Vurderer du å leie brudekjole? Slik funker det

leie av brudekjole

Det er faktisk ikke slik at du må kjøpe en brudekjole som kun brukes én dag og så blir hengende i skapet. Er du nysgjerrig på hvordan du kan leie brudekjole til den store dagen din? Her forteller to eksperter om hvordan det fungerer og hva det koster.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Canva

De siste årene har leie av klær blitt mer stuerent, både her hjemme og internasjonalt. For hvor genialt er det ikke å kunne se helt fantastisk ut, men slippe å fylle det allerede stappfulle klesskapet enda mer til randen? Folk leier alt fra bluser og dresser til kjoler og partysko, til alle mulige anledninger. Både til hverdags og fest.

Når det gjelder å leie brudekjole, er det imidlertid ikke så mange om beinet når det kommer til norske aktører. Men det betyr ikke at de ikke finnes!

Lurer du på hvordan du leier brudekjole til bryllupet? Og ikke minst hva det koster, og hva du bør tenke på før du gjør det? Her forteller to eksperter alt de vet om utleie av brudekjole.

Dette er fordelen hvis du leier brudekjole

Ann Selda Brudesalong i Skien har holdt det gående i snart 30 år, og driver med både salg og utleie av brudekjoler, i tillegg til ballkjoler.

Når bruder kommer til salongen, blir de aller først spurt om de ønsker å kjøpe eller leie brudekjole. Deretter sjekker salongen hvilke kjoler som allerede er booket og hvilke som er tilgjengelige for bryllupsdagen din.

– Fordelen med å leie brudekjole er at du bare leverer den tilbake og slipper rengjøring – vi står for alt. Det koster fort mye for rens og lignende, så mange synes det er greit at man kan gjøre annet for pengene man sparer på dette, sier Lisbeth Borge Karlsen, innehaver av Ann Selda Brudesalong.

Hun forteller at det er mye jobb for salongen å leie ut brudekjoler, for kjoler må repareres og holdes rene og pene.

Hva er lurt å tenke på når man skal leie brudekjole?

– Sjekk hva som er inkludert i prisen, slik at du unngår overraskelser!

Vurderer du å leie brudekjole?

EKSPERTEN: Ann Selda Brudesalong har holdt på i snart 30 år med blant annet utleie av brudekjoler. Foto: Instagram/@annselda_brudesalong

Dette koster det å leie brudekjole

Hos Ann Selda Brudesalong koster det fra 2.000 kroner å leie de helt enkleste brudekjolene. De fleste kjolene ligger på mellom 5.000 og 7.000 kroner. For 7.000 velger du brudekjole fra øverste hylle.

– Hos oss inkluderer prisen søm og tilpasning av kjole og rengjøring før og etter, i tillegg til underskjørt til kjolen.

Hva skjer hvis man er uheldig og noe skjer med brudekjolen man har leid hos dere?

– Ingenting. Jeg pleier å forklare hva man kan gjøre med flekker hvis man søler på kjolen. Hvis du har vært uheldig og fått røykemerker eller brennmerker på kjolen, må du erstatte den. Ellers er dette inkludert i prisen.

Leie av brudekjole

ALL INCLUSIVE: Prisen inkluderer både tilpassing, vask og rens før og etter bryllupet og underskjørt. Foto: Foto: Instagram/@annselda_brudesalong

Hvor vanlig er det å leie kjole til bryllupsdagen?

Hos Ann Selda Brudesalong er det så mange som 60 prosent som velger å leie brudekjole istedenfor at de kjøper en ny.

– Men i år er det faktisk mange som har kjøpt brudekjole.

Hva kan grunnen til det være?

– Mange bruder vil absolutt eie og vil ikke ha en brukt kjole. Andre bryr seg derimot ikke om kjolen er brukt og fra en tidligere sesong.

Når det gjelder hva slags type stiler det er på brudekjolene de leier ut, er det fra både de helt enkle kjolene til de med store skjørt og langt slep.

Ann Selda Brudesalong

ØKENDE POPULARITET: Så mange som 60 % velger å leie brudekjole hos Ann Selda Brudesalong. Foto: Instagram/@annselda_brudesalong

– Mer miljøvennlig og ressurseffektivt

– En fordel du får med å leie er selvsagt kostnaden. Kjøper du en ny brudekjole kan det koste veldig mye. I et bryllup er det mye som er dyrt, så det å leie brudekjolen kan være en måte du sparer litt penger på, sier Axel Hellström, markedsansvarlig i Hygglo.no.

Hygglo er en utleietjeneste som ble startet i 2016 med det enkle mottoet «ting skal brukes». Tjenesten er tilgjengelig i både Norge, Sverige og Finland.

Ønsker du å leie brudekjole hos Hygglo, kikker du igjennom utvalget og finner frem til de brudekjolene du er interessert i. Deretter sender du inn en leieforespørsel for de dagene du ønsker å leie brudekjolen. Dette skjer gjennom en konto du oppretter på Hygglo ved hjelp av BankID. I leieforespørselen snakker du og utleier sammen i en chat. Her blir dere enige om detaljer rundt henting og levering, samt at du kan stille spørsmål om brudekjolen, forklarer Hellström.

– En annen fordel er så klart at det er en måte du gjør bryllupet mer miljøvennlig da det er mer ressurseffektivt, fortsetter han.

Leie brudekjole

SPAR INN: Å leie brudekjole er mer ressurseffektivt, ifølge Hygglo. Foto: Filipp Romanovski via Unsplash

Slik går du frem

– Når utleieren har godkjent forespørselen, betaler du for å fullføre bookingen.

For å leie en brudekjole gjennom utleietjenesten koster det i snitt 800 kroner for en dag eller 2.000 kroner for en uke.

Hva bør man tenke på før man leier en brudekjole?

– Det viktigste du tenker på er om du skal leie kjolen for en liten periode istedenfor bare en dag. Vi anbefaler dette da du slipper stresset med henting og levering av brudekjolen tett opp mot bryllupet. Det er nok å tenke på i et bryllup, så brudekjolen bør ikke være et stressmoment!

Finnes det noen ulemper?

– Noen ønsker brudekjolen sin som et fysisk minne etter bryllupet. Det er selvsagt noe man ikke får om man leier den. Men man har jo bildene.

Hos disse norske aktørene kan du leie brudekjole:

Ann Selda Brudesalong i Skien har holdt på siden 1993. Her kan du både kjøpe og leie brudekjole.

Hannes Brudesalong i Steinkjer tilbyr blant annet utleie av brudekjole.

Flamingo Kjole- og brudesalong i Mo i Rana tilbyr både utleie og salg av brudekjole.

Hygglo.no ble startet opp i 2016 og er en tjeneste for utleie mellom privatpersoner. Her kan du blant annet leie brudekjole.

Vet du om noen som bør være med i oversikten? Send oss gjerne en mail!

Les også: Slik finner du brudekjolen din på Etsy

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: