Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Vurderer du å leie brudekjole? Slik funker det

Leie brudekjole
Leie brudekjole slik går du frem

Det er faktisk ikke slik at man må kjøpe en brudekjole som kun brukes én dag og så blir hengende i skapet. Er du nysgjerrig på hvordan du kan leie brudekjole til den store dagen din? Her forteller to eksperter om hvordan det fungerer og hva det koster.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Hovedbilde Canva

De siste årene har det å leie klær blitt mer stuerent, både her hjemme og internasjonalt. For hvor genialt er det ikke å kunne se helt fantastisk ut, men slippe å fylle det allerede stappfulle klesskapet enda mer til randen? Folk har begynt å leie alt fra bluser og dresser til kjoler og partysko, til alle mulige anledninger. Både til hverdags og fest.

Når det gjelder å leie brudekjole, er det imidlertid ikke så mange om beinet når det kommer til norske aktører. Men det betyr ikke at de ikke finnes.

Lurer du på hvordan det å leie brudekjole fungerer? Og ikke minst hva det koster, og hva som er lurt å tenke på før du gjør det? Her forteller to eksperter alt de vet om utleie av brudekjole.

Dette er fordelen med å leie brudekjole

Ann Selda Brudesalong i Skien har holdt det gående i snart 30 år, og driver med både salg og utleie av brudekjoler, i tillegg til ballkjoler.

Når bruder kommer til salongen, blir de aller først spurt om de ønsker å kjøpe eller leie brudekjole. Så må salongen sjekke hvilke kjoler som allerede er booket og hvilke som er tilgjengelige for bryllupsdagen.

– Fordelen med å leie brudekjole er at man kan levere den tilbake og slippe rengjøring – vi står for alt. Det koster fort mye for rens og lignende, så mange synes det er greit at man kan gjøre mye annet for pengene man sparer, sier Lisbeth Borge Karlsen, innehaver av Ann Selda Brudesalong.

Hun forteller at det er mye jobb for salongen å leie ut brudekjoler, for kjoler må repareres og holdes rene og pene.

Hva er lurt å tenke på når man skal leie brudekjole?

– Å sjekke hva som er inkludert i prisen, så man ikke får noen overraskelser.

Vurderer du å leie brudekjole?
EKSPERTEN: Ann Selda Brudesalong har holdt på i snart 30 år med blant annet utleie av brudekjoler. Foto: Instagram/@annselda_brudesalong

Dette koster det å leie brudekjole

Hos Ann Selda Brudesalong koster det fra 2000 kroner å leie de helt enkleste brudekjolene. De fleste kjolene ligger på mellom 5000 og 7000 kroner. For 7000 kan man velge seg brudekjole fra øverste hylle.

– Hos oss inkluderer prisen søm og tilpasning av kjole og rengjøring før og etter, i tillegg til underskjørt til kjolen.

Hva skjer hvis man er uheldig og noe skjer med brudekjolen man har leid hos dere?

– Ingenting. Jeg pleier å forklare hva man kan gjøre med flekker hvis man søler på kjolen. Hvis det er røykemerker og brennmerker på kjolen, må man erstatte den. Ellers er det inkludert i prisen.

Leie av brudekjole
ALL INCLUSIVE: Prisen inkluderer både tilpassing, vask og rens før og etter bryllupet og underskjørt. Foto: Foto: Instagram/@annselda_brudesalong

Hvor vanlig er det å leie kjole til bryllupsdagen?

Hos Ann Selda Brudesalong er det så mange som 60 prosent som velger å leie brudekjole istedenfor å kjøpe.

– Men i år er det faktisk mange som har kjøpt brudekjole.

Hva kan grunnen til det være?

– Mange vil absolutt eie og vil ikke ha en brukt kjole. Andre bryr seg derimot ikke om kjolen er brukt og fra en tidligere sesong.

Når det gjelder hva slags type stiler det er på brudekjolene de leier ut, er det fra både de helt enkle kjolene til de med store skjørt og langt slep.

Ann Selda Brudesalong

ØKENDE POPULARITET: Så mange som 60 % velger å leie brudekjole hos Ann Selda Brudesalong. Foto: Instagram/@annselda_brudesalong

– Mer miljøvennlig og ressurseffektivt

– En fordel med å leie er selvsagt kostnaden. Å kjøpe en brudekjole kan koste veldig mye. I et bryllup er det mye som er dyrt, så å leie brudekjolen kan være en måte å spare litt penger på, sier Axel Hellström, markedsansvarlig i Hygglo.no.

Hygglo er en utleietjeneste som ble startet i 2016 med det enkle mottoet «ting skal brukes», og er tilgjengelig i både Norge, Sverige og Finland.

Hvis man ønsker å leie brudekjole hos Hygglo, begynner med å titte igjennom utvalget og finne de brudekjolene man er interessert i. Så kan man lage en leieforespørsel for de dagene man vil leie brudekjolen, samtidig med en konto på Hygglo ved hjelp av BankID. I leieforespørselen kan man sende meldinger med utleieren og bli enige om detaljer rundt henting og levering, samt stille spørsmål om kjolen, forklarer Hellström.

– En annen fordel er såklart at det er en måte å gjøre bryllupet mer miljøvennlig da det er mer ressurseffektivt, fortsetter han.

Leie brudekjole
SPAR INN: Å leie brudekjole er mer ressurseffektivt, ifølge Hygglo. Foto: Filipp Romanovski via Unsplash

– Når utleieren har godkjent forespørselen, betaler man for å fullføre bookingen.

For å leie en brudekjole gjennom utleietjenesten koster det i snitt 800 kroner for en dag eller 2000 kroner for en uke.

Hva kan være lurt å tenke på når man ønsker å leie kjole?

– Det viktigste er å tenke på om du skal leie kjolen for en liten periode istedenfor bare en dag, så trenger du ikke å stresse med å hente og levere tilbake brudekjolen. Det pleier å være nok å tenke på med et bryllup, enn å skulle stresse med brudekjolen også.

Finnes det noen ulemper?

– Noen vil ha brudekjolen sin som et minne etter bryllupet. Det er selvsagt noe man ikke får om man leier den – men man har jo bildene.

Hos disse norske aktørene kan du leie brudekjole:

Ann Selda Brudesalong i Skien har holdt på siden 1993. Her kan du både kjøpe og leie brudekjole.

Hannes Brudesalong i Steinkjer tilbyr blant annet utleie av brudekjole.

Flamingo Kjole- og brudesalong i Mo i Rana tilbyr både utleie og salg av brudekjole.

Hygglo.no ble startet opp i 2016 og er en tjeneste for utleie mellom privatpersoner. Her kan du blant annet leie brudekjole.

Vet du om noen som bør være med i oversikten? Send oss gjerne en mail!

Les også: Slik finner du brudekjolen din på Etsy

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...