Lesernes bryllup: Et vakkert vinterbryllup til fjells med Nina og Snorre

I ukens Lesernes Bryllup får du masse inspirasjon til hvordan du arrangerer et vinterbryllup på en bærekraftig og tradisjonell måte. Les om bryllupet til Nina og Snorre som planla bryllupet sitt på kun 100 dager!
Med et fokus på bærekraft, det tradisjonelle og et ønske om å skape en magisk bryllupshelg, blir man virkelig inspirert av bryllupet til ukens brudepar.
Nina og Snorre har begge et nært forhold til Bergsjø i Ål, som ligger midt mellom Geilo og Hemsedal, derfor falt det seg naturlig for dem å feire livets dag der. På julaften i 2021 sendte de ut invitasjonene til drømmebryllupet som skulle arrangeres til fjells, omgitt av snø og nydelig utsikt på fjellet i april.
At brudeparet planla bryllupet sitt på 100 dager satt heller ikke stopper for brudens ønske om å sy sin helt egen brudekjole.
– Jeg har alltid hatt en drøm om å dra på brudekjoleprøving sammen med forlovere og familie, men tiden forandrer seg, og med pågående shoppestopp siden november 2018, og med en gryende interesse for å sy, bestemte jeg meg for å heller sy min egen brudekjole, forteller bruden.
Dette er historien til Nina og Snorre.
♥ Vår kjærlighetshistorie
♥ Nina og Snorre ♥
Møttes vinteren 2018
Forlovet 5. august 2021
Gift 2. april 2022
Vi har et dynamisk forhold hvor vi balanserer og utfyller hverandre. Vi er eventyrlystne og nysgjerrige på verden og hverandre.
Hvor begynte kjærlighetshistorien deres?
Vi studerte i samme by i en overlappende periode. Våre veier krysset hverandre igjen da vi begynte å jobbe i samme kontorfellesskap. Etter en periode med stjålne blikk, flørtende kommentarer og etter hvert hemmelige kyss bak lukkede dører og på takterassen til kontoret, blomstret kjærligheten mellom oss.
Hvordan var frieriet?
Snorres familie har en vakker hytte på snaufjellet ved Bergsjø i Ål. Hvert år rundt datoen vi ble kjærester reiser vi på hytta og drar på telttur inne i fjellheimen. Det gjorde vi også 5. august 2021. Etter at vi hadde gått et stykke inn i fjellet og slått opp teltet ved et vakkert fjellvann, gikk vi en liten kveldstur opp på den nærmeste toppen før vi skulle lage middag.
Mens Nina nøt utsikten gikk Snorre ned på kne. Det ble et klart ja fra Nina.
Hva gjør dere sammen for å pleie kjærligheten?
Det viktigste vi gjør er å sette av tid til hverandre i hverdagen, gi rom og vise respekt for hverandres ulike behov. Vi er glad i å gjøre ting sammen, men også hver for oss eller med venner. I tillegg er vi opptatt av å utvikle oss og bli bedre partnere for hverandre. Vi investerer gjerne tid i å lese bøker om parforhold og utvikling og går i parterapi.
♥ Våre bryllupsdetaljer
Kirke/Seremonisted / Leveld Kirke i Ål i Hallingdal
Bryllupsplanlegger / Brudeparet
Antall gjester / 11o
Invitasjoner / Paperlesspost
Transport / Hest og slede
Alle gjestene ble oppfordret til å låne antrekk eller bruke noe de hadde fra før, og helst ikke kjøpe noe nytt kun for vårt bryllup.
♥ Dagen før dagen
Vi ønsket oss et unikt bryllup med fokus på nærhet til den flotte naturen vi er så glade i, og med et så lavt miljøavtrykk som mulig. Drømmen var å samle våre nærmeste venner og familie til en hel helg med fest og feiring av kjærligheten. Vi kjøpte mest mulig brukt, leide det vi kunne og hadde ingen plastartikler i bryllupet.
I utgangspunktet hadde jeg (bruden) sett for meg et sommerbryllup, men etter det litt mer utradisjonelle forslaget til Snorre om vinterbryllup, fant vi ut at dette passet oss ypperlig. Med kjærlighet for natur og nær tilknytning til fjellet og Bergsjø, ble valget enkelt – vi ble enige om å gifte oss der.
Begge to drømte om et stort bryllup, så ved å fylle opp hyttene til familie og venner + Bergsjøstølen fjellstue, fikk vi plass til alle 110 gjestene.
For å få utnyttet denne bryllupsbobla så mye som mulig, sammen med venner og familie, inviterte vi alle gjestene til kjelkeaking fredagen før bryllupet, for at alle kunne bli litt ekstra godt kjent. Etterpå var det tid for utendørs afterski og hjemmelaget øl. Da kvelden kom trakk vi inn til premieutdeling for beste afterski-antrekk og quiz.
Nå nærmet den store dagen seg med stormskritt!
♥ Vielsen
På lørdagen startet vi tidlig med forberedelser. Snorre rakk både en skitur og et glass bobler før det hele skulle starte, mens i brudens camp var det litt mer hektisk stemning.
Vi valgte å gifte oss i Leveld kirke, en nydelig hvit trekirke som ligger nede i dalføret på vei opp mot Bergsjø. Vi ønsket at vielsen skulle ha tradisjonelle elementer som gjenspeilet Hallingdal. Snorre hadde på seg Hallingbunad under vielsen, i tillegg til at Ingebjørg, en lokal folkemusiker og felespiller, spilte fele ved innmarsj og utmarsj. Hennes tremenning Ingunn spilte trekkspill til de utvalgte salmene under vielsen. Begge to hadde på seg vakre Hallingbunader. Dette skapte den perfekte stemningen.
Som et ekstra spesielt moment i vielsen gikk felespilleren Ingebjørg foran bruden opp midtgangen. Hun gikk også foran brudeparet ved utmarsjen. Hvor romantisk(!)?
Som en del av programmet for vielsen sang søsteren til bruden en solosang og søsknene til brudgommen leste opp bibelvers. Å inkludere familie gjorde vielsen ekstra sterk, rørende og minneverdig.
Utenfor kirken ble brudeparet møtt med konfetti, som var hjemmelagde, tørkede roseblader og granbar.
Vielsesmusikk
- Innmarsj: «Bruremarsj frå Hallingdal»
- Salmer: «Å leva det er å elska» og «Deilig er jorden»
- Solosang: «Me to er ein evighet» av Daniel Kvammen og Gabrielle
- Utmarsj: «Bruremarsj frå Seljord»
♥ Bryllupsfotografering
Da Nina kom over bildene til Camilla Andersen på nett, sa det rett og slett pang. Hun hadde akkurat den stilen og det uttrykket Nina hadde drømt om.
Camilla kom allerede opp på fredagen og brukte tiden på å orientere seg for å finne lokasjoner til bryllupsfotograferingen, men også for å bli kjent med våre nære venner og familie. Vi lot det være opp til Camilla å finne de fine stedene å fotografere.
Etter vielsen dro vi deretter til den magiske lokasjonen som fotografen hadde funnet. Det var intet mindre et sted med utsikt over hele dalen. Det var rett og slett perfekt.
Fotograf / Camilla Andersen / @millifoto_wedding / www.millifoto.no
Lokasjon / Områder rundt Bergsjø
Vi anbefaler å bruke god tid på å finne en fotograf som har en stil og et uttrykk som gjenspeiler det dere ønsker. Bruk også tid på å bli kjent med fotografen i forkant, slik at dere føler dere trygge på å ha denne personen så tett på dere gjennom en av de viktigste dagene i livet.
♥ Bryllupsfesten
Etter fotografering i relativt kald vinn, pakket vi oss inn i skinnfeller og ankom bryllupsfesten med hest og slede. Ved mottagelsen ble man møtt med varme, hjemmebakte kanelsnurrer og horn. Det viste seg å være en god match med bobler i glasset. Allerede her var det klart for kveldens første underholdningsinnslag, hvor Ingebjørg spilte en rekke kjente melodier på fele som det ble danset tradisjonell hallingdans til. Dette løftet stemningen i taket!
Ingebjørg spilte oss deretter videre inn i lavvoen hvor bryllupsmiddagen skulle være.
Vi ønsket oss både taler og andre innslag til middagen, og vi fikk akkurat det vi ønsket oss. En rekke nydelige, rørende og morsomme taler. Bruden fikk også sin egen sang fra sine studievenninner.
Etter at middagen var ferdig og festen var i gang, var det fri bar med drinkmeny komponert av brudeparet. Det ble både jenka, limbokonkurranse og alt som hører en god fest til. Brudeparet var de siste som forlot festen i fire-draget.
Bordkort og meny / Designet og laget selv.
Bryllupslokalet / Lavvo på snaufjellet, ved Bergsjøstølen Fjellstue.
Dekorasjoner / Hvite vimlper, eucalyptus, kronelys i ulike fargepaletter og linservietter.
Bryllupskake / Gulrotkake.
Brudevals / «Se ilden lyse» av Sissel Kyrkebø.
Maten / Hallingdal Catering.
Det var en fantastisk opplevelse å komme kjørende til bryllupsfesten med hest og slede over isen mens gjestene sto ute og ventet på oss!
♥ Bryllupslokalet
Bergsjøstølen fjellstue var et naturlig valg for oss som lokasjon. Stølen er drevet av et familiemedlem på Snorres side, og ligger med fantastisk utsikt over fjellheimen og Bergsjøen. Selve stølen har dessverre ikke kapasitet til et så stort bryllup som vi ønsket å ha, derfor fikk vi ideen om å leie inn store lavvoer som kunne stå på plassen utenfor stølen, hvor vi da kunne ha både middag og fest. Dette ble utrolig kult.
Lavvoen ble satt opp med gjennomsiktige vegger med utsikt mot fjellene rundt, slik at vi fikk det fantastiske lyset og utsikten rett inn på bryllupsfesten.
Lavvoer ble leid fra Lavvoutleie.
♥ Dekorasjoner
Vi ønsket å være tro mot naturen i hvordan vi dekorerte, og holdt det derfor meget enkelt. Hvite vimpler ble sydd av brudens venninner, som ble hengt i taket i lavvoen. Her hang vi også lys. Bestikk, lysestaker, fargede vinglass og linservietter i deilige farger ble leid fra Table Tales i Oslo.
Alt av trykksaker ble designet og printet ut av oss, og vi fikk god hjelp dagen før bryllupet av venner og familie til å tegne opp bordkart på store plakater, lage barmenyer og skrive på bordkortene. I tillegg til oppdekning, bretting av servietter og ferdigstilling av lavvoene. Ordentlig dugnadsarbeid og mange hender i sving.
♥ Maten og desserten
Ønsket vårt var å ha en meny som gjenspeilet fjellbryllupet i sin helhet, med fokus på lokal og bærekraftig mat. Vi valgte å bruke Halllingdal Catering, som har god erfaring med begge deler. Et vinterbryllup har jo sine naturlige begrensninger hva gjelder tilgjengelighet av lokale råvarer, men menyen vi landet på stod godt til det valgte konseptet.
Forrett: Tartar av fjellørret med dillemulsjon, syltet reddik, vinaigrette av wasabi og kulturmelk.
Hovedrett: Viltgryte med rotmos, vintersalat og lokalt brød med smør.
Dessert: Kakebuffet.
Vi valgte å ikke ha dessert, men en kakebuffet istedenfor. Dette kan vi anbefale da det legges inn en naturlig «pause» i programmet hvor alle gjestene kan forsyne seg med kake og kaffe, ta det med tilbake til bordet, før det er tid for siste delen av programmet.
♥ Bryllupskake
Bryllupskaken ble bakt av brudens far. Hver jul baker han en tradisjonell gulrotkake som er blant brudeparets favoritter – og det var stor stas at nettopp denne også skulle være bryllupskaken. For å gjøre det lille ekstra ut av det, inviterte vi til drink- og kakesmaking i forkant av bryllupet, hvor vi bestemte oss for hvilken kake vi skulle ha og hvilke drinker vi skulle servere.
♥ Brudevalsen
Brudeparet fremførte sin egenkomponerte brudedans til Ninas favorittsang «Se ilden lyse» av Sissel Kyrkjebø, omringet av gjestene som holdt stjerneskudd. Etter hvert ble alle gjestene med å danse til den siste delen av sangen – og så var festen rett og slett i gang.
♥ Kjolen og tilbehøret
Nina har vært opptatt av brudekjoler og bryllup helt siden hun var liten, og har i mange år drømt om å skulle gifte seg og plukke ut sin egen brudekjole sammen med forlover, søster og mor.
Men, tiden forandrer seg, og med pågående shoppestopp siden november 2018, og med en gryende interesse for å sy, bestemte Nina seg for å heller sy sin egen(!) brudekjole.
Da tiden var litt knapp og bryllupet nærmet seg ble kjolen en enkel modell med korsett-liv og sirkelskjørt med langt slep. Til middagen fikk kjolen løse puffermer til for å gi den et mer feststemt preg. Kvelden før bryllupet fikk Nina god hjelp av sin sydyktige søster til å lage en dansekjole i hvit silke. Det ble en enkel omslagskjole med lange ermer som egnet seg meget godt til å danse inn i de sene nattestimer i.
Den hvite fuskepelsjakken, sløret og ulljakken ble kjøpt på Tise. Øredobbene er arvet fra brudens mormor og smykkene var lånt av brudens bestemor. Skoene var fra Gabor, og ble byttet ut med et par hvite tøy-sneakers for å holde ut på dansegulvet hele natten.
Hår og makeup ble lagt av dyktige Sunneiv Marie Bakken-Simsø fra Zaxiz frisør på Gol, som tok turen opp til Bergsjøstølen lørdag morgen.
♥ Sy din egen brudekjole
Mønster til korsettet ble hentet fra sykollektivet Fæbrik, og sirkelskjørtet fra den kjente brudekjoledesigneren Cecilie Melli’s egen sybok. Omslagskjolen tok også utgangspunkt i ett mønster fra Fæbrik (@jointhefaebrik på instagram).
Brudekjolen / Bruden sydde kjolen selv
Brudesløret / Tise
Brudeskoene / Gabor
Brudebuketten / Hjemmelaget av brudens mor
Hår og makeup / Sunneiv Marie Bakken-Simsø fra Zaxiz Frisør på Gol / @madeby_sunneiv
Brudgommens antrekk / Bunad fra Hallingdal og smoking fra Menswear
Hvor lang tid brukte dere på bryllupsplanleggingen?
Planen var å gifte oss vinteren 2023, men julen 2021 fikk vi for oss at 2023 var forferdelig lenge til. Derfor hoppet vi i det og byttet dato til vinteren 2022 og fant ut at på selveste julaften ville det være nøyaktig 100 dager til bryllupsdagen. Da fikk vi skikkelig overtenning!
Bryllupsplanlegging på 100 dager gjorde at vi måtte gire opp og lage en strukturert plan. Vi måtte finne et godt system for hvordan vi kunne jobbe sammen, og hver for oss, med planleggingen og alle gjøremål. Det hjalp jo selvfølgelig at Nina hadde drømt om bryllup lenge og allerede hadde mange Pinterest-boards klare med inspirasjon til drømmebryllupet.
Hvor hentet dere bryllupsinspirasjon fra?
Vi hentet inspirasjon fra en langvarig bryllupsdrøm hos bruden, men også fra fjellet og naturen. Etter å ha vært i flere bryllup selv, tok vi med oss mye inspirasjon derfra. Vi ble også inspirert av å hente elementer fra det formelle og fra det mer avslappende/bohemske bryllupsuttrykket. At vi forsøkte å gjøre bryllupet så bærekraftig som mulig, ble åpenbart en stor inspirasjonskilde for oss.
♥ Deres unike bryllupsdetaljer
Morgengave til bruden/ Gullarmbånd og en bok
Morgengave til brudgommen / Bunadsur til hallingdalsbunaden og sigarer
Bryllupsreise / 3 dager på Fyri Resort i Hemsedal og en påfølgende interrail
Gifteringer / Nangi
Vi ble enige om at alle reiser innen det første året som nygift skal telle som bryllupsreiser.
Hvordan var opplevelsen av å motta og åpne morgengaven?
Å gi hverandre morgengave var noe vi ikke prioriterte å planlegge i den hektiske prosessen. Men omtrent èn uke før bryllupet bestemte vi oss for at det faktisk virket som en koselig og romantisk greie. Vi var tydelige på å avklare omfanget for en slik morgengave, for å ta bort noe av presset på denne oppgaven, og ga hverandre et par passende ønsker.
Hvis dere må trekke frem én gave, hvilken var den beste gaven dere fikk?
Vi forsøkte å begrense ønskelisten vår til praktiske ting vi trengte som turutstyr og opplevelser. Noe av det beste vi fikk var alle opplevelsene. Vi fikk mange fine gavekort på opplevelser med venner, som gjør at feiringen av bryllupet kan vare enda lenger, og man får delt gavene med de man fikk dem av – det gleder vi oss til!
Er det noe dere skulle ønske dere gjorde annerledes under planleggingen og på selve dagen?
Vi synes at planleggingen gikk greit til tross for at vi hadde relativt lite tid på oss, men vi leverer alltid best under press. I etterkant skulle vi nok ønske at vi hadde blitt ferdig med alt cirka en uke i forkant, slik at vi kunne fokusert på å glede oss og virkelig se frem til den store dagen. Vi hadde nok også litt for mye å gjøre på fredagen og måtte bruke en del tid, etter det sosiale opplegget, på å ferdigstille alt før bryllupet.
Selve bryllupsdagen ble likevel helt magisk, virkelig alt vi kunne ønske oss, så der er det ingenting vi ville gjort annerledes.
Hva er dere ekstra glad for at dere fokuserte på/hadde ekstra budsjett til?
Vi satte av en del penger til bryllupslokasjon for å få det unikt og akkurat slik vi ville. At vi tok det valget er vi veldig glad for. Det å gifte seg i en lavvo midt oppe på fjellet i april var en helt unik opplevelse.
Bryllupsreisen
Rett etter bryllupet dro vi tre dager på Fyri Resort i Hemsedal. Det var utrolig deilig å dra et sted rett etterpå bare oss to, hvor vi kunne leve i minnene og den store opplevelsen, samt hvile ut og bare nyte hverandre. I mai/juni dro vi på en lengre bryllupsreise med tog fra Norge og gjennom Europa (en bryllupsrail).
Våre 5 beste tips til kommende brudepar
- Bruk tid på grundig planlegging med god oppgavefordeling og tydelige ansvarsområder, spesielt om man gjør det selv.
- Vi anbefaler å ha bryllup over en helg – det er noe helt eget å være samlet i spenningen og gleden dagen før en så stor begivenhet.
- Drill toastmaster godt – be dem være strenge på innslag når det gjelder antall og lengde.
- Dropp desserten og ha kakebuffet i stedet – det var en slager!
- Vi brukte tid på å introdusere alle gjestene med bilder og tekst på epost ukene før bryllupet – dette gjorde det mye lettere for alle gjestene å bli kjent under bryllupet, og så var det en fin måte å engasjere gjestene på i forkant da de ble bedt om å skrive tekstene selv.
♥ Vår bryllupsliste
Kirke/seremonisted: Leveld Kirke i Ål i Hallingdal.
Bryllupslokalet: Lavvo på snaufjellet, ved Bergsjøstølen Fjellstue.
Bryllupsplanlegger: Brudeparet.
Trykksaker: Designet og laget selv. Invitasjoner sendte vi ut digitalt via Paperlesspost, og fysiske takkekort ble bestilt hos Oslo Digitaltrykk.
Antall gjester: 110.
Blomsterleverandør: Brudens mor laget brudebukett og knapphullsblomster.
Transport: Hest og slede.
Fotograf: Camilla Andersen / @millifoto_wedding / www.millifoto.no
Videograf: En god venn filmet vielsen for oss.
Bryllupslokale: Lavvo til middag og fest / Bergsjøstølen fjellstue til overnatting og mottagelse.
Maten: Hallingdal Catering.
Brudevals: »Se ilden lyse» av Sissel Kyrkjebø.
Bryllupskake: Gulrotkake laget av brudens far.
Brudekjole: Selvsydd av bruden (2 stk) – se mer på brudens Instagram @heir.oslo.
Slør: Kjøpt på Tise. Merket var Richard Designs, og det var originalt kjøpt på Kristins brudesalong.
Brudebuketten: Hjemmelaget av brudens mor.
Brudesko: Enkle pensko fra Gabor til vielse og middag, og et par hvite tøy-sneakers til festen.
Hår og makeup: Sunneiv Marie Bakken-Simsø fra Zaxiz Frisør på Gol / @madeby_sunneiv.
Brudgommens dress: Bunad fra Hallingdal, og smoking fra Menswear.
Morgengave til bruden: Gullarmbånd og bok.
Morgengave til brudgommen: Bunadsur til hallingdalsbunaden og sigarer.
Bryllupsreise: Tre dager på fyri Resort i Hemsedal og en påfølgende interrail.
Gifteringer: Forlovelsesring og gifteringer ble kjøpt hos Nangi. Et norsk smykkemerke som baserer seg på bærekraftig design og produksjon.
Den beste bryllupsgaven: Alle opplevelsene vi fikk.