgifter for vigsler utover kr. 1 500, dekkes av brudeparet.

Les mer på Holistisk-forbund.no

Brudeparet forteller

Linnea og Lars-André om holistisk vielse

Linn og lars andre om holistisk vielse

Hvorfor valgte dere holistisk vielse?

– Vi ønsket en selvkomponert seremoni og lette lenge etter noen som kunne vie oss. Holistisk Forbund lå nærmest vårt verdigrunnlag og har ingen spesielle retningslinjer for hva som må være med i seremonien, utover krav nedfelt i norsk lov.

Hvordan foregikk vielsen?

– I nydelige omgivelser, ved et tjern utenfor Halden. Vi hadde en håndfestingssermoni, som vi selv hadde skrevet.

– Håndfesting er en eldgammel tradisjon der parets hender bindes sammen med bånd i forskjellige farger. Fargene representerer kvaliteter hos paret og ønsker for forholdet. Ritualet symboliserer dette med å bære hverandre, holde hverandre og støtte hverandre gjennom livet.

Hva likte dere ved den holistiske vielsen?

– Symbolikken og innholdet passet oss som par perfekt. Vi hadde en veldig koselig vigsler og en romantisk seremoni. Flere gjester kommenterte at det var det mest romantiske bryllupet de hadde vært i!

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: