Vielse gjennom Humanistene

Humanistforbundet tilbyr en fri og åpen seremoni og var de første i Norge som fikk vigselsrett for likekjønnede par. Vi tok en prat med seremonileder ved Humanistene og et brudepar om hvordan det er å ha vielse gjennom dem.
Kort om Humanistforbundet
– Humanistforbundet har eksistert som organisasjon siden 1997. I 2003 vi fikk vigselsrett og siden den gang har vi holdt mange humanistiske vielser, kan Elin Olsen-Nalum fortelle. Hun er organisasjonsrådgiver med spesialansvar for seremonier og for seremonilederne i Humanistene.
– I 2009 fikk vi videre godkjenning til å vigsle likekjønnede brudepar, som de første i Norge. Det var stor stas! Understreker Elin.
Humanistforbundet gjennomfører normalt mellom 200-300 seremonier årlig. Størst er de på vielser, men de gjennomfører også velkomstseremonier for barn og gravferder.
– Vi tror flere velger oss fordi de får frihet til å lage en helt unik og personlig seremoni, forteller Elin videre.
En hindu-kristen vielse med bollywooddans og salmesang? Et piratbryllup på fjorden? Eller kanskje en lavmælt og intim stund i kjente og kjære omgivelser? Mulighetene er nærmest endeløse.
– Den norske befolkningen er mangfoldig og for oss er det viktig at folk skal få rom til å skape en seremoni som gir mening for dem på deres store dag, understreker Elin Olsen-Nalum.
Humanistforbundet vier alle, uavhengig om du er medlem eller ikke. For å gifte seg gjennom Humanistenet må man først velge dato og finne et egnet sted – og så sende inn en bestilling via hjemmesiden.
Tidligst fire måneder før vielsen søker dere myndighetene om en prøvingsattest, som er et bevis på at man har lov til å gifte seg.

Greit å vite om vielse gjennom Humanistforbundet
- En gyldig prøvingsattest er nødvendig for å gjennomføre en vielse. Den er brudeparet selv ansvarlig for å skaffe til veie.
- Merk at den kun er gyldig i 4 måneder etter utstedelse.
- Prøvingsattesten signeres i vielsen av brudeparet, to vitner og vigsler. En kopi sendes i etterkant til Skatteetaten av vigsler. En endelig vigselsattest får man utstedt og tilsendt av Skatteetaten.
- Obligatorisk vigselstekst er en seremonitekst som er godkjent av departementet og skal fremføres av vigsler for at vielsen skal være juridisk bindende.
- Denne kan ikke endres og skal fremføres i sin helhet, men det er lov å legge til noe, som en sang eller et dikt, om man ønsker det. Teksten finner man her.
- Man blir til slutt spurt om man vil ha hverandre til ektefeller og erklæres som rette ektefolk.
Pris: For medlemmer koster det 4500 kr, er dere ikke medlem koster det 6800 kr. I tillegg dekker man reiseutgiftene for seremonileder.
Les mer på humanistene.no
Brudeparet forteller
Stine og Marius om vielse gjennom Humanistene (tidl. Humanistforbundet)

Hvorfor valgte dere vielse gjennom Humanistforbundet?
– Vi var enige om at et kirkebryllup ikke var riktig for oss. Vi gikk igjennom hvilke alternativer som fantes og landet på Humanistforbundet. Vi syntes de virket folkelige, og i tillegg var det mulig å gjennomføre vielsen på et sted vi ønsket.
Hvordan foregikk vielsen?
– I strandkanten på Villa Malla (restaurant på Hurum, red. anm.)! Bruden gikk ned til vannkanten med faren sin, gjennom en korridor av venner og familie, til selvvalgt musikk.
– Gjestene sluttet seg fortløpende til, slik at alle var samlet nede ved vannkanten da seremonien begynte.
– Vigsleren, som var fantastisk imøtekommende, holdt talen sin, og en venn av oss sang, før vi ga hverandre vårt ja og satte på ringene. Så formet gjestene korridoren igjen, og vi danset oss gjennom.
Hva likte dere?
– At vigsleren var så lett å forholde seg til. Hun lyttet til ønskene våre og var behjelpelig med å finne innhold og form på seremonien. Det ble personlig, ekte og passe høytidelig, noe som passet perfekt for oss.